Museum Histórica de Catalunya

Catalonië, de rijkste provincie van Spanje met als grootste stad Barcelona, heeft een rijke en veelbewogen geschiedenis. Nog steeds zijn er spanningen tussen Catalonië en Spanje over onafhankelijkheid van de gemeente. In het museum Museu d’Histórica de Catalunya kun je een sprong terug in de tijd maken en kennismaken met de geschiedenis van dit deel van Spanje.

Oorsprong

Het museum is opgericht in 1996. De Catalaanse regering wilde dat mensen kennis konden nemen over de geschiedenis van hun geliefde provincie. Het museum was vroeger een pakhuis en is ontworpen door de architect Elies Rogent. Deze architect heeft ook de nabijgelegen universiteit en Plaça de la Universitat ontworpen. Het oorspronkelijke gebouw dateert van 1881 en is het enige voormalige pakhuis dat nog staat. Alleen het gebouw is al de moeite van een bezichtiging waard.

Het museum

Het historisch museum heeft vier verdiepingen. Ook heeft het een restaurant met een daaraan gelegen dakterras. Vanaf dit dakterras heb je een prachtig uitzicht. Het is dan ook zeker de moeite waard om daar tijd voor vrij te maken.

In het museum krijg je een goed beeld van de gemeente Catalonië vanaf de tijd van de Iberiërs tot en met de tijd waarin we nu leven. De eerste verdieping en de begane grond hebben een wisselende collectie. Voor informatie over de tijdelijke collectie kun je het beste, voordat je naar het museum gaat, de website raadplegen. http://www.en.mhcat.cat De permanente tentoonstelling vind je op de 2e en 3e verdieping. Op de 4e verdieping is het restaurant.

Permanente tentoonstelling

De permanente tentoonstelling is verdeeld in 7 verschillende fases. Elke fase geeft een ander historisch moment weer. Je zult in het eerste deel teruggeworpen worden in de tijd van de Iberiërs. Het soms zware (over)leven wordt aan de hand van allerlei overblijfselen uit de oudheid uitgebeeld. De middeleeuwen, die natuurlijk niet worden overgeslagen, kan door de allerkleinsten worden herbeleeft. Zij mogen zichzelf namelijk uitdossen in een ridderkostuum.

In het daaropvolgende deel van de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de totstandkoming van de Catalaanse natie waarna in het derde deel wordt uitgelegd hoe de provincie Valencia en het eiland Mallorca zijn heroverd door Jaime I. Hierna komt de rumoerige conflictperiode aan de beurt die Spanje nog steeds, weliswaar in mindere maten, kent. De strijd tussen het grote Spanje en de Cataloniërs wordt hier wat merkbaarder. In de daaropvolgende delen in de permanente collectie kun je kennismaken met de industriële ‘revolutie’ en de ontwikkelingen die hierop volgden.

Tijdelijke collectie

Er zijn verschillende tijdelijke collecties de revue gepasseerd. Dit museum is er alles aan gelegen om elke tijdelijke collectie zo compleet mogelijk ten toon te stellen. Ze beperkt zich niet alleen tot het cultureel erfgoed van de Cataloniërs, maar ook andere volkeren, historische gebeurtenissen en belangrijke mensen worden uitgelicht. Zo is er een lange tijd een groot deel van het museum geweid geweest aan de integratie van de Joden in Catalonië. Aan de hand van foto’s, documenten, kunst, voorwerpen en dergelijke wordt je als bezoeker volledig meegenomen door de tijd en de collectie.

Openingstijden
Maandag gesloten (met uitzondering van publieke feestdagen).
Dinsdag tot zaterdag geopend van; 10:00 tot 19:00
Woensdag geopend van;10:00 tot 20:00
Zon- en feestdagen geopend van;10:00 tot 14:30
Gesloten op de feestdagen:25 en 26 december en 1 en 6 januari

Locatie
Pl. de Pau Vila, 3
08003 BARCELONA

Hoe kom je hier?

Er zijn verschillende manieren om bij het museum te komen, dit is natuurlijk afhankelijk van waar je verblijfplaats is. Je kunt de taxi, de bus of de metro nemen, maar ook kun je hier naartoe lopen. Het museum ligt namelijk centraal gelegen in de binnenstad en is vanaf diverse richtingen goed te bereiken.

Taxi
De taxi is doorgaans goedkoop in Barcelona. Ga je hier naartoe met meerdere mensen dan is de taxi een goedkoop en relatief snel transportmiddel.

Metro
Als je met de metro gaat dan moet je lijn L4 nemen. Dit is de gele lijn.
Stap uit bij Estació de França rail station.

Bus
Indien je het liefst met de bus gaat dan kun je gebruik maken van:
– Barcelona Tourist bus red line of
– Barcelona City Tour east line.

Eigen vervoer
In de buurt van het museum heb je drie verschillende parkeerlocaties. Hiervoor dien je echter wel te betalen en het is maar de vraag of je je auto kwijt kunt. De parkeerplekken vind je bij:
– Passeig Joan de Borbó,
– Moll d’Espanya en
– Moll de la Fusta.

Comments are closed.