Natuurpark Serra de Collserola

Je zou het misschien niet verwachten als je naar een bruisende stad als Barcelona gaat, maar ook natuurliefhebbers zijn hier helemaal op de juiste plek. In de omgeving van Barcelona ligt namelijk een gigantisch natuurpark waar natuurliefhebbers helemaal in hun nopjes zullen zijn. Dus trek de wandelschoenen maar aan en ontdek het natuurpark Serra de Collserola!

Natuurpark

Het natuurpark Serra de Collserola is een natuurpark van meer dan 8000 hectare groot. Hiermee is het park maar liefst 22 keer zo groot als het Central Park in New York. Het park ligt op de berg Collserola, die de scheiding vormt tussen Barcelona en de vallei Vallès Occidental. Het park is niet altijd een beschermd natuurpark geweest. Pas in 2010 werd het natuurgebied officieel uitgeroepen tot een natuurpark.
Leuk om te weten is dat je in het park zo’n 10 miljoen bomen, 1000 verschillende plantensoorten en meer dan 190 soorten gewervelde dieren vindt. Een heuse jungle dus!

Activiteiten en tours

In het natuurpark is er zoveel te leren over de natuur, historie, vogels, wilde dieren en ga zo maar door! Als je graag meer wilt leren over het park is het misschien een leuk idee om een tour te boeken. Het park biedt allerlei soorten tours aan waarbij je veel te weten komt over de geschiedenis, natuur en dieren in het park. Zo kan je bijvoorbeeld een themawandeling doen waarbij je vogels gaat spotten, een moerassen-tour doet of wilde zwijnen gaat opsporen. Dit soort themawandelingen duren één uur en kosten maar €1,75. Je kunt deelnemen aan deze wandelingen door je aan te melden bij het informatiecentrum. Ze kunnen niet gereserveerd worden van tevoren. Je kan er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een lange tour te doen waarbij je samen met een gids langs alle highlights van het natuurpark wandelt. Zo’n lange tour duurt maar liefst vier uur en kost €110,50 per groep (maximaal 35 personen per groep). Deze lange wandeltochten dien je van tevoren even te reserveren door te bellen naar +34 932 803 552.

Sportief in Serra de Collserola

Een natuurpark is de ideale spot om lekker sportief te zijn. Het park is perfect om bijvoorbeeld lekker te gaan hardlopen, fietsen of wandelen. Bij de ingang van het park vind je een informatiecentrum waar je allemaal informatie kan krijgen over het park. Dagelijks kan je bij dit centrum tussen 9:30 uur en 15:00 uur terecht voor bijvoorbeeld leuke wandel-, hardloop- en fietsroutes. Door de heuvelachtige omgeving zijn de routes een echte challenge. Maar des te gaver is het als je dan na een lange wandeltocht een mooi uitzichtpunt bereikt! En reken maar dat die er genoeg zijn in het park. Vanaf de bergen heb je niet alleen uitzicht over de prachtige natuur, maar zie je in de verte ook heel Barcelona liggen.

Hoe bereik je het park?

Om dit natuurpark te bereiken, hoef je helemaal niet lang te reizen. Het is slechts 15 minuutjes reizen per trein vanaf het centrum van Barcelona. Je neemt dan lijn S1 of S2 vanaf het Plaça de Catalunya en stapt uit bij de halte Baixador de Vallvidrera. Je bent dan al direct bij het informatiecentrum en de ingang van het park. Op de website van FGC vind je meer informatie over vertrektijden en prijzen.

Tips

– Misschien had je hem al gespot … de 290 meter hoge toren op de Vilana berg. Dit is een telecommunicatietoren die speciaal gebouwd werd voor de Olympische Spelen van 1992.
– Vanuit het Serra de Collserola heb je prachtig uitzicht over Barcelona. Wil je van meer mooie uitzichtpunten genieten? Neem dan eens een kijkje op de pagina mooie uitzichtpunten.
– Het is zeker aan te raden om, voordat je zelf op pad gaat in het grote park even langs het informatiecentrum te gaan om bijvoorbeeld een route te halen. Het park is erg groot, en verdwalen gaat dus erg gemakkelijk.

Comments are closed.