Pasen

Voor de Spanjaarden betekent Pasen maar één ding: Semana Santa! Al een week voordat Pasen plaatsvindt worden er rondom deze feestdag van allerlei activiteiten en bijeenkomsten georganiseerd. Het is zo groots en indrukwekkend, daar is onze traditie van paaseitjes verstoppen in de tuin niks bij!

Traditie – Katholiek Spanje

Semana Santa, oftewel de Heilige Week, wordt in het Katholieke Spanje vrij uitgebreid gevierd. De gehele week voorafgaand aan Pasen worden er talloze activiteiten georganiseerd om het verhaal van de opstanding van Jezus over te brengen en Hem te herdenken.

Processies

Het vieren van dagen als Palmzondag, Witte Donderdag en Goede Vrijdag gaat gepaard met processies waarbij mensen volgens de traditie in religieuze kleding meelopen in optochten. Een processie is een soort optocht door de straten waarbij het lijden van Maria en Jezus met veel dramatiek wordt verbeeld. Zo worden er beelden op vergulde platforms, die paso’s worden genoemd, rondgedragen en loopt er een groot aantal mensen in boetekleden mee. Het overkoepelende thema is lijden en dat zie je aan alle kanten terug. Over het algemeen zul je in elke processie één paso met een tafereel uit het lijden van Jezus zien en één paso waar het lijden en verdriet van Maria centraal staat.

Boetekleden

De boetekleden zullen je misschien bekend voorkomen, maar dan niet met een positieve associatie. De gezichtsbedekkende, puntvormige maskers die onderdeel zijn van het kostuum werden later namelijk ook gedragen door de leden van de Ku Klux Klan. Qua betekenis heeft het één uiteraard niks met het ander te maken. Met de puntvormige kap en het bedekken van het gezicht hopen de boetelingen juist dichter bij God te komen, waarbij ze door het bedekken van het gezicht zelf anoniem blijven.

Eeuwenoude traditie

De traditie van de processies gaat vaak zelfs terug tot in de Middeleeuwen, alhoewel de met goud vergulde elementen en de dramatische vormgeving zichtbaar Barokke invloeden hebben. De historische en religieuze waarde en de indrukwekkende en vaak emototionele lading maken de processies zeker het bekijken waard.

Het uitgebreid beleven van Semana Santa gebeurd in Spanje vooral in de regio Andalusië. In steden als Malaga of Sevilla wordt de traditie nog optimaal nageleefd, waar jaarlijks duizenden broeders bijeenkomen om de processies bij te wonen.

Openingstijden & openbaar vervoer

Alhoewel minder uitgebreid in Malaga of Sevilla, wordt ook in Barcelona Semana Santa beleefd. De kathedraal van Barcelona, die zich vlakbij de Ramblas bevindt, is vaak het startpunt voor processies en andere religieuze bijeenkomsten. Wil je die graag bijwonen, ga dan naar deze of één van de andere grote kerken om de actuele tijden te bekijken op de informatieborden die zich hier bevinden.

Ook voor degenen die niet Katholiek zijn of hier weinig mee hebben is er rond Pasen in Barcelona genoeg te doen. Vele Barcelonezen trekken er tijdens Semana Santa op uit en ontsnappen aan de drukte van de stad door op het platteland van hun welverdiende vakantie te genieten. Het is er dus rustiger dan gewoonlijk. Tel daar het heerlijke lenteweer en de verschillende activiteiten bij op en je begrijpt waarom het tijdens de paasperiode een goed idee is om heel snel een ticket naar Barcelona te boeken!

Openingstijden tijdens Pasen

In 2020 zal Pasen op 12 april vallen. Ben je van plan om tijdens je weekendje Barcelona lekker uitgebreid te gaan shoppen? Kies dan een ander weekend, want de meerderheid van de winkels is op de officiële feestdagen gesloten. Denk hierbij aan Goede Vrijdag, Paaszondag en Paasmaandag. Ook veel museums hebben aangepaste openingstijden of zijn op deze dagen dicht. De meeste restaurants hebben hun deuren gewoon geopend. Voor Barcelonezen is het namelijk traditie om op Pasen lekker uit eten te gaan.

Activiteiten

Wat kun je dan wel in Barcelona doen tijdens het Paasweekend? Er zijn opties genoeg! Omdat er nog weinig bekend is over Pasen 2020, geven we hieronder een overzicht over de activiteiten van 2017, zo kun je alvast een beeld krijgen hoe Pasen er in Barcelona aan toe gaat!

Museu de la Xocolata

Bij Pasen denken we al snel aan chocolade. We zijn toch gewoon allemaal gek op paaseitjes? Hoe toepasselijk is het dan om tijdens je Paasweekend in Barcelona het chocolademuseum te bezoeken? Het museum is met Pasen open met aangepaste tijden. Ontdek alles over de geschiedenis van chocolade en bijvoorbeeld hoe chocolade naar Europa is gekomen. Leuke tip voor gezinnen met (jonge) kinderen: in de Paasperiode worden vaak workshops georganiseerd waarbij je je eigen paasei kunt versieren!

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00–19.00 uur
Zondag en feestdagen: 10.00–15.00 uur

Adres
Carrer Comerç 36
08003 Barcelona
Website

Lees op onze pagina over het chocolademuseum meer over het museum.

La Passió d’Esparreguera

Het verhaal van de kruisiging en de opstanding van Jezus is inmiddels al wel 2000 jaar oud. Hierom niet minder indrukwekkend, zo bewijst het Grote Theater in Esparreguera die al sinds de zestiende eeuw elk jaar het verhaal mogelijk nog grootser en meeslepender opvoert. Dit alles gebeurt in het Spaans, maar ook als je de taal niet goed beheerst zul je onder de indruk zijn van het theaterstuk. Om je een beeld te geven: vijf uur aan theater, driehonderd acteurs, een live orkest, een koor en vijfendertig verschillende scènes. Ben je er dit jaar één van? Bereid je voor op een vol programma. Het stuk wordt in twee gedeeltes opgevoerd, waarbij ‘s ochtends het leven van Jezus in het teken staat en ‘s middags het Paasverhaal aan bod komt.

De speeldagen van 2018 zijn nog niet bekend. Houd hiervoor de website in de gaten.

Adres
08292 Esparreguera
Barcelona
Website

Slapen & Eten

We raden je aan je hotel, bed & breakfast of appartement op tijd te boeken. Barcelona is rond Pasen namelijk een populaire bestemming. Moeite met kiezen? We hebben de beste hotels van Barcelona samengesteld in één top 10!
Wil je lekker eten tijdens de Paasdagen? Bijna alle restaurantjes zijn open tijdens deze dagen! Wel raden wij het aan een tafeltje te reserveren, aangezien het erg druk kan zijn!

Tips

– Zin in een lekkere Spaanse paastaart? Vraag bij de banketbakker om een ‘ Mona de Pascua´, dan heb je namelijk een heerlijke traditionele zoete lekkernij te pakken.
– De magische fontein bij Montjuïc gaat ook op Pasen aan. Dit gaat gepaard met een lichtshow en muziek, van 9 tot 11 elk half uur.

Comments are closed.