Museu Nacional d’Art de Catalunya

Op de Montjuïc heuvel naast Barcelona bevindt zich Museu Nacional d’Art de Catalunya. Dit museum is gevestigd in het mooie gebouw Palau Nacional, Catalaans voor Nationaal Paleis. Het gebouw draagt bij aan een stukje geschiedenis van de Catalaanse cultuur, wat in elk geval de eerste legale reden is om het een bezoekje te brengen.

Net zoals de Eiffeltoren

Palau Nacional werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling die in 1929 in Spanje werd georganiseerd. De stijl is typerend voor de Spaanse Renaissance. Er zijn vaker gebouwen speciaal gebouwd voor een wereldtentoonstelling, waarvan de Eiffeltoren misschien wel het bekendste voorbeeld is. In 1934 kreeg Palau Nacional de bestemming van Museu Nacional d’Art de Catalunya, maar het gebouw was vaker onderwerp van architectonische projecten. Je kunt hier zien hoe het gebouw door de jaren heen veranderde.

Koop direct het Barcelona Art Ticket waarmee je de zes belangrijkste musea van Barcelona kunt bezoeken, inclusief Museu Nacional d’Art de Catalunya!

Meer redenen om het museum te bezoeken

Voor elk wat wils

Eén van de grote pluspunten van het museum is dat het een hele uitgebreide collectie heeft. De kans is dan ook groot dat er iets van jouw smaak tussen zit. Wil je Harper’s Bazar-edities uit de 19e eeuw bewonderen? Munten uit de 2e eeuw voor Christus of liever werk van Picasso? De mogelijkheden zijn eindeloos!

Muren en munten

De Catalaanse kunstgeschiedenis komt in het museum uitgebreid aan bod, maar ook andere stromingen zijn vertegenwoordigd. Naast schilderijen vind je er wandschilderingen, houtsculpturen, edelsmeedwerk en munten, maar ook beelden, fotografische werken, posters en tekeningen zijn in de collectie terug te vinden.

Tijdreis zonder tijdmachine

Het museum neemt je met een uitgebreide collectie wandschilderingen mee naar de Romeinse tijd, waarna je vervolgens via de kunsthistorie uit Catalonië en de Gotiek, de Renaissance en de Barok een sprong in de tijd maakt met indrukwekkende moderne kunst uit de 19e en 20e eeuw. Er zijn werken te zien van grote namen als Velázquez, Tiziana, Rubens, Cambó, Gaudí, Picasso en González.

Activiteiten

Dat er in Museu Nacional d’Art Catalunya genoeg te zien is, is duidelijk. Maar je kunt er van alles doen. Zo zijn er schilderworkshops voor gezinnen met kinderen en fotografieprojecten voor tieners. Ook organiseert MNAC colleges over kunststromingen die je in het museum vindt.

Bereikbaarheid

Het museum is goed te bereiken met het openbaar vervoer, maar ook met de auto of fiets kun je goed terecht. Je kunt naast het museum namelijk gratis parkeren.

Metro

Lijn 1 en 3, uitstappen bij Plaça Espanya.

Bus

Lijn 55, halte Museu Nacional d´Art de Catalunya of Museu Etnològic.
Lijn 150, halte Plaça Espanya-Avenue de l´Estadi of Piscines Picornell-Museu Nacional
Lijn 13, halte Avenue Francesc Ferrer i Guardia of Poble Espanyol
Lijn 37, halte Plaça Espanya-Avenue Parallel
Lijn 9, 27, 50, 65, 79, 109, 165, D20, H12, V7, halte Plaça Espanya

Toeristenbus

Toeristenbus naar Museu Nacional d’Art de Catalunya
Barcelona City Tour

FGC

FGC L8, R5, R6, R50, R60, S4, S8 en S33, halte Espanya station

Funiclar

Metro Parallel – Funiclar van Montjuïc

Te voet

Plaça Espanya – Avinguda Maria Cristina, roltrap naar het museum
Carrer Lleida – Theater – Mercat de les Flors en het Theater Grec – trappen naar het museum
Anella Olímpica – roltrap naar het museum

Algemene informatie

Openingstijden

Houd er rekening mee dat het museum in de winter op andere tijden geopend is. Vanaf oktober tot en met april kent het museum de volgende openingstijden.

Dinsdag tot en met zaterdag: 10 tot 6
Zondag: 10 tot 3

Van mei tot en met september:
Dinsdag tot en met zaterdag: 10 tot 8
Zondag en feestdagen: 10 tot 3

Op maandag is het museum gesloten, behalve op de volgende (Spaanse) feestdagen: 6 april, 25 mei en 12 oktober. Het museum is sowieso gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.

Onderdelen van het museum, zoals de bibliotheek of het restaurant, hebben hun eigen openingstijden. Deze vind je op de website van MNAC.

Prijzen

Een bezoek brengen kost je 12 euro. Daarnaast kost het bezoeken van één van de tentoonstellingen je 4 euro. Goed om te weten: studenten krijgen een korting van 30 procent! Jongeren onder de 16 en ouderen boven de 65 mogen helemaal gratis naar binnen.

Tips

– Nieuwsgierig geworden naar de collectie, maar heb je niet al te veel geld te besteden? Elke eerste zondag van de maand is bezoeken gratis!
– Vergeet vooral niet het dakterras te bezoeken. Doordat het museum op een heuvel is gevestigd heb je hier een fantastisch uitzicht over Barcelona.
– Ook vanuit je luie stoel kun je je thuis alvast verdiepen in de Catalaanse kunstgeschiedenis. Het museum heeft een aantal video´s online staan over verschillende onderwerpen.
– Op Montjuïc, waar Museu Nacional d’Art de Catalunya is gevestigd, is nog veel meer te zien en te ontdekken, zoals Castillo Montjuïc en een botanische tuin.

Comments are closed.