Food Truck Festivals

Een heerlijk zonnetje, bijkletsen, gezelligheid met je vrienden en op de achtergrond wat fijne muziek. Misschien wel, samen met een verfrissend drankje en wat lekkers te eten, de belangrijkste ingrediënten voor food truck festivals! Ook in Barcelona zijn deze festivals booming. Er komen er zelfs steeds meer! Wij laten je zien welke festivals je niet mag missen en welke festivals je een bezoekje kunt brengen tijdens je verblijf in Barcelona!

Wat zijn food truck festivals?

Food truck festivals zijn (vaak gratis toegankelijke) festivals waarbij je kunt genieten van het lekkerste street food. Vele mobiele keukentjes, vaak in de vorm van een auto, of caravan, zorgen ervoor dat het terrein wordt omgetoverd tot groot openlucht restaurant. Je kunt ervoor kiezen je eten staand op te eten of om juist lekker te gaan zitten op een van de leuke zitjes die je er vaak vindt. De festivals worden vaak vergezeld met achtergrondmuziek, wat soms zelfs wordt verzorgd door een leuke liveband! Een zonnetje maakt het helemaal af… Een food truck festival is er echt voor de gezelligheid, om verschillende lekkere hapjes te kunnen proeven en om eens goed te kunnen ontspannen!

Street food

Op food truck festivals vind je het meest bijzondere streetfood. Streetfood is eigenlijk al het eten wat je op straat koopt. Het is ‘ready-to-go’, vaak lekker goedkoop en wordt vaak verkocht vanuit een kraampje of food truck. Er wordt vaak gedacht dat streetfood fast food is, maar dit is echt niet altijd zo! Zo kun je op food truck festivals vaak ook gezonde gerechtjes of zelfs lekkere smoothies of fruitsalades halen… Dit is ook streetfood! Elke wagen heeft zijn eigen specialiteit… Zo zie je op festivals vaak diverse keukens staan van over de hele wereld, zoals Surinaams, Thais of juist lekker Spaans. De ideale manier om op een goedkope manier lokale gerechtjes te leren kennen!

¡Leuk weetje! Eigenlijk is de wet in Catalonië dat je geen voedsel op straat mag verkopen, alleen op hele speciale evenementen. Gelukkig wordt er nu wat soepeler mee om gegaan sinds het helemaal hip is! Streetfood mag nu verkocht worden op verschillende evenementen…

Wanneer?

In Nederland zie je misschien vooral food truck festivals, als TREK en Rrrollend, in de zomer. Lekker genieten in een park in het zonnetje! In Barcelona is dit helemaal niet zo! In deze stad (en omstreken) kun je eigenlijk het hele jaar door wel food truck festivals bezoeken, zelfs in de winter! Natuurlijk is het wel zo dat de meeste festivals in het hoogseizoen, van maart tot september, plaatsvinden.

Welke je echt niet mag missen!

Genieten van de lente, de zon en de gezelligheid. Barcelona, en eigenlijk Catalonië in zijn geheel, is groots als het gaat om food truck festivals! Het hele jaar door kun je wel smullen van het heerlijke streetfood op een festival. Omdat daardoor het overzicht makkelijk kwijt kan raken, hebben wij de leukste, jaarlijkse food truck festivals voor je op een rijtje gezet!

Van Van Market

Gastronomische hoogstandjes vind je bij Van Van Market! Bij dit festival wordt al het eten verkocht vanuit caravans die omgetoverd zijn tot kleine keukentjes! Het is moeilijk om te kiezen hier, er is zoveel verschillend lekkers! Van hamburgers met patatas bravas tot pretzels of juist pulled pork. Er vinden door het jaar heen veel edities plaats, op verschillende locaties. Elk van deze edities is uniek, maar wat Van Van wel wil nastreven, is dat de essentie hetzelfde is, namelijk het genieten van kwaliteitsvoedsel op de straat. Houd de site in de gaten voor de komende edities!

Prijs: Gratis

Piknic Electronik

Genieten van electronische muziek met de sfeer van een picknick. Piknic Electronik geeft je een echt zomergevoel! Misschien is het evenement niet écht een food truck festival, toch vinden wij dit festival zeker het vermelden waard! Bij een muziekevenement hoort natuurlijk ook lekker eten en bij Piknic hebben ze ervoor gekozen in te spelen op de grote trend van street food. Sinds 2015 kun je je eten namelijk halen bij een van de leuke food trucks! Met ongeveer 25 food trucks is er voor iedereen wel wat wils! Het festival vindt tot eind juni 2 keer per maand plaats en daarna tot eind september elke zondag!

