Parc de la Ciutadella

Wil je even ontkomen aan de drukte van Barcelona en lekker genieten van rust en een mooi stukje natuur? Ga dan zeker naar het Parc de la Ciutadella! Dit park is met zijn 30 hectare het grootste park van de stad. Niet alleen kun je hier terecht voor een rustgevende wandeling, maar ook is hier van alles te beleven. Bijzondere gebouwen, vijvers, tuinen, musea en zelfs een dierentuin!

De citadel van Barcelona

Wist je dat…La Ciutadella voorheen een citadel is geweest? In 1714, tijdens de Spaanse Successieoorlog, viel Barcelona, na een belegering van dertien maanden, in handen van koning Filips V. Om Barcelona te beschermen, liet hij de citadel van Barcelona bouwen. Deze stervormige citadel diende ervoor om de controle over de stad te behouden en om een opstand van de Catalanen te voorkomen. Toentertijd was deze citadel tevens het grootste fort van Europa.
Tussen 1869 en 1878 werd de citadel, die door de Spaanse overheid enorm gehaat werd, afgebroken. Alleen de kapel, het gouvernementspaleis en het arsenaal bleven bestaan.

parc-de-la-ciutadella-citadel

Bezienswaardigheden

Het Parc de la Ciutadella heeft van alles te bieden. Bij de volgende bezienswaardigheden moet je zeker even stilstaan!

Arc de Triomf

De Arc de Triomf is niet in, maar vlakbij het park te vinden. Aan het begin van de Passeig Lluís Companys vind je deze triomfboog van Barcelona. Deze werd gebouwd door JosepVilaseca i Casanovas voor de Wereldtentoonstelling van 1888, die toentertijd plaatsvond in het Parc de la Ciutadella. Deze boog werd gezien als de ingang van de tentoonstelling.

Deze 30 meter hoge triomfboog is gebouwd in neo-moorse stijl en is versierd met allerlei beelden en reliëfs. Zo staat op de zijkanten van de boog aan de ene zijde handel, landbouw en industrie afgebeeld en aan de andere zijde kunst en wetenschap. Aan de noordzijde van de boog staat afgebeeld hoe de stad verschillende landen ontvangt en aan de zuidzijde van de boog is een tafereel met Jezus Christus te zien.

Font de la Cascada

De Font de la Cascada is werkelijk een prachtig plaatje! Deze triomfboog met waterval en fontein werd ook gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1888. Deze fontein werd ontworpen door Josep Fontsère, maar kreeg een handje hulp van Antoni Gaudí, die toentertijd nog architect in opleiding was. Het heeft ruim zes jaar geduurd om deze fontein te voltooien!

Parlament de Catalunya

Het Parlament de Catalunya fungeerde vroeger, toen La Ciutadella nog een citadel was, als wapenopslagplaats. Na de afbraak van de citadel, bleef dit gebouw staan. Tegenwoordig is het Catalaanse parlement in dit gebouw te vinden. Voor het gebouw is er een groot rustig plein waar je heerlijk even kunt zitten. In het midden van de vijver voor het Parlament, is een sculptuur van Josep Llimona te vinden. Dit beeld, genaamd “El Desconsol” laat een ontroostbare vrouw zien.

parc-de-la-ciutadella

Castell dels Tres Dragons

Het Castell dels Tres Dragons, het kasteel van de drie draken is een prachtig middeleeuws kasteel aan de noordkant van het Parc de la Ciutadella. Dit kasteel werd door Domènech i Montaner ontworpen speciaal voor de Wereldtentoonstelling van 1888 en fungeerde in die tijd als restaurant. Hierna heeft tot 2010 het Museum van de Zoölogie zich in dit kasteel gevestigd.

Dagje dierentuin

De Barcelona Zoo, het Parc Zoològic de Barcelona, is een van de grootste dierentuinen van Europa. Met zijn 13 hectare neemt deze dierentuin een groot deel van het Parc de la Ciutadella in beslag. Deze ruimte is in 1888 vrijgekomen na de Wereldtentoonstelling. De dierentuin beschikt over ruim 7500 dieren, waaronder tot 2003 een zeer bijzonder dier. In de dierentuin heeft tot 2003 Sneeuwvlokje, een albino-gorilla, gewoond. Helaas overleed Sneeuwvlokje in 2003.

Locatie
Parc de la Ciutadella
08003 Barcelona

Openingstijden
Ma t/m zo van 10:00 – 19:00

Prijs
€19,90 (volwassenen)
€11,95 (kinderen van 3 t/m 12 jaar)
€10,05 (65+)
Gratis (kinderen onder 3 jaar)

parc-de-la-ciutadella-zoo

Tips

– Wist je dat… om de citadel van Barcelona te bouwen, er een deel van de wijk La Ribera werd afgebroken om meer ruimte te creëren? Deze wijk werd later ergens anders opnieuw gebouwd en heet nu Barceloneta.
– In het midden van het park is een groot meer waar je een roeibootje kunt huren. Ideaal dus om lekker een middagje op het water te genieten!
– Wist je dat… de Arc de Triomf van Barcelona al meerdere keren als finish van een hardloopwedstrijd is gebruikt?
– Wil je op de fiets Parc de la Ciutadella bewonderen? Onze fietsroutes gaan door de stad én door het park. De ideale manier dus om Barcelona te verkennen. Bestel hem hier!

Comments are closed.