Museum De Fundació Miró

Houd je van Picasso? Dan zal de iets minder bekende maar niet minder beminde kunst van de schilder Miró waarschijnlijk wel bij je in de smaak vallen. De kleurrijke kunst van de Catalaan is te bezichtigen in het museum ‘de Fundacioa Joan Miro’. De beroemde en internationaal geprezen kunstenaar wordt gezien als een van de grootste surrealisten, naast Dali en Picasso. Wanneer je zijn werk goed bekijkt begrijp je wat hiermee bedoeld wordt. De kunstenaar heeft naast schilderijen ook keramische beelden, grafische werken en diverse beeldhouwwerken gemaakt. Veel van zijn werk zijn in het Museum De Fundació Miróte bezichtigen.

Joan Miro compleet

Geschiedenis

Joan Miró is geboren op 20 april 1893 in Barcelona. Hij begon aanvankelijk aan een handelsopleiding, maar keerde deze in 1912 de rug toe en begon een kunstopleiding in Barcelona. Hij verhuisde 8 jaar later naar de, toentertijd, kunsthoofdstad Parijs en raakte daar onder andere bevriend met de Spaanse kunstenaar Picasso. Hij is sterk beïnvloed door het kubisme en deze stroming zie je naast het surrealisme duidelijk terug in zijn werken.

Hoewel Miró net als Picasso te kampen heeft gehad met zware tijden, tijdens de Franse– en Spaanse (burger)oorlogen, is het werk – en leven van Miró minder depressief dan dat van Picasso. Wel is zijn indrukwekkende kunstserie ‘De hoop van de ter dood veroordeelde’ geïnspireerd door het leed dat zich in het verleden voltrok. Deze kunstserie is gemaakt in de jaren ´70 en is een van de bekendste series die Miró heeft voortgebracht.

Het Museum

Het werk van de kunstenaar Miró hangt sinds 1975 in dit strak vormgegeven museum. Het gebouw is ontworpen door de architect Josep Lluís Sert en buiten het feit dat hier prachtige werken hangen van de beroemde kunstenaar, is ook het gebouw een plaatje om te zien. Het is een ruim opgezet, nieuw en wit gebouw. Je kunt er uren rondwandelen in de ruime hallen en kamers die het gebouw herbergt. Voor een indrukwekkend uitzicht, is het mogelijk om het dak op te gaan.

Permanente collectie

De collectie bestaat op dit moment uit 14.000 kunststukken. Dit zijn niet alleen schilderwerken, maar ook sculpturen, keramieken beelden, 8.000 tekeningen en enkele grafische werken. De werken kun je binnen, maar ook buiten het gebouw aantreffen.

Het werk van Miró is kleurrijk en het meeste is surrealistisch te noemen. Toch maakt de schilder nooit werken die helemaal van de werkelijkheid afstaan. Elk werk reflecteert in surrealistische stijl iets dat uit de ‘echte’ wereld komt. Ook zijn de grappige aspecten die in de werken terugkomen niet opzettelijk als grapje aangebracht. De elementen die soms inwendige gegrinnik teweegbrengen, zijn ontstaan doordat hij op deze manier met ‘tragedies’ kon omgaan. Verder springen veel (felle) kleuren in het oog en zijn kubistische elementen duidelijk herkenbaar.

Tijdelijke collectie

Het museum heeft gedurende het jaar verschillende tijdelijke exposities. Voor actuele informatie raadpleeg je de website. Enkele collecties die in het verleden tentoongesteld zijn, zijn onder andere;
– Red Aside (2008)
– Insomnia (2013)
– Fals innocense (2003)

Andere schilders

In het museum is een klein gedeelte beschikbaar gesteld aan andere kunstenaars. In dit gedeelte kun je onder andere werk bezichtigen van:
– Andreu Alfaro,
– Alexander Calder
– Eduardo Chillida

Prijs
Prijs voor de tijdelijke – en permanente collectie;
Prijs voor volwassenen: 11 euro
Prijs voor studenten tussen de 15 en 30 jaar: 7 euro
Prijs voor 65-plus en werklozen: 7 euro
Prijs voor schoolgroepen 6 euro per persoon
Prijs voor volwassen groepen 7 euro per persoon

Prijs tijdelijke collectie
Prijs voor volwassenen: 7 euro
Prijs voor schoolgroepen: 4 euro per persoon
Prijs voor volwassen groepen: 5 euro per persoon

Prijs voor een audioguide: 5 euro

Openingstijden:
– Oktober tot en met juni:
Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00 tot en met 19:00
Zondag en nationale feestdagen: 10:00 tot en met 14:30
Maandag: gesloten behalve op nationale feestdagen

-Juli tot en met september:
Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00 tot en met 20:00
Zondag en nationale feestdagen: 10:00 tot en met 14:30
Maandag: gesloten behalve op nationale feestdagen

Adres
Parc de Montjuïc
8038 Barcelona
Telefoonnummer: 934 43 94 70
e-mail adres: education@fundaciomiro-bcn.org

Hoe hier te komen?

Taxi
Met de taxi kun je relatief goedkoop, afhankelijk natuurlijk vanaf waar je instapt, dit museum bereiken. De taxitarieven zijn namelijk erg laag in Spanje. Zeker in vergelijking met Nederland.

Bus
Er zijn twee buslijnen die je naar dit museum brengen Dit zijn lijn 155, 91, 13 en lijn 50

Metro
De dichtstbijzijnde metrohalte is Zona Universitària. Je komt hier met de groene lijn L3 of met de rode lijn L1. Vanaf daar is het nog een aantal minuten wandelen.

Eigen vervoer
Er is een parkeergelegenheid bij dit museum. Je kunt dus gemakkelijk met eigen vervoer hier naartoe.

Comments are closed.