Sagrada Familia

De wereldberoemde en ontzettend populaire Katholieke Basiliek die ontworpen is door de net zo beroemde architect Antoni Gaudí, oftewel de Sagrada Familia (Heilige Familie). Tot op de dag van vandaag wordt er nog steeds aan de kerk gewerkt en wordt er verwacht dat de kerk pas rond 2030 afgerond zal worden.

De Barcelona City Pass is een uitstekende manier om je stedentrip naar Barcelona vooraf te regelen. In deze pas zitten de tickets voor de Sagrada Familia, Park Guell, Hop on Hop off Bus en de Aerobus (vervoer van de luchthaven naar het centrum). Ook krijg je 20% korting op alle tickets in Barcelona zoals Camp Nou, Casa Batllo en Casa Mila. Klik hier voor meer informatie!

Sagrada Familia

De trekpleister van Barcelona

De volledige naam is ook wel Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Familia. De bouw van deze kerk is al begonnen in 1882, waardoor sommige delen die al compleet zijn, alweer gerenoveerd moeten worden! Tijdens de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw wel een tijdje stil gelegen. Het verwachtte jaar dat de kerk af moet zijn is in 2026. Of dit haalbaar is of niet is afhankelijk van de hoeveelheid giften die de bezoekers binnenbrengen. La Sagrada Familia wordt namelijk ook wel een ‘verzoeningskerk’ genoemd en mag dus uitsluitend betaald worden van donaties. In de jaren 80 is de entreeprijs van de kerk verhoogd, zodat ook dat extra geld besteed kon worden aan de bouw. Mede hierdoor gaat de bouw nu een heel stuk sneller, omdat het ontzettend veel mensen trekt. Al is de kerk nog niet eens af, werd het al wel tot basiliek gewijd op 7 november 2010 door paus Benedictus XVI.

Sagrada Familia door de jaren heen

Het begon allemaal bij een boekhandelaar, namelijk Josep María Bocabella. In 1866 richtte hij de Geestelijke Vereniging van Volgelingen van Sint-Jozef op. Dit deed hij omdat hij het katholiek geloof en Sint-Jozef te beschermen. Nadat hij vele donaties had ontvangen had hij een stuk grond gekocht van 12.800 vierkante meter. Francisco de Paula del Villar bood aan om plannen voor deze kerk te maken, zonder enige kosten. In 1882 begon de bouw van de kerk die del Villar had ontworpen, maar al snel kregen del Villar en zijn opdrachtgever ruzie, waardoor del Villar werd ontslagen. In 1885 kreeg Gaudí de opdracht en hij liet al snel zijn eigen ideeën op de kerk losgaan.

Gaudí kwam om de hoek kijken

Gaudí had graag totale controle en de touwtjes in handen. Zo leidde hij zelf zijn ambachtslieden op, hij hield alle details in de gaten en hij bleef zodanig dingen veranderen tot de stijl niet meer gotisch genoemd kon worden. Alle passie en liefde voor architectuur en kunst van Gaudí kun je vinden in deze kerk. Het was zijn grootste project ooit en hij werd er ook helemaal in meegezogen. Zo nam hij in 1914 geen andere opdracht meer aan en hij wijdde zijn laatste jaren van zijn leven aan dit project. Sommigen beweren dat hij zelfs enige tijd op de bouwplaats gewoond heeft.

¡Ideetje! Digitale Fietsroute

Wil je veel van Barcelona zien in korte tijd? Onder andere de Sagrada Familia, de Arc de Triomf en het strand? Bestel dan hier onze digitale Fietsroute voor smartphone of ipad! Ontdek al cruisend de stad…

Het verlies van een groot kunstenaar

Op 7 juni 1926 verloren we helaas deze grote architect en kunstenaar. Toen Gaudi naar de Sagrada Familia toe liep om eraan te werken om weer een stapje dichter bij het eindresultaat van de kerk te komen, verongelukte Gaudí. Hij werd aangereden door een tram. Gaudí was echter altijd erg sober gekleed en sommige mensen zagen hem als een arme man. Hierdoor had niemand door dat hij dé kunstenaar was, waardoor de taxi’s hem ook niet naar het ziekenhuis wilden brengen. De werknemers wisten dat er iets mis was toen hij niet kwam opdagen bij de Sagrada Familia en gingen op zoek. Hierna vonden ze Gaudí in een simpel armenhospitaal. Hij weigerde om naar een kliniek te gaan, hij vond namelijk dat hij thuishoorde bij de armen. Antoni Gaudí overleed drie dagen later op 73-jarige leeftijd. Hij werd begraven in de crypte van de Sagrada Familia.

