Hardlopen in Barcelona

Hardloopliefhebbers opgelet! Bij een bezoekje aan Barcelona hoef je je hardloopschoenen absoluut niet thuis te laten. In Barcelona kun je namelijk prima hardlopen! Op deze pagina lees je alles om jouw hardloopervaring in Barcelona compleet te maken.

Waar te rennen?

Het leuke aan hardlopen in Barcelona is dat de stad van alles wat heeft; strand, parken, centrum en heuvels. Zo kun je dus ideaal jouw favoriete hardloopspot opzoeken.

hardlopen-schoen

Parc de la Ciutadella

Rennen in een groene omgeving… wie houdt daar nou niet van? Het Parc de la Ciutadella is met zijn 30 hectare het grootste park van Barcelona en ideaal dus om een rondje te rennen. Het park ligt middenin de stad, dus grote kans dat je op je weg ernaartoe nog mooie bezienswaardigheden tegenkomt. Ook in het park zelf zijn er mooie bezienswaardigheden te bewonderen zoals bijvoorbeeld het Font de la Cascada of het Parlament de Catalunya.

Collserola heuvels

Voor de sportievelingen onder ons die wel van een uitdaging houden is Parc de Collserola een goede optie. Dit is een heuvelachtig natuurgebied nét buiten Barcelona van ruim 8000 hectare. Niet alleen kun je hier goed hardlopen, maar ook fietsers en wandelaars zijn in dit natuurpark op de juiste plek! Door de heuvels heb je op veel plekken een prachtig uitzicht over Barcelona.

Montjuïc

Voor de hardlopers die wel van een uitdaging houden maar toch liever in de stad blijven, is de Montjuïc-heuvel de ultieme challenge! Want hoe gaaf is het, als je achteraf kunt zeggen dat jij de Montjuïc-heuvel opgerend hebt? En het leuke is ook nog eens dat je langs allerlei mooie bezienswaardigheden komt. Zo passeer je bijvoorbeeld het Palau Nacional, Plaça d’Espanya, Castilla Montjuïc, en last but definitely not least, je hebt bovenin een prachtig uitzicht over de stad!

Strand

Met het geluid van de zee op de achtergrond, de wind door je haren en de geur van de zoute zee is een stukje langs het strand rennen een echte aanrader! Bij het strand is er weinig beschutting. Let er dus goed op dat je niet op het heetste moment van de dag in de volle zon gaat hardlopen, maar kies een koeler moment uit.

Marathon Zurich

Ben jij toevallig in maart in Barcelona en houd je wel van een uitdaging? Dan is de marathon van Barcelona misschien iets voor jou! Ongeveer 15.000 hardlopers zullen zich op Plaça d’Espanya verzamelen om 42,195 km door Barcelona te gaan hardlopen. Ieder jaar weer is deze marathon een groot succes! In 2016 waren er maar liefst 16.9200 deelnemers en staat de marathon van Barcelona hiermee op de 4de plaats van grootste marathons ter wereld. Zondag 15 maart 2020 is het weer zover!

Tijdens de route kom je ook gelijk langs een paar prachtige bezienswaardigheden. Om te beginnen start en finish je op het Plaça d’Espanya. Vervolgens kom je ook nog langs het Camp Nou, Sagrada Familia, Mirador de Colón, de kust, Parc de la Ciutadella en nog veel meer mooie spots in Barcelona.

hardlopen-marathon

Andere wedstrijden

Is de hele marathon van Barcelona net iets te veel van het goede? Dat kunnen wij ons goed voorstellen! Gelukkig worden er in Barcelona nog genoeg andere leuke wedstrijden georganiseerd. Hieronder hebben wij er een aantal op een rij gezet.

