Kerst

“Feliz Navidad, Feliz Navidad, Feliz Navidad, prospero año y felicidad. I wanna wish you a Merry Christmas…” Het Spaanse liedje hoor je zelfs op de Nederlandse radio vaak genoeg voorbij komen tijdens kerst. Ook in Barcelona is de kerstsfeer op en top aanwezig in de gezellige maand december, het enige verschil is dat je hoogstwaarschijnlijk geen sneeuw zult zien, de kans is natuurlijk wel aanwezig, maar de kans is groot dat het toch wat warmer is dan in Nederland.

Navidad en Barcelona!

Gezellig met de kerstdagen naar Barcelona! In ieder geval één voordeel is dat de temperatuur in Barcelona in de decembermaand rond de 14 en 16 graden ligt!

Heel veel lichtjes

Deze kerstverlichting vind je op wel meer dan 390 locaties en straten van de grote stad Barcelona. De burgemeester van Barcelona zet de verlichting aan om half 7 ’s avonds bij de beroemde kerk La Sagrada Familia. Ook de Magic Fountain van Montjuïc wordt omgetoverd in de kerstsferen met een speciale water en muziekshow die je, zoals altijd, gratis kunt bekijken op vrijdagen en zaterdagen.

Grootste kerstboom in Barcelona

Naast de leuke kerstverlichting om de stad om te toveren in de kerstsfeer, kan een grote kerstboom natuurlijk ook niet ontbreken. De grootste kerstboom in Barcelona staat op Portal del Ángel, dichtbij de Plaça Catalunya.

Kerstmis tradities

Er zijn typisch Spaanse tradities, maar ook vind je in Barcelona en de regio Catalonië een aantal verschillende tradities. Tijdens de kerstdagen is bijvoorbeeld turrón een typisch dessert en de meeste Spanjaarden zijn er dol op. Turrón komt oorspronkelijk uit Jijona en is een soort nougat gemaakt van amandelen, hazelnoten en honing. Ook verkopen alle bakkertjes in Barcelona kerstbrood, ‘El Pa de Nadal’, en zijn er nog veel meer (Catalaanse) gerechten die gegeten worden rond de Kerst door de Spanjaarden.

Kerstmarkten

De gezellige kerstmarktjes kunnen natuurlijk niet ontbreken in Barcelona! Lekker struinen door de kleine straatjes en de grote pleinen van Barcelona op zoek naar leuke kerstspulletjes. Je hebt er genoeg in Barcelona!

Kerststalletjes

In het Catalaans is een kerststal ook wel een ‘Pessebre’. Hier vind je onder andere schaapjes, Drie Koningen, de baby Jezus, Maria en Jozef en soms nog wat palmbomen! In Barcelona vind je ook openbare kerststallen op verschillende pleinen en kerken die je kunt bekijken. Er zijn ook levende kerststallen, hierbij zie je geen beelden in de kerststal staan maar echte personen die de kerststal figuren uitbeelden.

Schaatsen

Ondanks dat de temperaturen een stuk hoger liggen dan in Nederland, kun je heel wat schaatsplezier beleven in Barcelona. Er zijn veel schaatsbanen te vinden zowel in het centrum als daarbuiten. Er komen veel toeristen op af en ook de ‘locals’ kunnen zich goed vermaken met vrienden en familie. Alhoewel je de Catalanen minder zal zien staan met een warme chocomel met slagroom, kom je ze wel snel tegen in de kroeg met een biertje of ander drankje. Ideaal middagje uit dus!

Dineropties

Tijdens de kerstdagen is het fijn om samen met vrienden of familie te genieten van een lekkere maaltijd. Op Kerstavond dineren vele Spanjaarden thuis samen met hun familie maar op 1e Kerstdag lopen de restaurantjes vol. Vele restaurants bieden op eerste kerstdag een heerlijk uitgebreid menu aan. De één eet liever bij een modern en chique restaurant en de ander gaat voor een authentiek, klein, Spaans, gezellig restaurantje. Gelukkig is de keuze reuze in Barcelona!

Comments are closed.