Chocolade museum

Ben jij een chocoladeliefhebber? Dan is Museu de la Xocolata (dit is de Catalaanse naam voor “het chocolade museum”) niet te missen in Barcelona! Dit is een museum voor heel het gezin.

Xocoatl….het begin

Het begin van chocolade, begon allemaal met de cacao in Zuid-Amerika. Hier mengde men de geroosterde en gemalen cacaobonen met water, hierdoor ontstond er een drankje genaamd xocoatl. Er werd geen suiker bij dit drankje gedaan, maar kruiden als chilipeper. De mensen in Zuid-Amerika (de Azteken) zagen het drankje xocoatl als een voedingsrijke drank, welke werd gedronken tegen moeheid. Het drankje werd gezien als een wonderdrankje, omdat het zoveel energie gaf, en werd vooral gedronken door vorsten en adel. De cacaobonen werden ook een populair betaalmiddel.

Xocoatl

Hernan Cortéz

De entree van cacao in Europa was te danken aan de Spanjaard Hernan Cortéz in het jaar 1528. Dit is ook de trots van Spanje op het gebied van chocolade. Hernan Cortéz is een Spaanse ontdekkingsreiziger die in het Oosten van Mexico, waar de het volk “Azteken” leefden, zijn ontdekking van de cacaobonen deed. Hij leerde van de Azteken hoe zij het drankje xocoatl maakten. Toen hij terug ging naar Spanje heeft hij veel cacaobonen meegenomen. Hernan Cortéz leerde aan het Koninklijke hof van Spanje hoe zij het kostbare drankje xocoatl konden maken van de cacaobonen. De elite verzachtte het drankje met suiker, vanille en room waardoor het een geliefd drankje werd. Spanje heeft honderd jaar het elitedrankje geheim gehouden in zijn kloosters, pas daarna werd het ook bekend in de hogere kringen van de rest van Europa. De Engelse hebben de vaste vorm van cacao, chocolade dus, ontdekt.

Het Chocolade museum

Je hebt verschillende chocolade musea in de wereld, en één daarvan is in Barcelona. Het museum vertelt je over de geschiedenis van chocolade, zijn entree in Europa, zijn geneeskrachtige eigenschappen en voedingswaarde en er zijn vele sculpturen van chocolade te zien! Zoals een levensgrote Mickey Mouse! Je zou zeggen dat het een lust is voor je ogen, maar een gemis voor je mond. Maar niet getreurd: zélfs het entreeticket is van chocolade, dus er valt nog genoeg te smullen als je hier naar toe gaat!

musea

Openingstijden
Ma – Za: 10:00 – 20:00 (van 17 juni tot 15 september)
Zondagen en publieke vakantiedagen: 10:00 – 15:00

Prijs
Entree: €5
Groepen (15 personen of meer): €4
Voor de kortingen kun je hier kijken.

Locatie
Carrer Comerç, 36
08003 Barcelona
Spanje
Tel.: +34 932 68 78 78
Website

Activiteiten van het museum

Lekker leerzaam
Het museum biedt allerlei leuke en zeker ook leerzame activiteiten aan. Zo bieden ze onderwijs activiteiten aan voor kinderen van 0 tot 3 jaar, 3 tot 6 jaar, 6 tot 12 jaar, 12 tot 16 jaar en voor 16 jaar en ouder. Heb je interesse om meer te leren over chocolade ? Klik dan hier voor de mogelijkheden.

Nog meer leuks
Naast de leerzame activiteiten hebben ze ook genoeg andere leuke activiteiten voor jong en oud. Zo heb je een workshop voor kinderen tot 3 jaar, per kind moet er minimaal één ouder bij aanwezig zijn. Bij deze workshop kunnen de kinderen met chocolade gaan schilderen! Voor de volwassenen is er ook genoeg keus, zoals het proeven van chocolade in combinatie met wijn. Eerst proef je de chocolade en daarna de wijn of cava, daarna ga je deze twee producten met elkaar combineren en observeer je de smaakverandering die deze combinatie teweeg brengt. Gedurende deze workshop is er iemand die passende uitleg geeft over de smaakveranderingen. Smullen dus! Voor meer leuke activiteiten van het museum en de bijbehorende prijzen, klik hier.

Chocolaterías

Voor als jij geen genoeg hebt kunnen krijgen van al het chocoladefestijn en gesmul, hebben wij hier nog een paar leuke chocolaterías in Barcelona waar je nog even kan nagenieten van dit bijzondere product. Houd jij sowieso van zoetigheden, dan is de pagina Tartas y chocolate ook het bekijken waard!

winkels

Fargas
Ook deze chocalatería zit op meerdere plekken in Barcelona en kan je genieten van heerlijk chocolade! Het is in Barcelona een erg bekende en populaire chocolatería en is opgericht in al 1827.

Locatie:
Carrer del Pi, 16, 08002
Diagonal, 391 – 08008

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 8:00 – 24:00
Zaterdagen: 9:00 – 24:00
Zondagen: 9:00 – 23:00
Website

La Nena
La Nena is een familiebedrijf dat tien jaar geleden is geopend door Pep Cañameras. La Nena straalt een familiesfeer uit, door de familiefoto’s op de muur, het speelgoed in een hoek en de verschillende boeken die voor jong en oud zijn. Hier kun je genieten van heerlijke verse producten, zoals de chocolademelk waar ze verse melk voor gebruiken, wat afgemaakt wordt met heerlijke verse slagroom. Ideaal dus voor de families!

Locatie: Calle Ramón y Cajal, 36

Openingstijden: Maandag tot woensdag: 9:00 – 14:00 & 16:00 – 22:00
Donderdag tot zaterdag: 9:00 – 22:30
Zondag: 10:00 – 22:00.
Website
Facebook

Xocoa
Er zitten meerdere Xocoa winkels in Barcelona. Ze hebben veel verschillende overheerlijke chocolade repen, chocolade met pistache, chocolade met bessen en nog veel meer. Je kan kiezen uit een chocolade reep van 25 gram of 85 gram. Ze hebben naast chocolade ook muziek en kleding voor de echte chocolade fans! Zie hieronder de website.

Locaties:
C/ Petritxol, 11, Barcelona
Carrer de la Princesa, 28, Barcelona
Avinguda Diagonal, 569, Barcelona
Voor de andere locaties, bekijk de website!

Openingstijden: 9:00 – 21:00
Website

Comments are closed.