Churrerías

De typische Spaanse churros zijn gefrituurde, luchtige deegstengels, die meestal als ontbijt of snack (rond een uur of 18.00) gegeten worden. Bruisend Barcelona heeft een overzicht gemaakt met de leukste, lekkerste en meest bijzondere churrerías in Barcelona.

Churros con chocolate

Churros zijn vaak met een een kop gesmolten chocolade te bestellen om ze in te dippen. Dit samen heet ‘churros con chocolate’ (in Barcelona ‘xurros con xocolate’). Nadat de churros op zijn, drinkt de echte liefhebber het resterende beetje chocolade graag op. Barcelona kent een hoop zaakjes, of churrerías (Catalaanse spelling is xurreria), waar deze zoetigheid verkocht wordt.

Xurreria El Trebol

El Trebol bestaat al sinds 1950 en is wellicht wel de oudste churrería die er nog te vinden is in Barcelona. The churros zijn hier extra lang, iets dikker dan normaal en lekker krokant van buiten. In het weekend is El Trebol maar liefst 24 uur per dag open! Daarnaast zijn de churros ook nog eens online te bestellen via Just Eat (een website waarop je eten kunt bestellen bij restaurants bij jou uit de buurt).

Locatie
Carrer de Corsèga 341
08037 Barcelona
Website

Openingstijden
Ma t/m zo van 09:30 – 21:00

Churrería Laietana

Churrería Layetana bestaat sinds 1975 in één van de leukste wijken in Barcelona, El Borne. De eigenaar, José Rus Martínez, leerde op 14 jarige leeftijd churros maken in de churrería van zijn vader.
40 jaar ervaring in churros maken zorgt er dan ook voor dat je hier misschien wel de lekkerste churros kunt krijgen die je ooit geproefd hebt. Het leuke van deze authentieke churrería is ook dat hier voornamelijk locals komen.

Locatie
Carrer Via Laietana 46
08003 Barcelona
Website

Openingstijden
Ma t/m vrij van 07:00 – 13:00 en van 16:30 – 20:30
Zo van 08:00 – 13:30

Churrería Manuel San Román

Voor ons misschien moeilijk voor te stellen, maar Churrería Manuel San Román maakt heerlijke churros om vervolgens ergens anders op te eten. Dit kan bijvoorbeeld bij het café La Granja, wat in dezelfde straat zit. Dit café is gespecialiseerd in de warme chocolademelk om de churros in te dippen, maar verkoopt zelf geen churros. Leuk om een keertje te doen!

Locatie
Carrer dels Banys Nous 8
08002 Barcelona

Openingstijden
Do t/m di van 07:00 – 13:30 en van 15:30 – 20:30

Comaxurros

Comaxurros bestaat sinds 2013 en doet het net even iets anders. De traditionele snack heeft hier een moderne twist gekregen. Enkele creaties die hier zijn ontstaan zijn de ‘Churro Jimènez’ gevuld met een crème van citroen met er bovenop meringue, de ‘Xurraco’ gevuld met crème van pistachio met frambozenjam, de ‘Churro miel y queso’ (honing en kaas) en de ‘Churro jamón y tomate’ (ham en tomaat).

¡¡Tip!! Probeer de ‘Xurritos Bravos’! Zoals je misschien wel raadt, zijn deze churros gebaseerd op de Spaanse ‘patatas bravas’.

Locatie
Carrer Muntaner 562
08022 Barcelona
Website

Openingstijden
Woe t/m zo van 09.00 – 14:00 en 17.00 – 20.30
Di van 17:00 – 20:30

Tips

– Probeer ook eens de porras (een dikkere variant van de churro), de buñuelos en de xuxos!
De xuxo is een typisch Catalaanse zoetigheid, die net als de churros in olie worden gebakken (of gefrituurd), gevuld met ‘crema catalana’ (Catalaanse room).

Comments are closed.