Park Güell

Een van de eerst dingen die je te binnen schiet wanneer je aan Barcelona denkt is waarschijnlijk wel Park Güell. Dit prachtige park in het noorden van de stad is ontworpen door de wereldberoemde architect Antoni Gaudí. Een bezoekje aan dit park mag zeker niet ontbreken wanneer je in Barcelona bent!

DE BARCELONA PAS

Met de Barcelona Pas heb je toegang tot de fast-track van Sagrada Familia, Park Güell met audiogids, de Hop-on Hop-off bus, én tot een audiotour door de stad!

De bouw

Dit park was een initiatief van Eusebi Güell die het park als privé park wilde bij zijn bouwproject van 60 villas. De bouw van het park begon in 1900, in 1914 werd hiermee gestopt toen duidelijk werd dat de verkoop van de huizen een ramp zou worden. Uiteindelijk zijn er 2 huizen verkocht, waarvan 1 aan Gaudí zelf. Hier heeft hij 20 jaar gewoond en nu huist hier het Gaudí museum. In 1923 is het park eigendom geworden van de gemeente Barcelona.

Tip tip tip!
Geen zin om in de rij te hoeven staan bij het Park Guëll? En ben je ook van plan om naar de Sagrada Familia te gaan? Dan is de Barcelona City Pass wat voor jou inclusief nog veel meer voordelen en kortingen! Bestel de pas hier! (Let op! Tijdelijk niet beschikbaar). 

Gaudí heeft het park in geheel modernistische stijl ontworpen. Het park is erg groot, iets groter dan 17 hectare en aangezien het op een berg is bestaat het uit verschillende verdiepingen. Wanneer u het park nadert ziet u al 2 huisjes die in typisch ‘Gaudí stijl’ gebouwd zijn. Deze waren bedoeld als receptie en conciërge huis in de tijd van de bouw, nu dienen ze als ingang van het park.

¡IDEETJE: ontdek Barcelona fietsend

Een stukje verder van Park Güell begint de fietsroute van Bruisend Barcelona. Huur zelf een fiets en met de route ontdek je op eigen tempo, maar in korte tijd deze bijzondere stad. Lees hier verder voor meer informatie over de digitale fietsroute voor smartphone of tablet.

De salamander

Wanneer je het park binnenkomt, zal je oog meteen vallen op de kleurige, keramieken salamander op de trapleuning. Deze is versierd met ‘trencadís’, deze mozaïek techniek komt veel voor in het werk van Gaudí en bestaat uit gebroken stukjes keramiek. De salamander is ook het symbool van het park.

1, 2, 3, … 100 zuilen?

Als je deze trap oploopt kom je uit in de ‘Sala Hipóstila’, hipóstila houdt in dat de ruimte op pilaren steunt. Deze ruimte wordt ook wel ‘Sala de Cien Columnas’, zaal van honderd zuilen, genoemd. Het lijken misschien honderd zuilen, maar in werkelijkheid zijn het er 86. Deze ruimte was oorspronkelijk als markt bedoeld, met de vele zuilen is het misschien niet de handigste plek voor een markt. Maar tegenwoordig weet men goed gebruik te maken van de ruimte, er is een uitstekende akoestiek, dus muziekanten gebruiken de ruimte om prachtige muziek te spelen!

Bijzondere bank

Boven de Sala Hipóstila bevindt zich een groot ovaal plein. Vanaf dit plein heeft u een prachtig uitzicht over de stad. Vroeger was het bedoeld als een soort theater waar alle bewoners samen konden komen wanneer er iets te vieren zou zijn.

Het plein wordt omringd door een kronkelende bank, die ook als balustrade dient. Ook deze is weer versierd met ‘trencadís’. De kleuren die veel gebruikt worden, blauw, groen en geel, symboliseerden voor Gaudí geloof, hoop en liefde. In de patronen van het mozaïek kan je verschillende dingen herkennen, bijvoorbeeld sterrenbeelden, bloemen, vissen en sterren.

Neem de tijd

Park Güell is een groot park, dus neem vooral lekker de tijd om er op je gemakje rond te lopen. Je zult merken dat er nog veel meer moois te zien valt. In het park zal je nog een aantal mooie huizen tegenkomen. Ook zijn er een aantal viaducten in verschillende stijlen gebouwd, namelijk barok, gotiek en romantiek. Deze viaducten zijn erg indrukwekkend om te zien en breed genoeg om er met paard en wagen doorheen te kunnen! Verder zijn er een aantal barretjes en kiosken waar je een koud drankje kunt halen en voor de kinderen is er een speeltuin.

Online tickets

Koop online een ticket voor Park Güell in combinatie met heel veel kortingen! Met de Barcelona City Pass (Let op! Tijdelijk niet beschikbaar).  heb je namelijk toegang tot het Park Guëll, maar ook de Sagrada Familia! Daarnaast zit er in deze pas ook een ticket voor de Hop-on-Hop-off bus en gratis pick-up service (retour) bij het vliegveld van Barcelona en Girona. Benieuwd naar de kortingen? Je krijgt 20% korting op musea, de Hola Transport Card en op verschillende bezienswaardigheden (Casa Mila, Casa Batllo en Camp Nou rondleiding). Bestel de Barcelona City Pass hier! (Let op! Tijdelijk niet beschikbaar). 

Locatie
Carrer d’Olot 5
08024 Barcelona

Bereikbaarheid

Naast een flinke wandeling zijn er gelukkig ook andere manieren bij Park Güell te komen.
Taxi
De makkelijkste optie is natuurlijk op een taxi te nemen. Echter is dit wel ook meteen de duurste optie en wanneer het spits is, duurt de rit ontzettend lang!
Metro
Je kan de metro nemen. Je neemt dan lijn 3 naar ‘Vallarca’. Vanaf hier is het nog 700m stijl omhoog lopen naar het park zelf, gelukkig kan je vanaf het metrostation een roltrap omhoog nemen zodat je niet het hele stuk hoeft te lopen.
Bus
Daarnaast is het ook mogelijk om een bus te nemen, lijn 24 en 92 stoppen het dichtst bij het park. Deze vertrekken bijvoorbeeld vanaf Plaza Catalunya. Je kunt eventueel ook lijn 31, 32 of 74 nemen, maar dan zal je iets verder moeten lopen.
Fiets
Wanneer je een fiets tot je beschikking hebt, kan je er natuurlijk ook heen fietsen, denk er alleen wel aan dat het park op een berg ligt. Het is dus een stevige klim! Ook mag de fiets niet mee het park in, je moet die dus buiten het park op slot zetten.

Openingstijden
24 maart t/m 19 oktober van 08:30 – 21:30 uur
25 oktober t/m 23 maart van 08:30 – 18:00 uur

Entree

Gratis (kinderen t/m 6 jaar) € 8,00 (volwassenen) of € 5,60 (kinderen van 7 t/m 12 jaar en 65+).

Voordeelpakket-Barcelona

Comments are closed.