Feestdagen

De Spanjaarden houden wel van feestdagen en ze hebben er genoeg! Je hebt niet alleen verschillende nationale feestdagen, maar ook de lokale feestdagen die alleen een bepaalde regio of stad heeft. Elke feestdag heeft weer zijn eigen tradities en achtergrond. Wel zijn de winkels vaak dicht op een feestdag, daarom is het handig om eens te kijken of er tijdens jouw verblijf een feestdag plaatsvindt.

De nationale feestdagen van Spanje

Bij de nationale feestdagen zitten ook de feestdagen die wij in Nederland kennen, denk maar eens aan Oud & Nieuw en Kerstmis. Sommige feestdagen worden gewoonweg meer of anders gevierd in Spanje dan in Nederland. Een overzicht van de nationale feestdagen in 2021/2022:

1 januari – Año Nuevo (Nieuwjaarsdag)
6 januari – Día de Reyes (Driekoningen)
29 maart – Jueves Santo (Witte Donderdag)
30 maart – Viernes Santo (Goede Vrijdag)
1 april – Lunes de Pascua (Pasen)
1 mei – Día del Trabajo (Dag van de Arbeid)
15 augustus – La Asunción de la Virgen (Hemelvaart Maria)
12 oktober – Día de la Hispanidad (Nationale feestdag van Spanje)
1 november – Día de Todos los Santos (Allerheiligen)
6 december – Día de la Constitución (Dag van de Grondwet)
8 december – Día de la Inmaculada Concepción (Onbevlekte ontvangenis van Maria)
25 december – Navidad (Kerst)

Lokale feestdagen (Catalonië)

Ook de regio Catalonië heeft zo zijn eigen feestdagen die de rest van Spanje niet heeft.

23 april – La Diada de Sant Jordi (Op deze dag is er in Barcelona één grote boekenmarkt, het is gebruikelijk dat de vrouwen een boek geven aan de mannen en dat de mannen een roos geven aan de vrouwen.)
23 juni – Día de Sant Joan (Catalaans midzomernachtfeest)
11 september – Diada de Catalunya (Nationale dag van Catalonië)
26 december – San Esteban (In Catalonië is Tweede Kerstdag ook een vrije dag)

Lokale feestdagen (Barcelona)

Naast de nationale feestdagen en de feestdagen van de regio Catalonië waar Barcelona zich in bevindt, heeft de stad Barcelona ook zijn eigen lokale feestdagen en tradities. Onderstaand lichten we de belangrijkste en opvallendste feestdagen in Barcelona toe.

Segunda Pascua (21 juni)

Oftewel Tweede Paasdag, vieren ze alleen in Barcelona. In Nederland noemen wij het ook wel Pinksteren. Segunda Pascua valt op de zevende maandag na Pasen. Ze vieren hier vaak het mooie weer dat rond deze tijd begint.

Día de La Mercé (24 september)

Het is een officieel stadsfeestdag sinds 1871. Hoewel deze feestdag eigenlijk valt op 24 september, beginnen de festiviteiten in de stad al een paar dagen ervoor. Het vindt meestal plaats van 21 tot 25 september. In 1902 introduceerde ze de belangrijkste kenmerken van het festival. Zo kwamen er parades met grote poppen die gemaakt waren van papier maché, deze worden ook wel ‘Gegants i capgrossos’ genoemd. Ook vond er toen de eerste wedstrijd met het ‘Castell’ plaats. Een Castell is een menselijke toren. Het team met de hoogste menselijke toren wint. De feestdag heeft een religieuze oorsprong. Ze vereerde namelijk Mare de Déu de la Mercé (de Maagd van Grace), dit is de patroonheilige van het aartsbisdom Barcelona. In de Gotische Wijk in Barcelona is er een basiliek gewijd aan de Maagd, hier vind je ook een houten beeld van haar. Er wordt namelijk gezegd dat de Maagd in de middeleeuwen Barcelona heeft geholpen tijdens een grote sprinkhanenplaag.

Diada de Sant Jordi (23 april)

De Catalaanse tegenhanger van Valentijnsdag is Diada de Sant Jordi en vindt ieder jaar plaats op 23 april. Deze feestelijke en romantische gelegenheid gaat gepaard met rozen, boeken, kraampjes, draken en heel veel gezelligheid!

Diada Nacional de Catalunya (11 september)

Zoals de naam al doet vermoeden staat Diada Nacional de Catalunya geheel in het teken van de Catalaanse cultuur en historie. Dat de Catalanen trots zijn op hun identiteit, blijkt uit de verschillende activiteiten die elk jaar op 11 september worden georganiseerd.

Día de Reyes (6 januari)

De dag die in Nederland bekend als Driekoningen, wordt in Spanje elk jaar groots gevierd. Met een dag vol optochten, lekker eten, kerstbomen, cadeautjes en schoenen zetten doet Día de Reyes natuurlijk vooral denken aan ons Nederlandse sinterklaasfeest, maar dan net even anders.

Kerst

Een prachtig verlichte Sagrada Familia, traditionele kerstdesserts, kerstmarktjes en levende kerstallen: de Barcelonezen laten kerst niet onopgemerkt voorbij gaan! Er is in Barcelona met kerst genoeg te doen en te beleven. Wil je weten wat? Kijk op onze Kerst pagina.

Oud & Nieuw

Het oude jaar spectaculair afsluiten doe je in Barcelona. Er is namelijk op 31 december elk jaar genoeg te doen. Of je nou een chique gala wilt bijwonen of de dansvloer op wilt gaan in één van de clubs, het vuurwerk wilt aanschouwen of het nieuwe jaar ingaan met een typische Spaanse traditie: Barcelona is the place to be!

Valentijnsdag

En dan is er natuurlijk nog altijd 14 februari: Valentijnsdag. Om deze dag extra speciaal te maken boek voor jou en je geliefde een vliegticket naar het bruisende Barcelona. Wil je weten welke romantische activiteiten je kunt doen, waar je lekker kunt gaan eten op 14 februari en hoe je de dag kunt afsluiten met een leuk feestje? Lees de pagina over Valentijnsdag!

Tips

– Bedenk wel dat de meeste supermarkten en winkels gesloten zijn op de feestdagen.
– Verder kunnen bepaalde bezienswaardigheden aangepaste openingstijden hebben.

Comments are closed.