Festa major de Gracia

Buurtfeesten, je kent ze vast wel, gezellig met de hele buurt wat spelletjes spelen en daarna een barbecue. Ieder jaar is het weer feest! Nou dit is dus niets vergeleken met het buurtfeest dat ze in de Gracia in Barcelona vieren! Dit uitbundige feest duurt een week lang, en er is van alles te doen. En in plaats van alleen de mensen uit de buurt, komen er mensen van over de hele wereld op af!

Elk jaar begint het feest op 15 augustus, dit is namelijk een feestdag in heel Spanje, de hemelvaart van Maria wordt dan gevierd. De opening in Barcelona is ‘s avonds op 14 augustus en het feest gaat door tot 21 augustus. De festiviteiten beginnen meestal rond 14.00u en gaan door tot in de late uurtjes. Lees op onze pagina over Gracia meer over deze bijzondere wijk.

En de winnaar is…

Elk jaar worden er prijzen uitgereikt aan de mooist versierde straten, pleinen en balkons. De bewoners werken samen om hun straat zo mooi mogelijk te maken. Elke straat kiest hierbij zijn eigen thema, het kan dus zijn dat je vanuit een sprookjesbos zo een onderwaterwereld inloopt. Het is zeker de moeite waard om rustig door de wijk te wandelen en de prachtig versierde straten te bekijken. Carrer de Joan Blanques en de Carrer de Verdi zijn de straten die vaak winnen, dus wanneer je niet veel tijd hebt raden we je aan hier zeker even een kijkje te nemen!

Onze wandelroute door de wijk Gracia

Ontdek in je eigen tempo de wijk Gracia met onze digitale wandelroute (pdf) door Gracia voor smartphone en tablet voor slechts €7,50. Kijk hier om direct onze wandelroute te bestellen.

Parades

Gedurende de hele week worden er verschillende parades gehouden. Tijdens deze parades komen er allerlei belangrijke aspecten van Barcelona naar voren. Zo lopen er bijvoorbeeld reuzen mee in de parades, deze reuzen stellen personen voor die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de stad. Daarnaast zijn er ook grote draken die meelopen, de draak is een van de symbolen van de stad. En zo lopen er nog meer figuren mee, zoals duivels met vuur, wat dansers en natuurlijk is er ook muziek bij! Daarnaast is er ook nog een aparte vuuroptocht, de Correfoc. Tijdens deze optocht wordt flink met vuur gespoten en gezwaaid, dus pas goed op!

Bouwen maar!

Tijdens het festival zullen er verschillende momenten zijn dat er torens worden gebouwd. En dit zijn niet zomaar torens, dit zijn menselijke torens! Dit is een typisch Catalaanse traditie waarin mensen bovenop elkaar klimmen om een toren te bouwen. Er is zelfs een moment (meestal zaterdagavond) dat ze met de toren van het ene plein naar het andere plein gaan lopen. Een gevaarlijke bedoeling zou je misschien denken, maar gelukkig trainen deze ‘Castellers’ er jaren op!

Fiesta

Op de meeste pleinen in de wijk staat een podium en wat kraampjes waar eten en drinken verkocht wordt. Elke avond is het weer feest en zullen er optredens gegeven worden! Vooral op Plaça del Sol, Plaça del Diamant, Plaça de la Revolució en Plaça de Torrente Manuel wordt flink wat afgefeest!

Bereikbaarheid

Vanaf het centrum van de stad is het ongeveer 20 minuutjes lopen. Je kunt ook in de metro stappen op lijn 3, de dichtstbijzijnde stops zijn Fontana en Diagaonal (deze is ook bereikbaar met lijn 5). Op de nacht van de opening en op zaterdagnacht zullen de metro’s de hele nacht rijden. Verder gaan er van 23.00-05.00u iedere 10 minuten een nachtbus vanaf de kruising van Carrer Còrsega en Carrer Roger de Llúria naar Plaça Catalunya.

Tips

– Je kunt de mooi versierde straten het best een van de eerste dagen bezichtigen, de prijzen worden namelijk al vrij aan het begin uitgedeeld en hierna worden de decoraties vaak wat aangetast door al het gefeest.
– Wanneer je van plan bent de Correfoc te bezichtigen is het aan te raden beschermende kleding (lange mouwen en eventueel een hoedje) te dragen, of niet te dichtbij de optocht te gaan staan. Het vuur wordt namelijk wel eens richting het publiek gespoten.

Comments are closed.