Casa Milà

Casa Milà, ook wel La Pedrera genoemd (Catalaans voor de Steengroeve), is een van de bekendste werken van de wereldberoemde Antoni Gaudí. Het appartementencomplex, waarvan de bouw in 1906 begon, werd rond 1912 afgerond. Het gebouw is bijzonder door zijn golvende buitenmuren en het feit dat het aan geen één van de toen geldende architecturale vormen voldeed.

Het gebouw

Het grote gebouw heeft een oppervlakte van meer dan 1000 vierkante meter. Het is ontworpen voor het getrouwde stel, Roser Segimon en Pere Milà i Camps. Het gebouw heeft geen dragende muren, het wordt gedragen door zuilen en draagbalken op een skelet van staal en beton. Niet alleen het gebouw van voren ziet er mooi en bijzonder uit, maar het dak is ook het bekijken waard! Deze is namelijk golvend en bedekt met trappen en grote abstracte beelden. Deze beelden functioneren als schoorstenen en luchtkanalen van het gebouw. Het dak wordt ook wel Jardin de los Gauerreros genoemd, wat “de tuin van de krijgslieden” betekent.

Geleerden hebben waargenomen dat Gaudí inspiratie heeft opgedaan uit verschillende natuurgebieden in Spanje die terugkomen in de vormen in het gebouw. Een voorbeeld daarvan zijn waarschijnlijk verschillende elementen die ook waargenomen kunnen worden in de rotsen van Sierra de Prades.

Het gebouw is niet helemaal volgens Antoni Gaudí’s wensen afgemaakt. Dit komt door een conflict met zijn opdrachtgever. Antoni Gaudí wilde namelijk op de voorgevel een afbeelding van Maria met het kindje Jezus, omringd door twee engelen. Hier was de opdrachtgever het echter niet mee eens vanwege het antireligieuze klimaat wat er toen was.

Bestel online kaarten en voorkom de wachtrijen!

Weet jij al dat je La Pedrera wilt bezoeken en kun jij niet wachten om de kaarten alvast binnen te halen? Het is erg handig om alvast jouw kaarten online te bestellen. Zo hoef je niet in die eeuwig lange wachtrijen te staan en kun je gelijk door. Je hebt tenslotte wel meer te doen dan in wachtrijen staan als jij in Barcelona bent! Koop direct je entreeticket voor La Pedrera/Casa Milà op Tiqets.com
Wil jij kaarten om La Pedrera ‘by night’ te zien? Klik dan hier!

Het museum

Het gebouw is eigenlijk gezien het museum! Het is open voor het publiek en hetgeen wat je kan bezichtigen van dit gebouw is het dak, de zolders, enkele appartementen, de binnenpleinen en de expositie ruimte. Het museum organiseert verschillende tours. Zo kun je het gebouw overdag bezoeken, maar ook ’s nachts. Dit noemen zij “The Secret Pedrera”. Hier laten zij jou ‘s nachts de geheimen zien van dit bijzondere gebouw. Ook kun je ‘The Origins’ bezoeken. Dit is een tour by night vol verrassingen, audiovisuele voorstellingen en muziek. Klik hier voor informatie over Secret Pedrera of hier voor informatie over The Origins. Geniet van de bijzondere architectuur en de verrassende details van dit gebouw!


Openingstijden

Ma t/m zo van 09:00 – 20:30 en van 21:00 – 23:00

Prijzen
€20,50 (normaal ticket)
€16,50 (student)
€16,50 (mindervalide)
€10,25 (kinderen van 7 t/m 12 jaar)
Gratis (kinderen tot en met 6 jaar)
€34,- (ticket ‘The Origins’)

Wil je er nog een audio guide erbij? Dat kan in de talen: Catalaans, Spaans, Engels, Frans, Duits, Portugees, Italiaans en Russisch. De prijs van de audio guide is €4.

Locatie
Provença, 261 – 265.
08008, Barcelona
Website

Leuk om te weten

– De makers van Star Wars hebben inspiratie opgedaan uit de schoorstenen op het dak van La Pedrera voor de pakken van de soldaten van Darth Vader
– Filosoof en schrijver Josep Maria Carandell beschrijft in zijn boek “la Pedrera, Cosmos de Gaudí” een symbolische interpretatie van het dak van La Pedrera. Naar zijn idee zijn de verschillende vormen en sculpturen op het dakterras in lijn met twee bekende stukken, namelijk: “la vida sueño” van Pedro Calderón de la Barca en “Hamlet” van William Shakespear.
– De twee ventilatietorens identificeert Josep Maria Carandell als een koning en de koningin. De koning, afgebeeld als maskervorm, ligt op een lijn met “Claudio” van het werk van Shakespear. De koningin, afgebeeld als een vorm van een glas, zou het “Gertrudis”, de moeder van Hemlet, kunnen zijn.
– Op één van de schoorstenen heeft Gaudí een hart geplaatst die richting Reus wijst, wat zijn geboorteplaats is. Terwijl aan de andere kant een hart en een traan wijzen naar de Sagrada Família. Verschillende experts interpreteren dit teken als verdriet vanwege dat hij zijn werk, Sagrada Família, niet af kon zien.

Tips

– Wil je na al die indrukken lekker tot rust komen? Dan is een bezoekje aan het La Pedrera café misschien een goed idee. Hier kun je nagenieten van een lekkere koffie, een zoetig broodje of iets anders! Kijk voor meer informatie op de website.
– Vergeet als student niet je studentenpas mee te nemen!
– Ben je heel benieuwd hoe het dak eruit ziet? Dan kun je beter niet op een regenachtige dag gaan, dan is de toegang voor het dak namelijk gesloten vanwege veiligheidsredenen.
– Je kunt ook enkel de expositie ruimte bezoeken. Kijk voor de prijzen en meer informatie op de website.
– Wil je meer weten over Antoni Gaudí. Kijk dan op de pagina Gaudí om meer over hem en zijn werken te weten te komen.

Comments are closed.