Museu Taurí

We hebben er allemaal wel eens van gehoord: stierenvechten. Vaak denken we dan gelijk aan de rode doeken, de rennende stier en de overvolle arena. Enorm spannend! Wat er echter werkelijk gebeurt in zo’n arena is een heftig verhaal. In het Museu Taurí, ook wel bekend als Museo Taurino, kom je van alles te weten over de cultuur en geschiedenis van het stierenvechten en kun je allerlei interessante voorwerpen uit de stierenvechtengeschiedenis bekijken.

Stierenvechten

Stierenvechten is een eeuwenoude traditie waarbij een stier in een arena wordt losgelaten en het moet opnemen tegen stierenvechters. Een stierengevecht bestaat uit verschillende fasen. In de eerste fase wordt de stier losgelaten en met behulp van doeken opgefokt, zodat de matador een goed beeld krijgt van de vechtlust en intelligentie van de stier. In de tweede fase komen er picadors op geblinddoekte paarden binnen. De bedoeling is dat de stier het paard aanvalt. Als hij dit doet, steekt de picador een lans in de nek van de stier, zodat de stier zijn kop niet meer omhoog kan houden. Vervolgens komen er een aantal extra stierenvechters, ook wel torero’s genoemd, om de stier verder af te leiden en hem verder af te zwakken. Dit doen ze door rondjes om de stier heen te lopen en speren in zijn rug te steken. De stier verliest dan heel veel bloed en verzwakt.

Als de stier verzwakt genoeg is, komt de matador tevoorschijn. Zijn taak is om de stier voor het laatst uit te dagen en hem uiteindelijk te doden met een zwaard. Als de matador mist en de stier enkel verminkt, komt er een beul de arena in om de stier alsnog te doden. Aan de hoorns wordt de stier de arena uitgesleept. Tot slot wordt de matador aan de hand van zijn prestaties beloond. Het publiek bepaalt of hij één of beide van de oren en/of de staart van de stier ontvangt als trofee.

Het is zeer zeldzaam dat een stier levend de arena verlaat. Mocht dit toch gebeuren, dan mag deze stier niet meer opnieuw voor een stierengevecht worden gebruikt. Dit komt omdat de stier dan teveel ervaring op heeft gedaan en daardoor te sterk is geworden.

Het museum

In 2012 werd in Catalonië het stierenvechten afgeschaft. Dit verbod werd echter in oktober 2016 weer opgeheven. Het stierenvechtersmuseum is wel nog steeds geopend. Dit Museo Taurino, het Stierenvechtersmuseum, ligt vlakbij het centrum van Barcelona en staat volledig in het teken van de Spaanse stierengevechten. Het museum is gevestigd in het Plaza de Toros Monumental, één van de stierenvechtersarena’s van Barcelona. In deze arena zijn in 2011 de allerlaatste stierengevechten van Catalonië gehouden. De arena is gebouwd in byzantijnse en neo-Moorse stijl en is versierd met beschilderde tegeltjes. Tegenwoordig kun je ook in deze arena concerten en toneelvoorstellingen bezoeken.

Al vanaf 1969 bevindt het Taurí museum zich in de arena. Het museum bestaat uit twee grote kamers waarin je van alles leert over de cultuur van het stierenvechten en waar je bijzondere collectiestukken kunt bewonderen. Zo zal je in het museum bijvoorbeeld koppen van bijzondere stieren tegenkomen, of kostuums van bekende matadors. Ook zullen er bijvoorbeeld zwaarden, doeken, trofeeën en posters te bekijken zijn.

Handig om te weten

Het Taurí Museum is niet lastig te vinden. Het ligt vlakbij het centrum van Barcelona tussen het Parc de la Ciutadella en de Sagrada Famila. Vanaf de Sagrada Familia is het ongeveer 10 minuutjes wandelen naar het museum.

Locatie
Gran Via de les Corts Catalanes 794
08013 Barcelona

Openingstijden
Ma t/m za van 11:00 – 14:00 en 16:00 – 20:00
Gesloten op zondag

Prijs
€4,- (volwassenen)
€3,- (kinderen van 4 t/m 14 jaar)
Gratis voor kinderen t/m 3 jaar

Tips

– Combineer een bezoekje aan dit museum met een mooie wandeling door het Parc de la Ciutadella. Dit prachtige park is een absolute must-see in Barcelona en ligt op nog geen 15 minuutjes wandelen van het museum af.
– Geïnteresseerd in meer musea? Bekijk op de pagina musea wat voor een mooie musea je nog meer kunt bezoeken in Barcelona.
– Voor dierenliefhebbers is dit niet het meest ideale museum om te bezoeken!
– Wist je dat … in de Plaza de Toros Monumental een aantal bekende artiesten hebben opgetreden? In deze arena hebben onder andere The Rolling Stones, The Beatles en Bob Marley gestaan.
– Wil je graag meer stierenvechtersarena’s in Barcelona bewonderen? Breng dan ook eens een bezoekje aan Las Arenas.

Comments are closed.