Diada Nacional de Catalunya

Een rouwdag die zich met de tijd ontwikkelde in een feestdag. Diada Nacional de Catalunya is de nationale feestdag in Catalonië. De Catalanen zijn super trots op hun regio en daarom wordt dit feest op 11 september vol met trots en nationalisme voor Catalonië gevierd.

Hoe het is ontstaan

Het begon op 11 september 1714, toen moesten de Catalanen zich tijdens de ´Guerra de Sucesión´ (Succesie oorlog) overgeven aan Felipe de V van het Bourbonse rijk. Daarna hebben de Catalanen deze dag beschouwd als een rouwdag, het stond in het teken van de rouwdiensten voor de slachtoffers. Door de Catalaanse emancipatiebeweging in de negentiende eeuw is deze dag van nederlaag langzaam veranderd in een nationale feestdag. De Catalanen waren trots op hun eigen identiteit en taal en begonnen steeds meer stambeelden te maken van hun helden uit de tijd voor de val van Barcelona. Tijdens het regime van Fransisco Franco, van 1939 tot 1975, werden alle Catalaanse feestdagen en symbolen verbannen. Zelfs de Catalaanse taal werd verboden om te spreken. Vrij snel na de dood van Fransisco werd de feestdag weer opgepakt! De dag 11 september 1976 wordt gezien als hét keerpunt van rouwdag naar feestdag.

Activiteiten

Een belangrijke traditie op deze dag is de ceremonie die om 9 uur ’s ochtends begint bij het monument Rafael Casanova. Dit ligt op de kruising van de straten “Carrer d’Alí Bei” en “Ronda de Sant Pere”. Bij deze ceremonie worden gedenkkransen neergelegd door de voormalige president van Catalonië, de burgemeester van Barcelona en andere belangrijke mensen van de stad.

Om half twaalf worden de activiteiten doorgezet in het park “el Parc de la Ciutadella”. Hier zijn verschillende lezingen en traditionele Catalaanse muziek en dans! Het enige jammer is dat dit alleen voor genodigden is.

Waar is dat feestje?

Op deze dag zijn er ook concerten waar je gratis naar toe kan! Zoals op Plaza Catalunya.
Ook wordt er een vrijheidsfestival georganiseerd: “Festa per la Llibertat”.
Locatie: bij het monument Arc de Triomf, dit is de straat Passeig Lluís Companys.
Tijd: 19.30 uur.

La Vía Catalana hacia la Independencia

Dit betekent letterlijk: De weg naar de onafhankelijkheid. Dit is gebaseerd op een 400 km lange ketting van mensen die hand in hand stonden van het noorden naar het zuiden van het land. Deze “menselijke ketting” liep door het Camp Nou stadion, La Sagrada Familia en de Passeig de Gracia, maar natuurlijk ook door de grootste steden in Catalonië, waaronder Barcelona. Ook in Barcelona wordt er zo’n “menselijke ketting” gemaakt. Wil jij hier tussen staan? Dan moet je jezelf wel even registreren! Het begint om 17.14 uur.

Op bezoek bij..

Verschillende gemeente gebouwen openen hun deuren voor het publiek op deze dag. Ook kun je het Catalaanse parlement en het paleis van het regio bestuur (Palau de la Generalitiet) bezoeken!

Het Catalaanse parlement
Locatie: Parc de la Ciutadella
Openingstijden: van 10:00 tot 19:00

Het paleis van het regio bestuur
Locatie: Plaça de Sant Jaume
Openingstijden: van 10:00 tot 16:00

Tips

– Wil jij het volkslied van de Catalanen luidkeels meezingen? Klik dan hier om alvast te oefenen!
– Handig om in gedachte te houden is, dat veel winkels dicht zullen zijn deze dag, voor iedereen in Catalonië is dit namelijk een vrije dag. Ook veel Catalanen gaan de stad uit.

Comments are closed.