Casa Batlló

Casa Batlló is één van de meest bekende kunstwerken van Antoni Gaudí. Het bijzondere aan dit huis is dat het geen hoekige punten heeft. Het huis ligt aan de Passeig de Grácia en werd tussen 1904 en 1906 herbouwd door Gaudí voor de rijke zakenmannen Josep Batlló i Casanovas.

Wat is er vooraf gegaan?

Casa Batlló is een gebouw dat in 1904 opnieuw ontworpen is door Antoni Gaudí. Het gebouw dat er eerst 1904 stond was ontworpen door Emili Sala Cortes in 1875. Emili Sala Cortes heeft ook veel gebouwen ontworpen in Barcelona. Daarnaast was Emili Sala Cortes ook een hoogleraar op de ‘Escuela de Arquitectura de Barcelona’ (de school van architectuur) en was zelfs een van de meesters van Gaudí!
In 1903 werd het gebouw gekocht door de man Josep Batlló i Casanovas. Hij was een rijke zakenman die verschillende textielfabrieken in zijn bezit had. Zijn vrouw was Amalia i Belaunzarán met wie hij 5 kinderen kreeg. Zij woonden in dit huis tot aan hun dood (in 1934 stierf Josep Batlló en in 1940 zijn vrouw.) Dit betekent niet dat het huis niet meer in bezit was van de familie Batlló, zijn kinderen erfden namelijk het huis en hadden het tot 1954 in bezit.

In de tijd dat Gaudí bezig was met het project Casa Batlló (1904-1906), werkte hij ook nog aan andere verschillende projecten, zoals de wereldberoemde kerk Sagrada Familia, La Torre Bellesguard, Park Güell en de restauratie van de kathedraal Santa María de Palma de Mallorca.

Bijzonder gebouw

Aan dit gebouw ontdek je geen hoekige stukken, alles is golvend. Het centrale thema van het gebouw is het verhaal van de drakendoder Sint-Joris. De voorgevel is bedekt met prachtig mozaïekwerk en doet je snel denken aan de schubben van een vis en niet te vergeten de zuilen die lijken op de poten van een dinosaurus. Casa Batlló bestond uit in totaal acht huizen van 200 vierkante meter, verdeeld over zijn 4 verdiepingen.
In 1969 werd het gebouw uitgeroepen tot een historisch monument en sinds 2005 is het onderdeel van de World Heritage List van de UNESCO. Het gebouw is eigendom van de familie Bernat, de eigenaren van het bedrijf Chupa Chups. De geschatte waarde van dit prachtige gebouw is natuurlijk niet niks. Het bedraagt wel zo’n 70 miljoen euro!

Het dak

Het dakterras is één van de populairste delen van het gebouw door zijn bijzondere drakenontwerp! Het heeft namelijk de vorm van de rug van een draak, gemaakt met kleurige stenen. Het is 300 vierkante meter groot en is bereikbaar vanaf de zolder via een wenteltrap. Op het dakterras vind je ook groepjes schoorstenen, de schachten zijn bedekt met stukjes glas en de ‘hoedjes’ van de schoorstenen zijn bedekt met geglazuurde keramiek.

De zolder

De zolder werd altijd gebruikt als een ‘service kamer’ voor de bewoners van het huis. Zo werd het gebruikt als washok en als opslagruimte. Ook de zolder is erg apart. Het heeft een mediterrane invloed door de witte muren. Het bevat 60 bovenleidingen die gebogen zijn. Dit creëert de vorm van een ribbenkast van een dier. Er wordt ook wel gezegd dat dit de ribbenkast moet voorstellen van de draak, waarvan je zijn rug op het dak ziet.

De begane grond

De begane grond heeft een oppervlakte van 735 vierkante meter. Dit bestaat voor een groot deel uit een winkel en de garage. Verder vind je hier een berging en de binnenplaats. De hal is betegeld met blauwe keramische decoratie en ook de trap die je ziet in de hal doet je denken aan een ruggengraat van een dier of juist de staart van de draak.

De binnenplaats

De binnenplaats is nog vergroot door Gaudí, hij wilde namelijk nog meer licht en ventilatie in het gebouw creëren. De binnenplaats is 13 meter lang, 4 meter breed en 26 meter hoog. Als je in de binnenplaats bent, heb je het gevoel dat je in een onderwater grot bent. Dit komt doordat Gaudí het licht nog beter wilde benutten. Hij heeft een glazen dakraam gemaakt met een ijzeren structuur in de vorm van een dubbele T. Door de blauwe tegels, het glas en de structuur krijg je een beetje het gevoel alsof je in een grot onder water bent. De binnenplaats heeft in totaal 32 ramen.

Ontdek het zelf in het museum!

Sinds 2002 is Casa Batlló open voor het publiek. Je kunt jouw bezoek aan Casa Batlló ook perfect combineren met een ander bekend ontwerp van Gaudí, namelijk Casa Milà. Casa Milà, ook wel La Pedrera genoemd, is namelijk ook in dezelfde straat te vinden. Kijk op de pagina Casa Milà om meer over dit huis te weten te komen.
Als je het museum bezoekt krijg je er een audio gids bij, die je meeneemt door dit bijzondere huis! Ontdekt het zelf en bewonder de bijzondere dingen die het huis bezit!

Prijs
€ 22,50 (normaal ticket)
€ 19,50 (studenten, senioren (65+) & kinderen (7-18))
Kinderen onder de 7 jaar hebben gratis toegang.

Openingstijden
Van ma t/m zo van 9:00 – 21:00 uur
(Laatste toegang is om 20:00)
Casa Batlló is 365 dagen per jaar open!

Locatie
Passeig de Gracia 43
08007 Barcelona
Website

Bus: 7, 16, 17, 22, 24 en 28.
Metro: Passeig de Grácia: L2, L3 en L4
Trein: Passeig de Gracia station (RENFE)

Koop je ticket online!

Casa Batlló is ontzettend populair en veel toeristen willen het dan ook maar al te graag bezoeken! Ga jij in het hoogseizoen naar Barcelona en wil jij Casa Batlló zeker niet overslaan? Dan is het verstandig om jouw ticket alvast online te kopen, zodat je niet in de lange wachtrijen voor de kaartjesverkoop hoeft te staan. Kijk op Tiqets.com om jouw ticket makkelijk online te kopen. Het ticket is na de boeking drie maanden geldig.

Tips

– Ben jij geïnteresseerd in het leven van Gaudí himself? Lees dan meer op de pagina over Gaudí!

Comments are closed.