Fundació Antoni Tàpies

Het Fundació Antoni Tàpies is een museum en een cultureel centrum in Barcelona. Het is opgericht door de kunstenaar Antoní Tàpies zelf, hier kun je zijn werk bewonderen en meer te weten komen over deze man. Lees op deze pagina meer over wie Antoni Tàpies was en zijn stichting!

Antoni Tàpies

Antoni Tàpies i Puig was een bekende Catalaanse schilder, beeldhouwer en kunsttheoreticus die is geboren op 13 december 1923 en overleden op 88-jarige leeftijd in 2012. Door de jaren heen is te zien dat hij verschillende stijlen in zijn schilderkunst gebruikte.

Antoni1

Vanaf 1943 begon deze kunstenaar met schilderen, daarvoor heeft hij nog 3 jaar gestudeerd voor rechten. Zijn liefde voor kunst had hij al in zijn tienerjaren, maar het ontstond pas echt toen hij aan het revalideren was in de bergen van een bijna fatale hartaanval. In 1948 richtte Tàpies, met verschillende anderen zoals Joan Brossa i Cuervo, Joan Ponç, Joan-Josep Tharrats, Modest Cuixart en Arnau Puig het avant-gardistische tijdschrift ‘Dau al set’ op . Tàpies begon in dezelfde tijd als dit tijdschrift als een surrealistische kunstenaar, deze werken werden beïnvloed door de schilders Paul Klee en Joan Miró. Hij ging hierna al snel een andere kant op, namelijk naar de abstracte kant. In 1953 begon hij verschillende materialen te gebruiken, zo voegde hij klei en marmer stof bij zijn verf. Ook begon hij oud papier, touw en vodden te gebruiken voor zijn kunst. Dit wordt beschouwd als zijn meest originele bijdrage aan de kunst.

Antoni Tàpies heeft vanwege zijn bijzondere stijlen verschillende prijzen gewonnen. Zo ontving hij in 1983 de Medalla d´Or de la Generalitat de Catalunya (Gouden medaille van de regering van Catalonië), dit is de hoogste Catalaanse onderscheiding. In 1990 ontving hij de Prins van Asturië-prijs voor de Kunsten, dit is een van de belangrijkste onderscheidingen in de Spaanstalige wereld. Of dat nog niet genoeg is, werd hij in 2010 ook nog in adelstand verheven wegens zijn bijdragen voor de Spaanse kunst. De Spaanse krant El Mundo noemt hem ook wel “de laatste grote artiest van de 20ste eeuw”.

Het cultureel centrum

Tàpies wilde een plaats creëren voor de bestudering van de hedendaagse kunst, en deze te promoten. Daarom stichtte Tàpies zelf de Fundació Antoni Tapies in 1984. In het cultureel centrum zit ook een bibliotheek die gespecialiseerd is in de moderne kunst.

Het museum

Het museum is één van de meest complete verzamelingen met werken van Tàpies, ze hebben namelijk meer dan 800 werken uit verschillende perioden. Het museum opende in juni 1990. Het was het derde museum die volledig gewijd was aan één kunstenaar. Het is gevestigd in een gebouw wat eerst functioneerde als zetel voor een drukkerij en uitgeverij. Het gebouw is ontworpen door Lluís Domènech en Montaner, zij hebben ook andere bekende gebouwen ontworpen zoals Casa Lléo Morera en Palau de la Musica Catalana. Het gebouw is gebouwd tussen 1881 en 1885. Het is ook makkelijk te herkennen, op het gebouw staat namelijk een kunstwerk van Antoni Tàpies zelf! Het kuntswerk heet “Nuvil i Cadira” (de wolk en de stoel) en bevat maar liefst 2700 meter staaldraad! Het museum is een tijdje dicht geweest vanwege renovatiewerken, maar is alweer geopend sinds 2010. Sinds 2010, de renovatie, staat er een nieuw werk van Antoni Tàpies op het terras, namelijk “Calcetín” (de sok). Dit was eigenlijk al een oud project van hem. In 1992 kreeg hij dit project in opdracht van de stad Barcelona om de zaal van Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC ) te versieren. Hij had een 18 meter hoge sok-vormige sculptuur ontworpen. Helaas ging het niet meer door omdat de Catalaanse regering het project verwierp. Daarom nam hij het project zelf op zich en bouwde het voor zijn eigen stichting, maar dan wel wat kleiner, namelijk bijna 3 meter.

