Día de Reyes

Na oud & nieuw zijn de Spanjaarden nog niet klaar met feesten. In het nieuwe jaar vindt er namelijk nog een feestdag plaats in Spanje, die we in Nederland helemaal niet vieren. Día de Reyes is een feestdag die te vergelijken is met ons sinterklaasfeest. De feestdag wordt feestelijk doorgebracht op 5 en 6 januari met allemaal cadeautjes onder de kerstboom, lekker eten en een bijzondere optocht.

Balthasar, Melchior en Caspar

Degenen die de bijbelse verhalen meegekregen hebben zijn welbekend met de drie koningen. De drie koningen, Balthasar, Melchior en Caspar, volgden een ster hoog aan de hemel en vonden daardoor het kindje Jezus in de oude stal in Betlehem. Er was hen verteld, dat ze door het volgen van de ster de koning van de Joden zouden vinden. Toch is het nooit duidelijk geweest of er daadwerkelijk drie koningen waren. Velen denken dat er drie van gemaakt zijn omdat er drie cadeau´s werden meegebracht voor Jezus.

Een magische optocht

Día de Reyes is een van de grootste feestdagen van de Spanjaarden. Het is een dag vol optochten, lekker eten, kerstbomen en niet te vergeten, cadeautjes. Zoals bij Sinterklaas zetten de kinderen hun schoen, maar dan wel onder de kerstboom. Op Día de Reyes komen duizenden kinderen en volwassenen langs de straat staan, om de optocht te bekijken. De kinderen staan altijd te popelen van blijheid en hebben speciaal voor deze dag vrij gekregen. In Barcelona begint de parade op 5 januari, op deze dag arriveren de koningen weer in Spanje. De optocht start meestal rond vijf uur of zes uur ‘s middags bij de haven: Port Vell. Net als met sinterklaas worden er snoepjes en cadeautjes naar de kinderen gegooid door drie mannen die verkleed zijn als koningen. De optocht bestaat uit hele mooie praalwagens met livemuziek. De optocht is vijf kilometer lang en eindigt bij de magische fontein van Montjuïc. In totaal duurt de optocht ongeveer vier en een half uur.

Na de optocht

Na de grote optocht gaat iedereen weer lekker warm binnen zitten en zetten de kinderen hun schoen onder de kerstboom. Net als met sinterklaas doen ze wortelen in hun schoen en lekkernijen, alleen doen ze het in Spanje voor de kamelen van de drie koningen.

Lekker smullen

Tijdens deze feestdag wordt altijd heel lekker gegeten. Met name de traditionele heerlijkheid ‘Roscón de Reyes’. Dit is een soort cake die je een beetje kunt vergelijken met een kerststol, het wordt zowel bij het ontbijt gegeten als na het avondeten als toetje. De cake is versierd met fruit in snoepvorm en is gevuld met heerlijke romige crème. In de cake zit altijd een boon en een figuurtje verstopt. Als je het figuurtje in je stuk cake hebt word je gekroond als koning, maar als je de boon in je stuk cake hebt mag je de Roscón de Reyes het jaar daarna betalen. Het lekkernij is rond die tijd verkrijgbaar in veel bakkerijen en op de dag zelf hebben ook veel restaurants de cake op het menu staan.

Leuke tips en weetjes

• Als je stout bent geweest krijg je geen cadeautjes maar ´carbon dulce´ (oftewel zoete kolen, gemaakt van 80% suiker en 20% water) onder de kerstboom. Een verrassende interpretatie, wat heel lekker is, is de stoute versie van de Roscón de Reyes: Carbón de Reyes
• Voor de shopliefhebbers: na de feestdag Día de Reyes start de winteruitverkoop vaak!
• Als je naar de optocht toe gaat is het mooi om bij het eindpunt te gaan staan, de fontein van Montjuïc. Hier beleef je de optocht het meest magisch, door de prachtige fontein.

Comments are closed.