Color Run

De Color Run is een groot feest! Al een aantal jaren lang wordt deze wedstrijd in verschillende steden op de wereld georganiseerd en zo ook, in Barcelona. De renners krijgen kleurpoeder mee en gooien dit overal in het rond. Eén groot kleurfestijn! Het fijne aan deze wedstrijd is, dat je niet helemaal getraind hoeft te zijn. De route is maar 5 km en door het feestelijke karakter van de wedstrijd zijn de renners meer bezig met het gooien van kleurpoeder, dan met hardlopen.

Cursa de la Mercè

In september vindt de Cursa de la Mercè plaats, een hardloopwedstrijd met een afstand van 10 kilometer door het centrum van Barcelona. Net als bij de marathon van Barcelona start je op de Plaça d’Espanya. Vervolgens ren je via de bruisende winkelstraten naar het Parc de la Ciutadella en ga je vervolgens via andere straten weer terug naar het Plaça d’Espanya.

Cursa del Corte Inglés

De Curso del Corte Inglés is een hardloopwedstrijd van 10 km. De start vind je op de Passeig de Gràcia. Vervolgens ren je naar het Plaça d’Espanya en ren je over een deel van de Montjuïc-heuvel. Eenmaal aan de andere kant ren je een rondje door het Olympisch Stadion en ren je terug via de drukke straten naar de finish. Deze is te vinden op het Plaça de Catalunya, in de buurt van het startpunt. Het leuke aan deze wedstrijd is dat deelname aan deze wedstrijd, in tegenstelling tot veel andere hardloopwedstrijden, gratis is!

Cursa de Bombers

Cursa de Bombers is een hardloopwedstrijd van 10 kilometer lang die jaarlijks in oktober georganiseerd wordt. De wedstrijd start en finisht op Avinguda Marquès de l’Argentera. Verder gaat de route langs het strand en de Mirador de Colón en gaat de route om het oude centrum heen. Het laatste stukje ga je wel door het oude centrum. Het leuke van deze wedstrijd is dat het de “hardloopwedstijd van de brandweermannen” is en er dus heel veel brandweermannen meedoen.

Mitja Marató

Kan je niet wachten tot de hele marathon in maart? In februari wordt er al een halve marathon georganiseerd, namelijk de Mitja Marató de Barcelona. De start en finish van de halve marathon is in het Parc de la Ciutadella. Verder gaat de route langs het strand, Mirador de Colón, de winkelstraten van Barcelona en allerlei verschillende wijken van Barcelona. Het fijne van deze wedstrijd is, dat het plaatsvindt in februari. Hierdoor is de kans dat het extreem warm zal zijn klein. Voor een lekkere strandvakantie is dit uiteraard geen goed nieuws, maar om een halve marathon te rennen is dat wel een stuk aangenamer.

hardlopen-strand

Cursa Jean Bouin

Het jaar afsluiten met een leuke hardloopwedstrijd. Hoe leuk is dat?! Ieder jaar in november wordt de Cursa Jean Bouin georganiseerd in Barcelona. Bij deze hardloopwedstrijd kun je kiezen tussen de afstand 10 kilometer of 5 kilometer. Leuk om te weten is dat deze wedstrijd al vanaf 1920 georganiseerd wordt. Hiermee is deze hardloopwedstrijd een van de eerste (stads)wedstrijden die landelijk georganiseerd wordt.

Tips

– Rennen in Spanje is uiteraard anders dan in Nederland. Niet alleen qua temperatuur, maar ook qua luchtvochtigheid. Zorg er dus voor dat je goed aan de weersomstandigheden went voordat je gelijk een lange afstand gaat hardlopen.
– Barcelona is uiteraard een bruisende stad waar veel mensen op straat te vinden zijn. Houd je er niet zo van op steeds aan de kant te moeten gaan voor passerende voetgangers, ga dan vroeg in de ochtend hardlopen. Zo ontkom je aan de extreme drukte op straat en begin je de ochtend lekker sportief!
– Zorg dat je je op tijd inschrijft voor de hardloopwedstrijden. Door de enorme populariteit van sommige wedstrijden zitten de aanmeldingen vaak snel vol.

Comments are closed.