Plaça d’Espanya

Het Plaça d’Espanya is een van de drukste pleinen van Barcelona. Het plein is tevens een rotonde waar de hele dag veel verkeer is. Rondom het plein zijn verschillende bezienswaardigheden te aanschouwen. Zo is een bezoekje aan Las Arenas en het Parc de Joan Miró zeker de moeite waard!

Bezienswaardigheden

Er zijn verschillende bezienswaardigheden aan het Plaça d’Espanya die zeker een aanrader zijn om te bekijken.

Las Arenas

Tegenwoordig zou je niet meer zeggen dat in Las Arenas vroeger stierengevechten werden gehouden. Toch is deze voormalige stierenvechtersarena omgetoverd tot een plek waar je goed kunt winkelen. Na een bouw van acht jaar is in 2011 de Arena officieel geopend als winkelcentrum. Verdeeld over zes verdiepingen vind je een bioscoop, luxe sportschool en wel 115 winkels, zoals Mango, Desigual, Blanco, Calzedonia, Swarovski en Calvin Klein.

Parc de Joan Miró

Tegenover de Montjuïc-heuvel vind je het Parc de Joan Miró. Joan Miró was een bekende moderne kunstenaar afkomstig uit Barcelona. In dit park kun je genieten van ongeveer 30 sculpturen van deze beeldhouwer. De indrukwekkendste sculptuur is de Dona i Ocell. Deze 22 meter hoge sculptuur zou een vrouw én een vogel moeten voorstellen. Een beetje fantasie is hier echter wel bij nodig!

Montjuïc

Vanaf het grote plein kun je gemakkelijk de heuvel Montjuïc beklimmen. Vanaf deze heuvel heb je prachtig uitzicht over de stad! Onderweg kom je waarschijnlijk nog allemaal mooie bezienswaardigheden tegen, zoals bijvoorbeeld het Castillo Montjuïc of het Parc de Montjuïc waar je een mooie wandeling kunt maken. Ook de botanische tuinen die in dit grote park te vinden zijn, zijn zeker de moeite waard om even te gaan bekijken!

Fonteinenshow

Een groot spektakel op het Plaça d’Espanya is de fonteinenshow. Deze Magische Fontein, de Font Màgica, is een absolute aanrader. Onder begeleiding van meeslepende muziek, vertoont de fontein allerlei mooie effecten en verschillende kleuren.

Do t/m zo tussen 21:00 en 23:30 uur (juni t/m oktober)
Vrij t/m za tussen 19:00 en 21:00 uur (november t/m mei)

Wereldtentoonstelling van 1929

In 1929 werd de wereldtentoonstelling in Spanje georganiseerd. Eén vond plaats in Sevilla, en één vond plaats in Barcelona, rondom het Plaça d’Espanya. Oorspronkelijk zou de tentoonstelling geopend worden in 1917, maar door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd dit uitgesteld. Op 20 mei 1929 werd uiteindelijk, na veel vertraging, deze tentoonstelling geopend. Veel ontwerpen uit deze expositie zijn nog steeds in Barcelona te bewonderen. Zo ook de Magische Fontein op het Plaça d’Espanya. Deze werd speciaal voor deze tentoonstelling ontworpen door Carles Buïgas.

Waar is het Plaça d’Espanya te vinden?

Het Plaça d’Espanya ligt in het zuidwesten van Barcelona onderaan de Montjuïc-heuvel. Via de Gran Via de les Corts Catalanes is deze rotonde verbonden met het centrum. De kans is groot dat je via deze rotonde de stad inrijdt!

Tips

– Wil je graag de fonteinenshow bewonderen? Bij deze show kan het behoorlijk druk zijn. Als je vanaf de bovenste verdieping van winkelcentrum Las Arenas gaat kijken, heb je ook prachtig uitzicht en is het meestal veel rustiger!
– Als je een bezoekje brengt aan Las Arenas, neem dan ook een kijkje op de bovenste verdieping. Hier heb je een 360° graden uitzicht over Barcelona!
– Wist je dat… vroeger op de locatie van het Parc de Joan Miró een slachthuis zat?! Om die reden staat het park onder de locals ook wel bekend als het Parc l’Escorxador. De Catalaanse naam voor een slachthuis is namelijk “escorxador”.
– Als je op dit plein staat, kijk dan ook eens naar de twee grote Venetiaanse torens die op het plein staan. Deze 47 meter hoge torens zijn gebaseerd op de grote klokkentoren van de San Marco Basiliek in Venetië.
– Wist je dat…. tot 1715 dit niet bepaald het meest gezellige plein was? Tot deze tijd stonden er namelijk galgen op dit plein voor publieke terechtstellingen.

Comments are closed.