Picasso museum

Picasso, Pablo Picasso, de wereldberoemde kunstschilder die net als vele andere kunstenaars hard heeft gewerkt voor erkenning. Hij heeft grote armoede gekend en de drie oorlogen, WO1, WO2 en de burgeroorlog in Spanje, hebben diepe sporen achtergelaten in zijn meesterwerken en in zijn privé leven. Benieuwd naar zijn kunstwerken? Bekijk dan het Picasso museum!

De appel valt niet ver van de boom

Dat Picasso zich raad wist met kunst, is niet vreemd. Zijn vader was kunstdocent en kunstschilder. Hij was de oudste van het gezin en heeft nog twee zusjes. Hij is geboren in Malaga, heeft aan de kunstacademie in Madrid gestudeerd en is daarna vertrokken naar Parijs. Toentertijd de kunsthoofdstad van Europa. Hij kende hier grote armoede en veel van zijn kunstwerken zijn in vlammen opgegaan om zijn kleine appartementje van warmte te voorzien.

Koop direct online je kaartje voor het Picasso Museum en vermijd de wachtrij!

Combi-deal: Picasso museum en Hop on Hop off bus

Nog meer zien van Barcelona? Bezoek met de hop on hop off bus de meest bijzondere bezienswaardigheden! Als je direct een combi-deal aanschaft met het Picasso Museum en de Hop on Hop off Bus voor 1 dag, dan ontvang je 10% korting. Deze bus heeft 44 haltes door de hele stad en rijdt met een frequentie tussen de 5 en 25 minuten (afhankelijk van het seizoen). (Let op! Tijdelijk niet beschikbaar). 

Picasso’s stijl

Picasso kende een sombere tijd en dit zie je terug in zijn kunstwerken. Vooral de tijd dat hij in Parijs woonde waar hij in armoede schilderde, kent veel donkere schilderwerken. Deze sombere tijd was van 1900 tot 1904. Zijn schilderwerken kenmerken vooral de kleuren blauw, zwart, paars en grijs. Naarmate hij bekender werd en de vrouw Fernande Olivier ontmoete, was er voor depressie minder ruimte. Langzamerhand kregen zijn schilderijen meer kleur. Dit wordt ook wel de roze periode genoemd. In deze periode kwamen er meer roze en lichtblauwe tinten in het werk van deze Malagueño (persoon uit Malaga).

Kubisme

In de voormalige kunsthoofdstad heeft Picasso kennis gemaakt met Afrikaanse en Polynesische beeldhouwwerken. Hij werd hierdoor beïnvloedt en dit zie je bijvoorbeeld terug in de ‘totempaal figuren’, maskers en andere inheemse afbeeldingen in zijn schilderijen. De figuren zijn op een ‘harde’ manier vorm gegeven. Ook zie je in deze schilderijen veel kleur terug en worden dikke lagen verf over elkaar heen geschilderd. Dit heeft ervoor gezorgd dat Picasso een van de grondleggers werd van de nieuwe kunststroming: Het kubisme.

Klassiek

De klassieke schilderijen zijn ontstaan doordat Picasso, toen hij wederom depressief werd en zich afzonderde, meegenomen werd naar Rome. Zijn vrienden vochten op dat moment in de 1e wereldoorlog en zijn vrouw was gestorven. Dit was de reden voor zijn depressie. Hij verdiepte zich in klassieke kunst toen hij voor een balletgezelschap de kostuums en decors maakte in Rome. Zijn klassieke schilderijen en het huwelijk met een nieuwe vrouw, een elitaire dame uit het balletgezelschap, zorgden ervoor dat hij schilderde voor de rijkere der aarde.

Picasso stijl

Hij heeft hierna in nog twee soorten stijlen geschilderd. In een van deze stijlen, ´de abstracte periode´, is er veel werk van Picasso´s hand. Deze stijl wordt nu ook wel de Picasso-stijl genoemd. In de laatste periode van zijn leven was Picasso teruggetrokken en niet meer opzettelijk in de publiciteit. Hij schilderde toen nog wel.

