Holi Festival

Eens per jaar verandert Barcelona in een stad met duizend kleuren in de lucht. Op deze speciale dag vindt het Holi festival plaats! Een leuk feestje in de bruisende stad Barcelona. Muziek, kleur, vrolijke lachende mensen om je heen, wat wil je nog meer?

De legendes

Het festival dat op de laatste volle maan na de winter wordt gevierd, komt oorspronkelijk uit India en Nepal. Tijdens het feest worden een aantal legendes gevierd waaronder de overwinning van goed tegenover kwaad, de komst van lente, het herstellen van relaties, het ontmoeten van nieuwe mensen, het einde van de winter en veel andere redenen. Iedereen gelooft in een andere legende over de komst van het Holi festival.

Een van deze is de Vishnu legende; het verhaal gaat hier over de overwinning van goed op kwaad. Een egoïstische leider die niet vermoord kan worden, wil zijn zoon vermoorden omdat hij het niet eens is met zijn keuzes. Vervolgens beschermt de Vishnu god de zoon en wint de goede kant. Een ander verhaal is de Krishna legende die gaat over het vieren van liefde. De legende vertelt dat een jongen, Krishna, een blauwe huidskleur heeft door de vergiftigde borstmelk van zijn moeder. Hij is bang dat hij niemand zal vinden die van hem kan houden met blauwe huid. Totdat Krishna’s moeder hem vraagt of hij naar Radha (het meisje dat hij leuk vindt) wil gaan en haar gezicht een kleur wil geven in elke kleur die hij wil. Krishna doet dit en waren sindsdien een stel. Deze kleuring van haar gezicht is een reden geworden om de liefde te vieren.

Officieel duurt het feest één nacht en één dag. In de nacht wordt een groot kampvuur gemaakt waar rituelen plaatsvinden en iedereen bidt dat het kwaad kapotgemaakt wordt. De volgende ochtend begint het feest, iedereen mag komen en overal worden mensen besmeerd met kleurtjes en bekogeld met waterballonnen. Op deze dag worden alle verschillen opzijgezet en is iedereen gelijk.

Waar komen die mooie kleuren vandaan?

De traditionele kleurtjes die worden gebruikt, komen vaak van planten af en duren weken om te maken. De oranje en rode kleur komt van een palash boom (ook wel het vuur van het bos genoemd). Verder wordt er rood hout, granaatappel, radijs en meer roodkleurige ingrediënten gebruikt om de kleur te krijgen. De gedroogde bladeren van de gulmohur boom maken de groene poeder. Kurkuma poeder maakt geel. Indigo planten, bessen en bloemen maken de blauwe kleur. De paarse kleur wordt gemaakt van rode biet. Theebladeren of klei worden gebruikt voor bruin. Druiven, bessen en houtskool maken zwart en grijs. Omdat het feest langzamerhand commercieel werd en naar andere landen overblies, werden de natuurlijke kleuren vervangen door synthetische kleuren waarna er veel problemen kwamen met huidirritaties.

Barcelona in kleur

Het festival wordt dit jaar bij Fira de Barcelona, onderaan Palau Nacional, georganiseerd. Het feest is overdag zodat je de prachtige kleurtjes goed kan zien! Van 13:00 tot 23:00 wordt er op het plein gedanst en gefeest. Het feest is voor de 18-plussers en er zijn DJ’s aanwezig die de partystemming erin brengen met voornamelijk elektronische en pop muziek en er is van tevoren een mogelijkheid om zakjes met kleurpoeder te kopen.

Locatie
Placa l’Univers
Fira de Barcelona

Wanneer?
De datum voor 2020 is nog niet bekend. Houd deze pagina in de gaten voor actuele informatie.

Prijs
Ticket + 3 zakjes poeder €20,-
Website

Comments are closed.