Naast de bijzondere en soms wat moeilijk te begrijpen werken van Tàpies, zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen van verschillende kunstenaars.

Antoni2

Prijs
Entree: €7
Studenten: €4,90
Bezoekers boven de 65 en werklozen hebben gratis toegang.

Openingstijden
Dinsdag tot zondag: 10:00 – 19:00
Gesloten op 25 december, 1 januari en 6 januari.
Je kan een kwartier voor sluitingstijd nog naar binnen.
Kijk voor de andere gesloten dagen per jaar op de website.

Locatie
Aragó 255
08007 Barcelona
Tel.: +34 934 870 315
Website

De bibliotheek

Ook de bibliotheek omvat moderne en hedendaagse kunst en is gelegen in hetzelfde gebouw als het museum, namelijk op de eerste verdieping. Het bevat een uitgebreide en uniek archief van materialen van het werk van Antoni Tàpies, zoals monografieën, tentoonstellingscatalogi, krantenknipsels en nog veel meer. De bibliotheek bezit boeken over onder andere schilderkunst, beeldhouwen, architectuur, design, decoratieve kunst, muziek, fotografie, film en video.

De bibliotheek heeft zo’n 48.000 boeken en tentoonstellingcatalogi, 500 tijdschriften en 800 audiovisuele items! Dit aantal stijgt ook met gemiddeld 2.000 stuks per jaar. Het is dus een grote bibliotheek. In de bibliotheek is een sectie gewijd aan oriëntaalse kunst, dit was namelijk een belangrijke inspiratiebron voor Tàpies.

De bibliotheek kan je alleen bezoeken op afspraak. Als je een afspraak hebt gemaakt heb je toegang op het gedeelte met de boeken. Ze hebben ook een sectie met speciale materialen, maar om toegang te krijgen dien je eerst een reservering te maken.

Ben jij geïnteresseerd in het bezoeken van deze bibliotheek? Je moet tenminste een dag van te voren een afspraak maken. Een afspraak maken kun je op verschillende manieren doen, dit kan namelijk via dit formulier. of via de telefoon, fax of e-mail. Kijk hieronder voor het telefoonnummer,faxnummer en e-mailadres.

Tel.: +34 934 870 315
Fax: +34 934 870 009
E-mail

Combinatietip!

Ben jij nog lang niet uitgekeken op de kunst van Antoni tàpies of andere kunstwerken in deze stijl? Dan is het een leuke idee om een bezoekje te brengen aan een galerie die in het teken staat van deze bekende kunstenaar!

Galería Toni Tàpies
De Galerie Toni Tàpies concentreert zich op het artistieke en commerciële beheer van de nalatenschap van Antoni Tàpies. De galerie ligt praktisch om de hoek van het Fundació Antoni Tàpies, het is maar 5 minuten lopen!
In de galerie is er een permanente tentoonstelling van het werk van de Tàpies zelf. Omdat de galerie nu sinds oktober 2013 al 20 jaar bestaat, vieren ze dit door het aantal permanente tentoonstellingen (ook van andere kunstenaars) uit te breiden! Deze tentoonstellingen bevatten werken van kunstenaars die met de galerie hebben samengewerkt in de afgelopen 20 jaar. Deze werken zijn geselecteerd op hun artistieke kwaliteiten, technische complexiteit en de historische relevantie van de werken.

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag 10:00 – 14:00 & 15:00 – 19:00

Locatie
Consell de Cent 282
08007 Barcelona
Tel.: 34 93 487 6402
Website

Tips

– Benieuwd naar wat werk van Antoni Tàpies? Klik dan hier voor een slideshow van zijn werken.
-Als je naar het bibliotheek gaat, is het handig om deze pagina nog even door te lezen. Op deze pagina staat onder andere of je boeken mag lenen en wat je wel, maar vooral ook niet mee mag nemen in de bibliotheek.
– Geen tijd of zin om naar het museum te gaan? Dan kan je altijd nog een van Tàpies werken bewonderen in het openbaar, namelijk het monument ´Homenatge a Picasso’ (1983). Deze sculptuur is in een glazen kubus gevestigd in Passeig Picasso. Hij heeft dit monument gemaakt voor Picasso die kort in Barcelona heeft geleefd als student.

Comments are closed.