Museu De l’Arts Prohibit

Het Museu De l’Arts Prohibit is gelegen in het centrum van Barcelona. Het is gehuisvest in het prachtige Casa Garriga Nogués. Er zit een bijzonder verhaal achter de collecties van dit museum. Het is namelijk zo dat de verzamelaar en oprichter Tatxo Benet Ferrán gecensureerde kunstwerken heeft verzameld over de hele wereld. Deze kunstwerken hebben gevoelige onderwerpen en kunnen discussies veroorzaken. De kunstwerken zijn dan ook grotendeels verwijderd uit andere musea. Het museum wil graag laten zien dat je ook op een andere manier naar deze ‘verboden’ kunst kunt kijken.

Het gebouw

Het museum is gevestigd in het Casa Garriga Nogués. Dit is een prachtig modernistisch huis, ontworpen door architect Enric Sagnier i Villavecchia. Het gebouw ligt in de wijk Eixample. Het werd gebouwd tussen 1899 en 1901 en is erkend als cultureel erfgoed. Voordat het een museum werd, diende het gebouw als hoofdkantoor van de Enciclopedia Catalana. Dit was een Catalaanse encyclopedie, maar ook een uitgeverij.

De collectie

Het museum is eigendom van journalist, zakenman en verzamelaar Tatxo Benet Ferrán. Hij opende het museum op 26 oktober 2023. Ferrán begon de ‘Censored’-collectie, die voor het eerst werd getoond in 2020 in het Centre d’Art la Panera en het Museu de Lleida. Deze collectie bevat nu meer dan 150 kunstwerken. De eerste tentoonstelling was het werk ‘Politieke Gevangenen’ van Santiago Sierra. Ferrán verzamelt kunstwerken van over de hele wereld waar een censuur op lag of in sommige landen nog steeds op ligt. Het doel van Ferrán is om deze kunstwerken juist wél tentoon te stellen. Veel van deze kunstwerken zorgen nog steeds voor discussie over vrijheid van meningsuiting en worden zonder beperkingen in dit museum getoond. Niet alle werken zijn op dit moment tegelijk te zien, maar in de toekomst is dit wel het plan.

Doelstelling

Het doel van het Museu De l’Arts Prohibit is om kunstwerken die elders in de wereld zijn gecensureerd of verboden, openbaar tentoon te stellen. Het museum streeft ernaar om het debat over vrijheid van meningsuiting en de rol van kunst in de samenleving te stimuleren. Door deze kunstwerken zonder beperkingen te tonen, wil het museum een stap zetten richting individuele vrijheid.

Bereikbaarheid

Het museum is goed bereikbaar via verschillende wegen. Vanaf Plaça de Catalunya is het ongeveer 5 minuutjes lopen. Daarnaast kun je via verschillende metrostations het museum bereiken. Zo kun je uitstappen bij Passeig de Gràcia. Hier komen de lijnen 2,3 en 4 langs. Of bij de metrostations Universitat (L1 en L2) en Catalunya (L1 en L3). 

Praktische informatie

Adres: Carrer de la Diputació, 250
Website
Openingstijden:
Van april t/m oktober
Maandag: 10.00 – 20.00 uur
Dinsdag: gesloten
Woensdag t/m zondag: 10.00 – 20.00 uur
Van november t/m maart
Maandag: 10.00 – 19.00 uur
Dinsdag: gesloten
Woensdag t/m zondag: 10.00 – 19.00 uur

Een kaartje kost aan de kassa €14,00. Het museum geeft korting aan studenten en mensen boven de 65+. Deze kaartjes kosten €9,00 per stuk. Het wordt afgeraden om het museum te bezoeken voor kinderen onder de 13 jaar.

Tips!

  • Als je je toegangskaartje van het museum online koopt, krijg je 2 euro korting.
  • Ben je van plan om nog meer musea te bezoeken? Wij hebben een overzicht gemaakt van de leukste musea in Barcelona!
  • Als je na een bezoek aan het museum zin hebt om nog meer van deze bruisende stad te zien, dan is de La Rambla maar 10 minuutjes lopen!

Comments are closed.