Toen Gaudí nog leefde heeft hij enkele ontwerpen, maquettes en tekeningen gemaakt die door zijn opvolgers als leidraad werden gebruikt. Maar het meeste bedacht Gaudí op het moment zelf.

De Spaanse burgeroorlog

In 1936 is er echter een brand geweest tijdens de Spaanse Burgeroorlog, hier zijn de meeste tekeningen, maquettes en ontwerpen van Gaudí verloren gegaan. De ontwerpers moesten het met hun herinneringen en restanten uit de brand doen. Hierdoor zie je ook een duidelijk verschil tussen de nieuwe geveldelen en de oude geveldelen van de kerk (de oostgevel).

sagrada familia

Wat kunnen we nog verwachten?

Een behoorlijk deel van de kerk moet nog steeds gebouwd worden en mensen vragen zich af hoe het eruit komt te zien na al die jaren. Er komt nog een vieringtoren, een vieringtoren is een kerktoren die precies midden op de kruising van een kerk staat. Deze vieringtoren wordt 170 meter hoog en zal omringd worden door vier kleinere torens. De vieringtoren zal bijna net zo hoog zijn als de Montjuïc, de hoogste heuvel van Barcelona. Gaudí wilde de kerktoren expres niet net zo hoog hebben als de Montjuïc, uit respect voor de Schepper. Daarnaast zal er uit het kruis op de hoogste toren van de Sagrada Familia licht moeten gaan schijnen over Barcelona, net zoals een vuurtoren.

Wil jij graag een beeld erbij kunnen vormen hoe de kerk eruit komt te zien? Dat kan, er is namelijk een filmpje gemaakt hoe de kerk eruit zal gaan zien als die af is. Klik hier voor het filmpje.

Prijs
Bezichtigen van de Basiliek (tot 9 personen):
€ 15,- per persoon
Bezichtigen van de Basiliek en de torens, samen met een audiogids (tot 9 personen):
€ 29,- per persoon
Bezichtigen van de Basiliek (van 10 – 35 personen):
€ 15,- per persoon
Bezichtigen van de Basiliek en de torens (van 10 – 35 personen):
€ 23,- per persoon

Kinderen onder de 11 en mindervaliden hebben gratis toegang. Studenten hebben korting: € 13,00 (zonder gids), net zoals 65+, deze mogen naar binnen voor € 11,-. Voor meer informatie kijk op Sagrada Familia.

 
Openingstijden
Basiliek
9.00 – 18.00 (oktober t/m maart)
9.00 – 20.00 (april t/m september)
9.00 – 14.00 (1 en 6 januari & 25 en 26 december)

Toren
9.00 – 30 min. voor sluitingstijd

Locatie
C/ Mallorca, 401
08013 Barcelona

Tips

– Wil jij de kerk bezoeken? Houd er dan wel rekening mee dat ze nog veel aan het verbouwen zijn, hierdoor kunnen sommige delen van de kerk afgesloten zijn.
– Met een blote bast zal je waarschijnlijk niet binnen kunnen komen, let er dus een beetje op wat je aan doet!
– Ben je onder de 18? Denk er dan aan dat je alleen met gezelschap van een volwassene de kerk in mag.
– Wil jij heel graag die grote torens in? Dan moet je niet gaan op een dag dat het slecht weer is of veel waait, dan zijn de torens voor het publiek namelijk gesloten. Kinderen tot 6 jaar mogen in verband met veiligheidsvoorschriften niet naar boven. Personen in een rolstoel mogen de toren ook niet op. Kinderen tot en met 14 jaar mogen alleen de toren op onder begeleiding van een ouder.
– De audioguide is in het Engels, Spaans, Catalaans, Duits, Frans, Italiaans, Portugees, Russisch of Chinees. De rondleiding met gids wordt in het Engels, Spaans, Catalaans, Frans en Italiaans gegeven. Houd er dus rekening mee dat de audioguide en de rondleidingen niet in het Nederlands zijn!

Comments are closed.