Basílica Santa María del Mar

Basílica de Santa María del Mar is de kerk die gelegen is in de wijk La Ribera in Barcelona, daardoor wordt het ook vaak de ‘Kathedraal van La Ribera’ genoemd. Het is een van de weinige kerken die in een echte typische Catalaanse stijl is gebouwd. Santa María del Mar wil ook wel zeggen Onze-Lieve-Vrouw van de Zee.

compleet kerk

De oorsprong

Het begon allemaal bij de geestelijke Bernat Llull, die de bouw van de kerk stimuleerde. Op 25 maart 1329 begon de bouw van de kerk. De eerste steen is gelegd door de koning Alfons IV van Aragon. In deze tijd was het gebruikelijk voor de bouw van een kerk dat dit een eeuw kon duren. Daardoor kregen kerken ook vaak te maken met verschillende stijlen. Deze kerk daarentegen was al in 55 jaar gebouwd, in 1383 was de bouw klaar. Hierdoor is deze kerk een van de weinigen met een typisch Catalaanse stijl.

De bouw werd verzorgd door de architect Berenguer de Montagut. Na zijn dood nam Ramón Despuig het van hem over. De Basílica de Santa María del Mar heeft wel wat tegenslagen gehad. Zo was er een brand in 1379 die grote schade bracht aan de kunstwerken in de kerk, een aardbeving in 1428 zorgde ook voor grote schade en ook de Spaanse Burgeroorlog zorgde voor een brand in de kerk waardoor velen beelden en het altaar vernietigd werden. Ook zijn er in de 19e eeuw nog andere dingen toegevoegd aan de originele kerk, zoals de kapel van het Heilig Sacrament.

Hoe ziet het eruit?

Buitenkant
De kerk heeft een noordelijke en zuidelijke toren, die erg verschillen qua oudheid. De noordelijke toren is al gebouwd in 1496, terwijl de zuidelijke toren pas klaar was in 1902. Op de deuren van de hoofdingang zie je de werkers van de kerk afgebeeld, diegenen die de stenen sjouwden tijdens de bouw van Basílica de Santa María del Mar. `

Binnenkant
De buitenkant van de kerk is robuust, maar als je naar binnen loopt zie je een overvloed aan licht in de kerk. Door de vele glas in lood ramen komt er prachtig natuurlijk licht naar binnen. De kerk is een drieschepig langschip, dit wilt zeggen dat het drie delen bevat en elk schip (gedeelte) kun je vaak herkennen omdat ze een eigen dak hebben. De kerk heeft geen dwarsschip, een dwarsschip is een gedeelte dat kruist op een ander schip van de kerk. Door een dwarsschip hebben de kerken een vorm van een kruis als je ze bekijkt op een plattegrond. Doordat de zijschepen (de zijgedeeltes van de kerk) eigenlijk zowat even hoog zijn als het middenschip, lijkt de kerk van de binnenkant op één grote zaal. Het mooiste gedeelte is de apsis (aan de achterkant in de kerk) met zijn mooie zuilen, wat een schitterend zicht geeft op het lichtspel in de kerk.

Locatie Basílica Santa María del Mar
Plaça de Santa Maria 1
08003 Barcelona

Openingstijden
Maandag tot en met zaterdag: 9:00 – 13.30 & 16.30 – 20.00
Zondagen en feestdagen: 10.30 – 13.30 & 16.30 – 20.00

Tip Basílica Santa María del Mar

– De bouw van Santa María del Mar is gebruikt als de achtergrond van een bekend boek. Namelijk het boek ‘De Kathedraal van de zee’, van de schrijver en jurist Ildefonso Falcones uit 2006. Hij is in het Nederlands verkrijgbaar! Na het lezen van dit boek zul je met andere ogen naar de Gotische wijk, waar deze kerk zich bevindt, kijken.
– De kerk is goed toegankelijk voor mindervaliden.

Comments are closed.