Kerken

Tijdens een citytrip zul je de kerken zeker niet mislopen! Barcelona is een stad die rijk is aan kerken. Veel kerken in Barcelona zul je ontdekken in de Gotische en Romaanse stijl. Op deze pagina vind je meer informatie over de kerken en ook waar je ze kunt bewonderen!

Iglesia de Santa Maria del Pi

“Dateert uit 1322…!”

De kerk werd genoemd naar de eenzame pijnboom die in een wat moerassig gebied net buiten de Romeinse stadsmuren stond. Als kerk is Santa Maria del Pi het meest geliefd onder de inwoners van Barcelona. In deze kerk worden veel concerten gegeven van zowel koren als gitaristen. Dit wordt ook veel gedaan in de kerk Iglesia de Santa Ana.
Op dit plein worden ook regelmatig marktjes georganiseerd zoals de kunstmarkt. Kijk op onze pagina Markten voor meer informatie!

Adres: C/Cardenal Casañas, 16

Iglesia de Santa Ana

“Een oase van rust verstopt midden in het drukke centrum…”

Deze bijzondere Romaanse/gotische kerk beschikt over een prachtige patio omringt door sprookjesachtige bogen. Net als in de Iglesia de Santa Maria, worden ook hier optredens gegeven door verschillende koren en gitaristen.

Adres: Santa Anna, 29

Capella de Santa Àgata

“Was ooit de kapel van het Koninklijke paleis in Barcelona…”

Bewonder hier de unieke gebrandschilderde ramen en beklim de toren van de kerk. Geniet vanaf daar van een prachtig uitzicht over de stad. Ook een leuk weetje: in de voormalige sacristie hangt een enorme ijzeren mechanische klok die uit het jaar 1576 komt!

Adres: Placa del Rei

Iglesia de San Felipe Neri

“Volgens velen Gaudi´s favoriet…”

De kerk ligt aan een rustgevend plein met dezelfde naam als de kerk. Toch heeft dit mooie pleintje ook een triest verleden. Onder dit pleintje lag de schuilkelder van de kerk die tijdens de bombardementen van de Spaanse burger oorlog is verwoest. De mensen waaronder ook veel kinderen die hier schuilden zijn om het leven gekomen. Elk jaar worden de slachtoffers herdacht door vierhonderd bekertjes rood water naast de kerk neer te zetten. Het water komt uit de oude fontein van het plein en de rode vloeistof staat voor het leiden van de slachtoffers.

Adres: Plaza de Sant Just, 1

Parroquia de Maria Reina

“Mooi uitzicht over de stad en geweldige plafondschilderingen”

Deze kerk is erg populair voor stelletjes om te gaan trouwen. De plafondschildering in deze kerk is fascinerend en het uitzicht over de stad is fantastisch. De kerk ligt in één van de meest chique buurten van Barcelona. Roserar de Cervantes is een mooi rozenpark dichtbij de kerk waar je lekker kan gaan lunchen na je kerkbezoek bijvoorbeeld!

Adres: Avinguda Esplugues

Parroquia de Sant Francesc de Sales

“Versierd met kleurrijke tegels en gebouwd met rode bakstenen…”

Een bijzondere kerk doordat deze als enige in Barcelona gemaakt is van rode bakstenen. Er zijn veel unieke, creatieve en kleurrijke tegels en keramiek te bewonderen.

Adres: Passeig Sant Joan, 88-92

Parroquia de Sant Jaume

“Op de plaats van de kerk stond eerst een Synagoge…”

In deze kerk staat een prachtig Gotisch altaar en dit is het oude altaar van de Kathedraal van Barcelona oftewel de ´Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia!

Adres: Carrer de Ferran, 28

Parroquia de Sant Ramon

“Een bijzondere verhuisde kerk…”

Deze kerk is steen voor steen verplaatst van bovenop de Via Laietana naar de Rambla de Catalunya. De kerk dateert uit de 14e eeuw!

Adres: Rambla de Catalunya, 115

Santa Maria del Mar

“Santa Maria van de zee…”

Een van de mooiste gotische kerken van Barcelona. Tot twee keer toe geplunderd door de anarchisten! Gebouwd in de 14e eeuw en ramen uit de 15e en 18e eeuw. De kathedraal heet Santa Maria van de zee omdat in die tijd in deze wijk veel zeemannen woonden. Lees meer over deze prachtige gotische kerk op de pagina Santa Maria del Mar.

Adres: Plaza Santa Maria

Sagrada Familia

“Waarschijnlijk in 2030 pas volledig af…”

Al meer dan 100 jaar wordt er aan deze kerk gebouwd. De twaalf torentjes die je ziet, staan voor de 12 apostelen en de grote centrale toren verwijst naar Christus. Lees meer interessante weetjes op onze pagina Sagrada Familia.

Adres: Calle Mallorca, 401

Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia

“De witte ganzen beschermen de heilige Eulalia van Mérida”

De kathedraal van Barcelona, de ´Catedral de la Santa Cruz y Santa Eulalia´ is de hoofdkerk van het aartsbisdom Barcelona. Deze kerk is gewijd aan de heilige Eulalia van Mérida, die in 304 stierf als martelares en zij is co-patrones van de stad. In de kloostertuin leven 13 ganzen die de beschermheilige Santa Eulàlia moeten beschermen. Het zijn er 13 omdat Eulalia 13 jaar was toen ze de marteldood stierf. Zodra er een gans doodgaat, moet er direct een nieuwe bij anders is de stad onbeschermd! Lees hier meer over de kathedraal van Barcelona.

Adres: Placa de la Seu

Plattegrond Kerken

Comments are closed.