Prijs: vanaf €11,-

Eat Street

Niet zomaar een festival waarbij het om food trucks gaat, maar een festival waarbij het om het concept streetfood gaat! Het maakt niet uit of je, als chef, een food truck hebt of niet en ook niet of je een restaurant hebt of niet. Hetgeen dat telt is dat je gepassioneerd, oprecht en avontuurlijk bent en de gerechten die je maakt heerlijk zijn. Het leuke concept van Eatstreet is dat dit festival een soort ‘playground’ is voor de chefs, waarbij ze iets nieuws creëren en jij als gast bent de eerste die het mag proberen! Daarnaast is een extra fijn weetje dat het hier de regel is dat de gerechtjes niet meer dan €5,- mogen kosten! Het festival vindt elke maand plaats dus er is vast een dagje dat je kunt gaan!

Locatie: La Nau Bostik, Carrer Ferran Turné 11, 08027 Barcelona
Prijs: Gratis! (plaats is beperkt, dus wees er snel bij!)

Sound Eat

Dat muziek en eten goed met elkaar samen gaan bewijst Sound Eat maar weer! Sound Eat is een muziekfestival waarbij gastronomie een hele grote rol speelt. Er treden allerlei leuke bandjes op en op het terrein is een grote food truck ‘straat’ te vinden met het lekkerste streetfood! Ook kinderen zijn welkom… Er worden namelijk tussen 13:00 en 17:00 recreatieve activiteiten en activiteiten georganiseerd voor de kids!

Locatie: Moll de la Marina, 08005 Barcelona (Editie winter)
Jardins de Pedralbes, 08034 Barcelona (Editie zomer)
Prijs: €8,-

Sabadell Veggie Fest

Niet in Barcelona, maar op 40 minuutjes treinafstand in Sabadell, vind je elk jaar rond september het Sabadell Veggie Fest. Bij dit festival zijn ecologie en vegetarisme de leidraad en vind je concerten, workshops, lezingen, biologische producten en natuurlijk: food trucks! Je kunt er smikkelen van de lekkernijen van tientallen food trucks… Allemaal met vegetarische en ecologische producten! Het festival is een en al gemoedelijkheid. Het is voor iedereen toegankelijk en het is echt een feestelijke dag in het dorpje!

Locatie: La Capella, Parc de Can Gambús, Sabadell
Prijs: Gratis!

De leukste trucks

Als je naar een food truck festival gaat, is het soms lastig om te kiezen uit al die leuke food trucks… De heerlijke geuren, de leuke uitstraling en natuurlijk het aanbod! Maar welke zijn nu écht een bezoekje waard? Uiteraard kun je er op zo’n festival meerdere bezoeken, maar allemaal zou wel erg veel worden… Wij hebben er een paar leuke uitgepikt!

Caravan Made

Javi Ruz en Silvia zijn de gezichten van dit leuke caravannetje vol lekker eten. Het is dé plek om de heerlijkste sandwiches te kopen. Deze sandwiches veranderen met de seizoenen mee, je kunt dus elke keer iets nieuws proeven als je ze ziet staan! Ook voor burgers of andere seizoensproducten kun je bij Caravan Made terecht. Javi en Silvia vinden het belangrijk dat je, ook al ben je op een festival, toch het restaurantgevoel meekrijgt. Daarom zijn de gerechtjes van hoge kwaliteit en wordt je bordje ook mooi opgemaakt!

Reina Croqueta

Als je van kroketjes houdt, ben je hier aan het goede adres! Bij Reina Croqueta vind je namelijk 25 soorten kroketjes, van champignonvulling tot currybiefstuk en van kaas tot spek met rozijnen. Je kunt het zo lekker niet bedenken of de vulling is er wel! Heerlijk als je ervan houdt om iets nieuws uit te proberen… Je hebt twee menu’s waar je uit kunt kiezen, namelijk de ene met 6 kroketjes voor €5,- en eentje met 8 kroketjes voor €6,-. Ze streven ernaar de beste kroketjes te maken die je ooit hebt geproefd, dus het is zeker een bezoekje waard!

¡Wist je dat! Ongeveer 2,5 biljoen mensen streetfood eten per dag?!

Ben jij helemaal weg van lekker eten en wil je buiten de food truck festivals ook genieten van heerlijk eten in Barcelona? Dan is de Gastronomische Gids echt iets voor jou!

Comments are closed.