Dalí museum

Als je in Barcelona bent, is het ook zeker de moeite waard om buiten Barcelona eens een kijkje te nemen. Zo staat er in het kleine stadje Figueres het museum van de wereldberoemde surrealistische kunstenaar Salvador Dalí. Op deze pagina vind je informatie over de bijzondere man zelf en zijn indrukwekkende museum in Figueres.

Bestel online tickets en ontwijk de wachtrij

Koop direct een ticket inclusief rondleiding van Engelstalige gids en ontwijk de wachtrij! (Let op! Tijdelijk niet beschikbaar). De rondleiding gaat van start om 15.30 uur. Meer informatie volgt na het bestellen van de tickets.

Was hij een gek of een genie?

“Iedere morgen wanneer ik wakker word, is mijn grootste vreugde: dat ik Salvador Dalí ben.” Dit is een citaat van, zoals je al wel kunt raden, de bekende Salvador Dalí. Dalí werd geboren op 11 mei 1904. Op 10-jarige leeftijd kreeg hij al schilderlessen van een vriend van zijn vader. Salvador Dalí was iemand die wilde opvallen, zo had hij een grote snor met aan allebei de uiteinden een krul, bakkebaarden en droeg hij een lange cape met een bont gekleurde vlinderjas. Hij wilde niet alleen opvallen, maar hij had ook grootheidswaan als kind, zo zei hij: “Ik wil alleen Salvador Dali zijn en verder niets.”

In 1927 ging Dalí naar Parijs en twee jaar later sloot hij zich aan bij het surrealisme. Het surrealisme is het creëren van een droomwereld. Je kan je er misschien iets in herkennen, maar het is totaal niet realistisch. Dalí gebruikte vaak een realistisch en bestaande achtergrond, zoals het natuurgebied Cap de Creus, maar de rest was niet realistisch, dat was zijn fantasie. Ook ontmoette hij in Parijs zijn ware muze en toekomstige vrouw Gala. Zij inspireerde hem en was vaak het model van zijn schilderijen. In 1982 overleed zijn vrouw Gala, Dalí was hier kapot van en zijn gezondheid ging toen snel achteruit. Één van zijn bekendste werken is “De volharding der herinnering” (1931)(Zie de foto linksonder).

¡IDEETJE! Digitale fietsroute van Bruisend Barcelona

Wil je in een korte tijd veel van Barcelona zien, maar wel op eigen tempo? Dan is de Bruisend Barcelona fietsroute echt wat voor jou! Lekker cruisen door de stad… Kijk hier voor meer informatie.

Dalí Theatre-Museum in Figueres

Niet alleen in Figueres staat een museum van Dalí, in Spanje is er ook een Dalí museum in Púbol en Portlligat. Naast Spanje is er ook een Salvador Dalí Museum in Florida. Zijn vele werken zijn natuurlijk ook in andere musea te bewonderen, zoals in het Guggenheim Museum in New York.

Op de plaats van waar het Dalí museum nu staat, stond eerst het Figueres theater. Deze werd verwoest door een brand op het einde van de Spaanse Burgeroorlog in 1939. In 1961 stelde Ramon Guardiola, de toenmalige burgemeester, voor aan Dalí om zijn eigen museum te maken met zijn werken erin. In 1974 opende hij het museum, wat tegelijkertijd ’s werelds grootste surrealistische object was. In dit museum vind je al zijn werken, de werken die hij in zijn jongere jaren heeft gemaakt tot de werken die hij in zijn laatste jaren van zijn leven heeft gemaakt. Het zijn niet alleen schilderijen, maar ook tekeningen, beeldhouwwerk, graveerwerk, hologrammen, stereoscopie, fotografie etc. Ongeveer 1500 werken van zijn vele werken zijn te bewonderen in het Theatre-Museum van Dalí in Figueres. Naast zijn eigen werk, is het bijzonder dat je in dit museum ook de werken ziet van kunstenaren die Dalí bewonderden in zijn leven, zoals El Greco, Marià Fortuny, Modest Urgell, Ernest Meissonier, Marcel Duchamp, Wolf Vostell, Antoni Pitxot, Evarist Vallès etc. Salvador Dalí is in dit museum begraven, je kan zijn crypte bezoeken met zijn graf. Zijn graf ligt in het centrum van het museum.

Figueres, Dali & Girona excursie van 1 dag

Zou je graag het Dali museum bekijken en lijkt het je ook leuk om een kijkje te nemen in Figueres en Girona? In het geval dat je het wel fijn vindt dat je niet hoeft te denken aan tickets voor musea, vervoer etc., dan is deze excursie van 1 dag zeker een aanrader. (kinderen van 0-8 jaar mogen gratis mee) Kijk voor meer informatie op 1 dag excursie naar Figueres, Dali museum & Girona. (Let op! Tijdelijk niet beschikbaar).

Algemene informatie

Adres: Gala-Salvador Dalí Square, 5, E-17600 Figueres
Tel.: +34 972 677 500

Openingstijden
1 november tot 28 februari: 10.30 tot 18.00 uur
1 maart tot 30 juni: 09.30 tot 18.00 uur
1 juli tot 30 september: 09.00 tot 20.00 uur
1 oktober tot 30 oktober: 09.30 tot 18.00 uur
Klik hier, voor meer informatie over de sluitingstijden per dag en op welke dagen ze de hele dag dicht zijn.

Tips

– 27 juli tot 31 augustus is het museum zelfs tot in de nacht open! (22.00 tot 01.00)
– Je kan 45 minuten voordat het museum sluit niet meer naar binnen!
– Als je met een groep wil gaan (+25) dan moet je wel reserveren.

Comments are closed.