Expats

Van plan om tijdelijk voor werkgerelateerde zaken naar Barcelona te vertrekken of ben je door je baas gevraagd om in Barcelona te gaan werken? Dan moet je met een aantal zaken rekening houden. Je moet namelijk kijken of jouw zorgverzekering geldig is in het buitenland, huisvesting zoeken, spullen verhuizen en dergelijke. Ook moet je, indien jouw gezin met je mee naar Barcelona gaat, een (internationale) school zoeken.

Barcelona

Barcelona is een enorm mooie en grote stad. Je voelt je er snel thuis en de stad heeft een perfecte mix van stad, strand, cultuur en ontspanning. Zelfs als je meer een liefhebber van natuur bent dan van steden, zelfs dan zal Barcelona je verassen. Je bent namelijk in een mum van tijd in de heuvels waar je kunt wandelen en een prachtig uitzicht hebt over de stad. Ook bereik je binnen een paar uur Andorra en kun je lekker skiën. Verder is Barcelona omgeven door bergen en vind je door de hele stad parken.

Huis zoeken

Barcelona is zoals iedereen weet getroffen door de economische crises en ook al is ze de grootste stad van de rijkste provincie van Spanje, je merkt dat de crisis een aanslag is op de (werkende) mensen. Nu verwacht je natuurlijk ook, dat de huizenprijzen laag zijn. Niets is minder waar. De stad is immens populair en het aanbod koop – en huurappartementen is vergelijkbaar met Londen en Amsterdam.

Soms heb je als expat het geluk dat jouw baas de huisvesting regelt. Mocht dit niet het geval zijn, begin dan op tijd met zoeken. Probeer ook om de vindbaarheid van appartementen te vergoten met Spaanse zoekwoorden te Googelen.

Woonhuis
Hoewel Spanje erg veel natuur kent en het in vergelijking met Nederland geen dichtbevolkt land is, is het aanbod van ruime huizen in steden nihil. Wanneer je hoopt op het vinden van een betaalbaar huis, kun je het beste buiten de stad kijken.

Flat
In Barcelona heb je enorm veel hoogbouw. De kans is groot dat je daar je buitenlandervaring deels zal doorbrengen. In Barcelona vind je nieuwbouw, maar je kunt ook oude gotische flats vinden. De prijzen zijn uiteenlopend.

Districten in Barcelona

Voor je begint met de zoektocht naar je nieuwe huis, moet je eerst weten waar jouw werk zich bevindt. Barcelona is namelijk enorm groot en hoewel het openbaar vervoer en dan vooral de metro erg goed en goedkoop is, is het verstandig i.v.m. reistijd tussen werk-wonen niet te lang te maken.

Elk district van Barcelona kent zijn eigen charmes, huizen, prijzen en faciliteiten. Enkele populaire districten onder expats zijn:
– Pedralbes; Hier vind je veel groen en open ruimtes in de buurt. Ook zijn er verschillende speelterreinen voor jonge kinderen. Appartementen dateren uit 1970 en vaak zit er een zwembad – en deurwacht bij.
– Sarria: Ligt ten oosten van Pedralbes nabij Parc de Collserola. Hier kun je uitstekend joggen, fietsen, en relaxen. In dit district vind je ook twee parken die uitermate geschikt zijn voor het spelen met jonge kinderen. In deze buurt vind je ook de Benjamin Franklin International School.
– Esquerra Eixample is een district dicht bij het oude stadscentrum. Het is een levendige buurt met erg veel winkels, restaurants en bars. Het openbaar vervoer vanaf dit district is uitstekend maar wanneer je een eigen auto hebt is dit district minder geschikt. De meeste flats hebben namelijk geen garage.
– Vila Olimpica is een district dat dicht bij het strand ligt. De appartementen zijn erg nieuw. Dit komt doordat de onderkomens gemaakt voor de Atleten van de Olympische spelen in 1992. In deze buurt vind je veel bars en kun je verschillende sporten beoefenen.

Inboedel

Er zijn een paar mogelijkheden om je inboedel in Barcelona te krijgen Namelijk:
– Koeriersdienst
– Zelf meenemen
– Per vliegtuig
– Per zeecontainer

Per schip
Je hoeft, wanneer je je spullen verscheept naar Barcelona, geen importbelasting te betalen. Wel moet je natuurlijk de kosten voor de containeropslag en de tijd dat het in de haven bewaard moet blijven betalen. Kies voor een betrouwbare maatschappij zodat je zeker weet dat je spullen veilig aankomen.

Vliegvracht
Wanneer je je inboedel snel in Barcelona wilt laten afleveren, dan kun je het beste je spullen per vliegtuig laten overkomen. We kunnen niet de exacte prijs geven, maar bij KLM betaal je bijvoorbeeld voor 100 kilo € 556,60 euro. Kijk voor alle mogelijkheden en tarieven op de website.

Koeriersdienst
Een koerier inzetten om jouw spullen te verplaatsen kan een goedkope manier zijn van verschepen. Maar let op: dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Als je 100 kilo aan spullen aan de koerier meegeeft dan betaal je € 689,70 euro. Als je lichte spullen hebt die veel ruimte in beslag nemen, dan wordt de prijs ook anders berekend. Ook voor informatie over koeriersdiensten ga je naar Excessbaggage.

Verzekering

Je kunt je aanvullend laten verzekeren via een expatverzekering. Je hoeft namelijk als je gedetacheerd wordt, niet direct je zorgverzekering op te zeggen. Dit moet wel als je langer dan een jaar in het buitenland gaat werken. De expatverzekering is een goede aanvulling op de reeds gekozen basiszorgverzekering vanuit Nederland. De kosten in het buitenland kunnen hoger zijn dan die in Nederland en het verschil moet je, tot het eigen risico verbruikt is, zelf aanvullen.

Comments are closed.