Girona

Een weekje Barcelona, heerlijk! Maar wat als je alles in Barcelona al hebt gezien wat je wilde zien? Dan is een dagje Girona zeker een aanrader. Girona is een Catalaanse stad waar genoeg te doen en te zien valt voor iedereen. Zoals de mooie bezienswaardigheden, de vele fietstochten en de rustgevende natuurgebieden.

Excursie van 1 dag

Als je graag een uitstapje vanuit Barcelona zou willen maken, dan is Girona een aanrader, maar het Dali museum blijft natuurlijk ook spectaculair. IDEETJE: 1 dag excursie naar Girona, het Dali museum en Figueres. Wel zo makkelijk, want je hoeft dan zelf geen entree tickets te regelen en vervoer te organiseren. Ook misschien fijn om te weten, kinderen van 0-8 jaar kunnen gratis mee! Voor meer informatie kan je kijken op excursie naar Girona, Dali museum en Figueres. (Let op! Tijdelijk niet beschikbaar).

Wat je gezien moet hebben

Girona heeft genoeg bezienswaardigheden, zoals:

Kathedraal van Girona
Deze kathedraal heeft, naast de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad, het grootste schip, namelijk 22,98 meter. Een gotische kerk heeft altijd de vorm van een kruis als plattegrond. Het onderste lange gedeelte van het kruis wordt het schip van een kerk genoemd! Deze kathedraal is één van de Zeven Wonderen van Catalonië, kortom: A must see!

El Call
Dit is één van de best bewaarde Joodse wijken. Er was een grote Joodse opkomst in de twaalfde en dertiende eeuw in heel Spanje. Hier kwam een eind aan in 1492, de Joden moesten het land uit als zij niet tot het Katholicisme verkeerde. Ook kan je het museum van de Joodse geschiedenis bekijken!

De ‘hangende’ gebouwen aan de rivier ‘Onyar’
Ben je benieuwd hoe zo’n huis nou van de binnenkant eruit ziet? Dan is Casa Maso, Carrer Ballesteries, 29 zeker de moeite waard. Dit is een van de hangende huizen, wat nu een museum is.

De Arabische badhuizen
Deze stammen uit 1194.

De Murallas
Dit is de 60-meter hoge stadsmuur van Girona uit de late middeleeuwen (9e eeuw). De muur is gerenoveerd, waardoor je nu op de muur kan lopen, net zoals op de Chinese muur! Alleen is deze natuurlijk wel wat kleiner.

Voordeelpakket-Barcelona

Hoe gaan we?

Girona ligt rond de 100 kilometer van Barcelona af. Je hebt verschillende manieren om van Barcelona naar Girona te gaan.

Huurauto
Je kan voor een dagje een auto huren. Het is ongeveer een uur en een kwartier rijden. Let op: zoals bij de meeste steden, is het parkeren in het oude centrum erg prijzig, maar buiten het oude centrum is het parkeren gratis!

Trein
De tarieven voor een treinkaartje en de reistijden zijn erg verschillend. Dit ligt er maar net aan of je een “gewone” trein pakt of een sneltrein. De “gewone trein” doet er ongeveer 1,5 uur over. De sneltrein daarentegen doet er iets minder dan 40 minuten over. De kaartjes voor de sneltreinen zijn een stuk duurder. De prijzen en de tijden kan je vinden op de site van de Spaanse spoorwegen.

Bus
Je kan ook met de bus naar Girona. De rit duurt 1 uur en 35 minuten en kost 13,50. Voor meer informatie, bekijk de website van busmaatschappij Alsa.

Liefde voor de natuur

Ook de echte natuurliefhebbers kunnen zich vermaken in Girona. De provincie Girona heeft verschillende beschermde natuurgebieden waar je heerlijk kan genieten van onaangetaste natuur. Wel zijn de natuurgebieden allemaal een uurtje rijden van Girona af. Zo heb je de volgende beschermde natuurgebieden.

PN Cap de Creus
Dit is een schiereiland dat vooral bestaat uit een rotsig en abrupt landschap. Dit komt door de harde wind en golven dat het schiereiland heeft. Dit is ongeveer een uurtje rijden vanaf Girona.

PN Aiguamolls de L’Empordà
Een moerasgebied met vele meren, rivieren, moerassen, duinen en dijken. Naast het mooie landschap zul je ook veel dieren zien, zoals vele ooienvaars, maar ook verschillende soorten vogels, koeien en paarden.

PN Zona Volcànica de la Garrotxa
Een vulkanisch gebied met vele ´dode´ vulkanen. De bekendste vulkaan is Santa Magarida, deze vulkaan heeft een kerkje in de krater die je kan bezoeken via een wandelpad.

PEIN El Montgrí/Illes Medes
Dit is een plantrijk gebied met vele struiken en wilde bloemen.

Natuurlijk is de toegang voor deze natuurgebieden gratis.

Eten en drinken

Het plein Plaza de la Independencia in Girona is een plein vol sfeer, terrasjes en restaurantjes. De restaurants die je hier vindt hebben verschillende keukens. Zo kun je lekker Italiaans eten, maar je kunt ook de echte Catalaanse keuken proeven. Ook in de zijstraatjes van Girona zijn genoeg restaurantjes te vinden, voor elk wat wils! Wil je nou echt goed en bijzonder eten, al is het wat prijzig, dan is el Celler de Can Roca een aanrader in Girona. Het restaurant wordt gerund door de drie broers Roca en heeft drie Michelinsterren. Ze zijn dinsdag tot zaterdag open. Het adres: Can Sunyer, 48. Wil je meer weten over dit restaurant? Bekijk dan de website!
Zin in typisch Spaans eten? Dan kan je naar een goed paella restaurant, genaamd L’Alqueria. Adres: calle Ginesta 8.

Leuk om te doen

Voor diegenen die iets willen ondernemen, zijn hier een paar mogelijkheden:

Op de fiets
In Girona kan je goed fietsen en er zijn erg veel mogelijkheden om een fiets te huren.

Een luchtballonvaart
Wil je Girona vanuit de lucht bewonderen? Dan kan je natuurlijk ook een mooie luchtballonvaart maken, dit kan bijvoorbeeld met Airona.

Wijnproeverijen
Houd je wel van een wijntje? Dan is een wijnproeverij in het mooie Girona echt iets voor jou! Er zijn verschillende wijnproeverijen waar je de lokale wijn en cava kan proeven. Hier een paar opties:
Wijnproeverij van D.O. Empordà
– Castell Peralada Vins i Caves: Laat je verrassen in deze mooie omgeving en niet te vergeten in het oude kasteel. Voor extra informatie kun je de website bekijken.
La Vinyeta
Celler Arché Pagés

Kortom, voor ieder wat wils in het mooie Girona. Ontdek het zelf!

Tips

– De mensen die met de trein gaan, let wel op: de laatste trein gaat om 21:46. Toch de trein gemist door alle gezelligheid in Girona? Dan kan je nog tot rust komen in het designhotel Llegendes de Girona Catedral. Het hotel ligt in het centrum van Girona, je kijkt uit op de Kathedraal van Girona en de rivier van Onyar. De kamers in dit hotel zijn erg modern en elke kamer is weer uniek. Zeker het bekijken waard! Bekijk hier het hotel.
– Via Vakantiediscounter kun je zoeken naar mooie lastminutes voor jouw bezoekje aan Barcelona/Girona!

Comments are closed.