Het Picasso museum in Barcelona

Het museum bestaat uit vijf huizen waar de werken van Picasso tentoongesteld worden. Je kunt een headset gebruiken die in verschillende talen je rondleid door het museum. Deze is in verschillende talen in te stellen en biedt veel informatie over het leven van de kunstenaar. Natuurlijk worden de kunstwerken ook uitgebreid beschreven.

Er hangt erg veel werk van de schilder. Je kunt goed zien dat hij door de jaren heen gegroeid is en zijn werken weerspiegelen dan ook een ware artistieke ontwikkeling. Het museum is groot en interessant genoeg om zeker een halve- tot hele dag, rond te lopen.

Gids
Mocht je in plaats van een headset graag een gids willen, dan is dat ook mogelijk. Je hebt twee soorten tours door het museum;
– De tour voor de permanente collectie en
– De tour voor de tijdelijke tentoonstelling.
De gids tours zijn gesproken in Catalaans, Spaans en Engels. Online kun je alvast een virtuele tour bekijken van de Collectie van Picasso. Deze is ook uit te printen.

De headsets die je begeleiden door het museum kun je instellen in de talen: Spaans, Catalaans, Engels, Italiaans, Duits, Frans, Japans en Russisch. Voor de headsets betaal je 3,00 euro.

De Gids- tours zijn gratis en als je van tevoren boekt, dan hoef je niet in de rij te staan en kun je via een speciale ingang het museum binnen.
Reserveren kun je door te mailen naar: museupicasso_reserves@bcn.cat of te bellen naar het telefoonnummer: (+34) 93 256 30 22.

Adres
Montcada 15-23
08003 Barcelona

Openingstijden
Maandag: Gesloten
Dinsdag tot zondag: Geopend van 10:00 tot 20:00. Dit geldt ook voor de feestdagen.

Prijs
– De prijs voor het museum én de tijdelijke tentoonstelling is: 11,00 euro
– Alleen de tijdelijke tentoonstelling kost: 6,60
– Mensen onder de 29, boven de 65, werkloze, gepensioneerde, kaarthouders van de ´Library Network Card´, Tarjeta Rosa kaart en grote families krijgen korting. Je betaalt dan voor het museum plus de tijdelijke tentoonstelling 6 euro. Voor alleen de tijdelijke tentoonstelling betaal je 4,65 euro.

Bereikbaarheid
Het museum is op veel manieren te bereiken. Je kunt met de auto komen maar het museum heeft geen eigen parkeerplek voor zijn bezoekers. Nabij het museum zijn er verschillende parkeergelegenheden. De taxi is ook een optie. Die zet je voor de deur af. In Barcelona zijn taxi´s, zeker in vergelijking tot Nederland, niet duur. Er zijn verder 9 buslijnen die vlakbij het museum stoppen. Dit zijn lijn: 17, 40, 45, 19, 39, 51 ,14, 59 en 120. Dan is er tot slot de metro die je kunt nemen. Lijn 1, 3 en 4 hebben een stop in de buurt van het museum.

Alles weten van Picasso..?

Wil jij alles te weten komen van Picasso? Dan kun jij voor een tour kiezen waarin een ervaren gids jou meeneemt in de voetsporen van Pablo Picasso ‘himself’! Deze gids zal jou meenemen langs de plekken waar de beroemde kunstenaar regelmatig verbleef en werkte. Zo kom jij alles te weten over het fascinerende leven en de carrière van Picasso. Op het einde van de tour neemt de gids je mee naar het Picasso museum, hier kun je op jouw gemak nog alle tijd doorbrengen. Voor de tickets en meer informatie kun je kijken op Tiqets.com (let op! Tijdelijk niet beschikbaar). 

Tip:

– Je kunt de zalen van het museum tot 30 minuten voor sluitingstijd betreden. Houd hier rekening mee.

Comments are closed.