Pleinen

De ‘plaças’ in Barcelona, je kent ze wel van de vakantiekiekjes. Het ene pleintje straalt robuustheid uit, het andere pleintje is tot ‘s avonds laat bevolkt door jong en oud, arm en rijk, uitgedoste dames zittend naast jongens uitgerust met skateboards. Het Catalaanse leven speelt zich, zeker in de zomer, veel buiten af en de pleintjes zijn the place to be.

Welke pleinen in Barcelona zijn de moeite waard voor een bezoekje? Welk plein herbergt een tragische geschiedenis en welk plein is vergeven door de duiven?

Plaça de Reial

Een van de mooiste pleinen van Barcelona is Plaça de Reial. Het plein is omringd door oude architectonische gebouwen en de sierlijke bogen die rondom het plein te zien zijn, maken het helemaal af. Je kunt hier uren lang dineren, lunchen, koffie drinken en mensen kijken. Op het plein bevindt zich een grote fontein en ter decoratie zijn er palmbomen. Het plein ligt vlakbij La Rambla in de Gotische wijk Barri Gotic. Een echte aanrader wanneer je in Barcelona verblijft.

Plaça de Catalunya

Het op een na grootste plein van Spanje is Plaça de Catalunya. Het ligt enorm centraal en de kans is groot dat je dit ovale plein zeker een paar keer zult passeren. Het ligt namelijk enorm centraal en in no-time ben je bij het strand en op de bekende en bruisende La Rambla. De belangrijkste infra-lijnen tref je hier aan zoals de metrolijnen, busstops en enorm veel taxi’s en toeterende auto’s. Op het plein vind je Romeins aandoende beelden, indrukwekkende bomen en fonteinen.

In de buurt vind je één van de bekendste warenhuizen van Spanje, El Corte Inglés. Mocht je bang zijn voor vogels dan is dit geen plein om te bezoeken. De Dam in Amsterdam is niks vergeleken bij de duivenpopulatie op Plaça de Catalunya!

Plaça del Rei

Aan dit plein vind je Gotische werken zoals het voormalig koninklijk paleis. Dit paleis kun je vandaag de dag nog steeds bezoeken. Het geeft een heel mooi en duidelijk beeld van de architectuur van vroeger. De gotische stroming heeft in heel Barcelona veel invloed gehad op de architectuur. Om dit plein heen stonden dan ook meer gebouwen in die stijl. Het museum dat bij en onder dit plein gevestigd is, geeft je een kijkje in het verleden.

Plaça de Sant Jaume

De nationale Catalaanse dans wordt hier nog elke zondagochtend gedanst! Dit is het plein waar vaak iets gebeurt. Het ligt in het historisch centrum van Barcelona en was ten tijde van de Romeinen al een belangrijk plein. Hier staan namelijk de overheidsgebouwen van Barcelona. De Catalaanse regering laat zich hier bijvoorbeeld vertegenwoordigen, maar ook het stadhuis is hier gehuisvest.

Plaça dels Angels

Aan het Plaça dels Angels ligt het modern uitziende museum; Museum van hedendaagse kunst van Barcelona. Dit indrukwekkende gebouw met veel glas en strakke lijnen komt volledig tot zijn recht op dit marmeren plein. Tegelijkertijd is dit plein dé plek voor de artistiek uitziende skateborders die het plein en museum een kleurige en frisse twist geven.

Plaça d’Espanya

Het Plaça d’Espanya is door zijn inmensheid en veelvoud aan verkeer weer indrukwekkend te noemen. Wanneer je de taxi neemt dan zul je gegarandeerd dit plein passeren. Het plein is namelijk tegelijkertijd ook een rotonde. De rotonde op zich is al een belevenis, laat staan in combinatie met het statig uitziende plein en de indrukwekkende gebouwen er omheen. Één van de uitgangen van de rotonde heeft twee enorme puntige pilaren deze heten The Venetian towers. Ook vind je aan dit plein de stierenvechtarena van Barcelona dat nu in gebruik is als winkelcentrum.

Placa de Sant Felip Neri

Dit kleine authentieke plein herbergt een vreselijke tragedie waarvoor vandaag de dag nog stiltes worden gehouden. Ten tijde van de Spaanse Burgeroorlog is hier een enorm bombardement geweest op de kerk die grenst aan dit pleintje. Mensen die bescherming zochten in deze kerk kwamen bedrogen uit. 42 mensen en voornamelijk kinderen zijn hier omgekomen. De gaten in de muren zijn nog zichtbaar. Op dit plein spelen doordeweeks veel kinderen, want er staat een school naast, maar in het weekend is het een rustig en bijna verlaten pleintje.

Plaça Eivissa

Dit plein ligt buiten het stadscentrum van Barcelona. Dit deel van de stad was vroeger een dorp dat op een gegeven moment een deel van Barcelona werd doordat de stad groeide. Voor een gemoedelijk dorpssfeertje ga je hierheen, want het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Authentieke straatjes en huisjes, kleine winkeltjes en het Plaçca Eivissa. Het ‘dorp’ Horta, is nabij de bergen gelegen. Je vindt hier gezellige terrassen om even mensen te kijken en op het plein zul je bijna alleen buurtbewoners aantreffen. Het is namelijk dé ontmoetingsplek van de ‘dorpsbewoners’ en het ons-kent-ons gevoel is hier groot.

Plaça del Diamant

Een plein geheel gewijd aan een schrijfster die met haar boek La Plaça del Diamant de Spanjaarden blijft shockeren is Plaça del Diamant. De schrijfster, Merçe Rodorera, is tot op de dag van vandaag een voorbeeld van de Spaanse literatuur. Op dit plein in de wijk Gracia, staat ook een beeld van de hoofdpersoon uit het befaamde boek. Het plein zelf en eromheen is erg kleurig en modern.

Tips

– Dit is slechts een kleine selectie uit de enorme hoeveelheid pleintjes die Barcelona heeft. Wanneer je zelf lekker rondwandelt door de stad zul je nog veel meer verstopte pleintjes vinden.
– De bekendste pleinen staan goed aangegeven, maar voor kleine pleintjes moet je iets beter zoeken. De lokale bevolking doet veel moeite om je de weg te wijzen dus schroom niet om het te vragen.

Plattegrond Pleinen

Comments are closed.