Street art

Loop je door Barcelona, dan valt het misschien op dat er onwijs veel muren van straatjes bedekt zijn met street art. Naast alle Gaudí kunstwerken bestaan er in de stad ook kunstwerken van locals of artiesten van over de hele wereld die naar Barcelona komen om hun talent te laten zien.

Het ontstaan van de ‘Street art stad’

Nadat de dictator van Spanje(Francisco Franco) in 1975 was overleden werd Juan Carlos I koning van Spanje en begon gelijk met het herstellen van de democratie. Door veranderingen werd Spanje een vrij land en kwamen er veel artiesten naar Barcelona en begonnen de muren van de stad te kleuren. Tussen 1999 en 2005 werd Barcelona als de stad van street art gezien. Dit is lang doorgegaan totdat er in 2005 een wet kwam op graffiti. Na een paar jaar zijn er een aantal publieke plekken gekomen waar street art is toegestaan. Vandaag de dag komen er nog steeds artiesten naar Barcelona om kunstwerken te maken of te bekijken.

Parels in de stad

Zosen

Zosen is een bekende artiest die Barcelona vult met prachtige creaties met alle kleuren van de regenboog. Opvallend aan zijn werk is het gebruik van verschillende kleuren, gekke poppetjes en vooral heel veel kleurrijke symbolen en iconen.

Kafre

Kafre is een artiest die werkt met de kleuren zwart en goud. Zijn kunstwerken maakt hij door met een mes op de tekening te krassen. De afbeeldingen zijn goed te herkennen en zijn erg uniek.

Keith Haring

Keith Haring is een bekende artiest die in 1989 de Keith Haring Foundation heeft opgezet, nadat hij met AIDS was gediagnostiseerd. De organisatie zamelt geld in voor AIDS organisaties, en zorgt voor bewustzijn over de ziekte. Keith is in 1989 naar Barcelona gereisd om hier op een muur een groot kunstwerk te maken met hierop de tekst: “Todos juntos podemos parar el SIDA” (Samen kunnen we AIDS stoppen). Keith’s werk is te herkennen aan de simpele ‘mannetjes’ die vaak terugkomen in zijn werk. In zijn tekeningen komen veel poppetjes, slangen en lijnen voor, en gebruikt meestal een enkeling van kleuren.

Miss Van

Een andere street artist die veel werk in Barcelona heeft gemaakt is Miss Van. Miss Van is in 1993 begonnen met het maken van kunstwerken, zo is ze begonnen met een feministische beweging. Tegenwoordig verspreidt ze haar werk over de hele wereld. In al haar kunstwerken is een vrouw verwerkt die overal te herkennen is. Ben je in de buurt van Park Güell loop dan een stukje verder naar Carrer de lepant om een van haar beste werken te zien op de achterkant van een groot oranje gebouw.

Btoy

Btoy is een artiest die vrouwelijke iconen uit de jaren 50 gebruikt in haar kunstwerken. Ze was geïnspireerd door deze vrouwen en wilde ze laten zien. Toen er in 2005 een wet kwam tegen graffiti maakte Btoy haar tekeningen op een poster in haar studio om deze later op te hangen in de straten.

Tips

– Wil je behalve in de straten ook ergens binnen genieten van prachtige kunstwerken. Ga dan vooral langs bij Base Elements. In deze galerij hangen de mooiste kunstwerken van verschillende street artists. Zo kan je daar ook kunstwerken van Zosen kopen. Openingstijden: maandag tot zaterdag: 11:00 – 14:00, 16:00 – 21:00. Carrer del Palau 6 (Barrio Gótico)
– Ben je uitgeput van het rondlopen en bekijken van alle mooie street art? In de wijk Barrio Gótico zijn er genoeg leuke tentjes om een hapje te eten. Ga bijvoorbeeld langs bij Irati, hier kan je kiezen uit allemaal verschillende pinchos. Aan het einde van je maaltijd worden alle stokjes(die in de kleine hapjes zitten) geteld om te bepalen hoeveel je moet betalen. Bij Irati kan je ontbijten, lunchen en avondeten. Openingstijden: ma t/m zo van 11:00 – 1:00. Calle Cardenal Casanas 17.

Comments are closed.