Festival la Mercè

Elke jaar staat Barcelona aan het einde van de maand september 4 dagen lang helemaal op z’n kop. Tijdens deze dagen wordt het grootste festival van Barcelona, het festival de Mercè, gevierd. Dit feest wordt gevierd ter ere van Mare de Deu de la Merce, oftewel Onze Lieve Vrouw van de Barmhartigheid, de beschermheilige van de stad.

In 1902 werd het festival voor het eerst gevierd. Er werd gevierd dat de warme zomer ten einde was, en de koudere maanden werden verwelkomd. Vroeger was het nog een klein festival met enkele festiviteiten. Vandaag de dag is het een stuk groter en zijn er elke dag ontzettend veel dingen te zien en te beleven! Hieronder een aantal hoogtepunten.

Correfoc

Een van de belangrijkste hoogtepunten tijdens La Mercè is de Correfoc, dit is een vuuroptocht. De optocht begint met een knallende vuurwerkshow bij de ‘Porta de l’Infern’, oftewel de ‘poort van de hel’. Uit deze poort komt een grote groep mensen gelopen, zij worden ook wel de duivels genoemd. Ze lopen met vuur rond te zwaaien en steken allerlei vuurwerk af. Ook gaat er een vuurspuwende draak mee in de optocht.

Er zijn twee soorten Correfoc, namelijk de ‘Correfoc infantil dels Petit diables’, de ‘kinder vuuroptocht van de kleine duiveltjes’ en de ‘Correfoc dels diables’, dit is de Correfoc door volwassenen. Het grote verschil is dat bij de laatste het publiek ook wordt ondergespoten met vuur. Als je bij deze optocht wil kijken zorg er dan voor dat je beschermende kleding draagt, dus lange mouwen en eventueel een bril of hoed. En als je een beetje bang bent voor al het vuur kun je ook gewoon wat meer achter in het publiek gaan staan.

 

Castellers

Dit is een grote menselijke toren, het is een oude Catalaanse traditie die bij meerdere festiviteiten terugkomt. Het woord ‘Casteller’ betekent in het kasteel. Een kind zal helemaal naar boven klimmen en de toren compleet maken. Tijdens la Mercè zullen er verschillende momenten zijn dat deze menselijke torens gemaakt worden. Er zullen een heleboel mensen komen om dit fenomeen te mogen aanschouwen, zorg dus dat je op tijd aanwezig bent.

Gigantes

Dit is de ‘reuzen-optocht’, een groot aantal enorme poppen vormt dan een optocht. De reuzen torenen hoog boven al het publiek uit. De reuzen zijn vaak koningen, koninginnen en andere belangrijke historische figuren. De optocht wordt meestal begeleid door een orkest dat vrolijke muziek speelt.

Fiesta!

Naast deze hoogtepunten zijn er nog veel meer dingen te doen in Barcelona tijdens La Mercè. Er zijn bijvoorbeeld danswedstrijden, concerten, lichtshows, theater voorstellingen, dans optredens, exposities en nog veel meer. Al met al is het één groot feest in Barcelona!

Tip

– De straten zullen vol zijn met allerlei soorten parades. Het is dus af te raden om een auto te huren tijdens le Mercè.[/vc_column][/vc_row]

Comments are closed.