Figueres

Ben je van plan om tijdens je verblijf in Barcelona ook de omgeving te gaan verkennen? Dan is Figueres, noordelijk van Barcelona, een stadje dat je eigenlijk niet mag overslaan. Dit stadje wordt vaak in één zin genoemd met de kunstenaar Dalí. Lees verder en kom erachter waarom!

Figueres ligt zo’n 60 kilometer van Barcelona en hoort bij de provincie Girona. Figueres is de Catalaanse naam. Misschien zal je ook wel eens Figueras tegenkomen. Dit is de Castiliaanse versie. De naam van de stad betekent ‘vijgenbomen’. Waarschijnlijk is de stad zo genoemd, omdat er vroeger (heel verrassend) veel vijgenbomen in de omgeving van Figueres waren.

Salvador Dalí

De bekende Spaanse kunstenaar Salvador Dalí is geboren in Figueres. Hij zag het levenslicht op 11 mei 1904. Op jonge leeftijd was hij al heel creatief. Op z’n twaalfde ging hij op tekenles. Hij ontdekte het moderne schilderen tijdens een familievakantie naar Cadaqués. Hier heeft hij ook lange tijd van zijn leven gewoond. Dalí, best een gekke verschijning, zal je misschien herkennen door het bijzondere snorretje en de geschrokken blik in zijn ogen. Bekende werken van hem, zijn ‘De volharding der herinnering’ (de gesmolten klokken) en ‘De Verzoeking van de heilige Antonius’ (paarden en olifanten op stokjes). In Figueres is er een heel museum aan hem gewijd. Dit kan je dus echt niet overslaan wanneer je naar Figueres gaat!

Wat te zien
Teatro-Museo Dalí

Het Dalí museum werd in 1974 geopend. Het werd gemaakt van de resten van het oude Teatro Municipal de Figueres. Dit wordt gezien als het laatste grote werk van Dalí. Het museum beloopt de levensweg van de kunstenaar. Je vindt er zowel schilderijen als kunstobjecten door Dalí. Misschien houd je niet zo van kunst… Toch is het museum een bezoekje waard. Laat je verrassen door Dalí’s surrealistische werken!

Locatie
Plaza Gala-Salvador Dalí 5
17600 Figueres

Openingstijden
1 november t/m 28 februari 10:30 – 18:00
1 maart t/m 30 juni 09:30 – 18:00
1 juli t/m 30 september 09:00 – 20:00 (1 t/m 31 augustus ook van 22:00 – 01:00)
1 oktober t/m 31 oktober 09:30 – 18:00
Houd er rekening mee dat drie kwartier voor sluitingstijd het laatste moment is dat je het museum kan binnengaan.

Entree
€ 12 (algemeen tarief), € 6 (studenten en 65+)

Museu L’Empordà

In het museum L’Empordà vind je archeologische collecties, middeleeuwse sculpturen, barokke schilderijen en schilderijen en sculpturen uit de 19e en 20e eeuw (bijvoorbeeld van Sorolla).

Locatie
Carrer de la Rambla 2
17600 Figueres

Openingstijden

Mei t/m oktober 11:00 – 20:00 (di t/m za) en 11:00 – 14:00 (zo)
November t/m april 11:00 – 19:00 (di t/m za) en 11:00 – 14:00 (zo)

Entree
€ 4 (algemeen tarief), € 2 (kortingstarief)

La Rambla

La Rambla is de centrale straat van Figueres. Het is het hart van de shop zone en een belangrijke ontmoetingsplek. Sinds 1828 bestaat deze straat. Daarvoor was het namelijk een rivierbedding, maar door gezondheidsredenen werd besloten de rivier dicht te maken. Zo ontstond La Rambla, een openbare en populaire promenade.

Hoe kom je er?

Auto: Met de auto ben je vanaf Barcelona in ongeveer anderhalf uur in Figueres.
Trein: Vanaf € 20 kan je vanaf Barcelona naar Figueres en terug. Je gaat dan met de trein. Je doet er zo’n twee uur over. Bestel hier jouw kaartjes.
Blablacar: Blablacar is een bekend carpoolingsysteem in Spanje. Voor zo’n € 12 kan je al heen en weer naar Figueres. Bekijk hier of er ritten beschikbaar zijn.

Hapje & drankje
Integral Figueres

Gezond eten, veel vegetarische en veganistische keuzes. Dat is Integral Figueres, een “groene keuken” met lekkere gerechten. In Spanje zijn er weinig “bio” restaurantjes, dus Integral is erg uniek! Mocht je keuze hebben voor een plekje, ga dan voor de patio! Lekker in de buitenlucht, gezond hapje… Genieten!
Calle La Jonquera 30, ma t/m za van 13:00 – 15:30 & 20:00 – 22:30

Can Bado

Pas sinds eind 2014 in Figueres, maar nu al een begrip. Het restaurant voelt heel huiselijk aan en je kan hier voor veel lekkere gerechten terecht. Voornamelijk traditioneel Spaans en Catalaans wordt er geserveerd. Ga bijvoorbeeld voor de patatas bravas of misschien wel voor de slakken!
Calle Sant Llatzer 8

Antaviana

Mediterrane keuken bij Antaviana. Het restaurant oogt Scandinavisch, veel hout, minimalistisch, witte meubels en een strakke inrichting. Daarentegen proef je de Mediterrane keuken in de gerechten. Ook worden er veel Catalaanse gerechten gepresenteerd. Kies voor tapas of ga voor de baars!
Calle de Llers 5-7, ma t/m za van 13:00 – 15:30 & 20:30 – 23:45

Nachtje slapen?
Hotel Ronda Figueres *** – vanaf € 67 per kamer

Iets buiten het centrum is het familiehotel Ronda Figueres gelegen. De kamers zijn ruim en netjes. Handig om te weten, is dat het hotel ook over rolstoelvriendelijke kamers beschikt. Verder heeft het hotel ook een aantal restaurants, onder andere een met een heel erg fijn terras. Lekker om even een drankje te doen na een dag sightseeing!

Kijk hier voor de beschikbaarheid en actuele prijzen voor Hotel Ronda Figueres.

Hotel Empordà **** – vanaf € 61 per kamer

Ook Hotel Empordà is een familiehotel. Het ligt op tien minuten lopen van het Dalí museum en ligt iets buiten het centrum, maar wel prachtig in de natuur. De kamers in dit hotel zijn ruim en licht. Heel erg leuk om te weten, is dat het hotel over een gastronomisch restaurant beschikt. “El Motel” heet dit restaurant en het is erg populair onder de Catalanen. Vooral het proberen waard wanneer je in het bijbehorende hotel verblijft!

Op deze pagina vind je meer informatie, beschikbaarheid en actuele prijzen.

Comments are closed.