Najaar in Barcelona

In Nederland is het najaar grauw en regenachtig, maar in Barcelona is dit eigenlijk een uitstekend seizoen om een bezoekje aan de stad te brengen. De snikhete zomermaanden zijn voorbij en met iets koelere temperaturen kun je perfect erop uit om de stad te verkennen!

Lekker weertje

Je zou het misschien niet verwachten, maar in september en oktober is het écht nog lekker weer in Barcelona. Waar het in de zomer soms iets te warm is om activiteiten te ondernemen in de stad, kan dat in het najaar wel prima! Het zonnetje schijnt nog en de temperaturen liggen ongeveer rond de 20 graden. Het perfecte weer: niet te warm en niet te koud! Ideaal om er lekker op uit te gaan en de stad te ontdekken.

najaar-barcelona-kastanjes

Op de fiets door Barcelona

Door de aangename temperaturen in het najaar is het dit het perfecte seizoen om lekker op de fiets de stad te verkennen. Geen gedoe met metrolijnen en bussen, je bepaalt je eigen tempo en kunt stoppen waar je maar wilt. Met de fietsroute van Bruisend Barcelona hoef je je geen zorgen maken dat je verdwaalt. Je passeert de mooiste highlights van de stad en komt langs de leukste cafeetjes en restaurantjes. Niet alleen voorkomt de route dat je verdwaalt in Barcelona, ook biedt de route allerlei extra informatie. Van leuke barretjes tot aan leuke feitjes. Want jij bent toch ook wel benieuwd welke wereldster haar videoclip heeft opgenomen bij het Pla del Paulo?

Wat te doen in het najaar in Barcelona?

In het najaar in Barcelona hoef je zeker niet stil te zitten! Bruisend Barcelona heeft alvast een To do-lijstje samengesteld!

to-do

Activiteiten en feestdagen

Naast alle prachtige bezienswaardigheden die je in Barcelona kunt bezoeken, zijn er in het najaar ook leuke feestdagen en activiteiten.

Diada Nacional de Catalunuya (11 september)

Diada Nacional de Catalunya is de nationale feestdag van Catalonië. Op deze dag vieren de Catalanen hun trots voor Catalonië. De dag is ontstaan nadat op 11 september in 1714 de Catalanen zich tijdens de Successieoorlog moesten overgeven aan het Bourbonse Rijk. De dag werd een rouwdag die in het teken stond van de slachtoffers die waren gevallen. Tegenwoordig is deze rouwdag getransformeerd tot een grote feestdag. In de stad wordt jaarlijks een ceremonie gehouden waarbij gedenkkransen worden neergelegd. Daarnaast zijn er in de stad ook gratis festivals en concerten te bezoeken en worden er soms protesten gehouden.

Festival La Mercè (22 t/m 25 september)

Een échte aanrader voor de feestbeesten is het Festival La Mercè. Eind september wordt Barcelona vier dagen lang op z’n kop gezet! Sinds 1902 wordt dit festival gehouden om het einde van de warme zomermaanden te vieren. Tijdens deze vier feestdagen is er van alles te beleven in de stad. Vuurwerkshows, vuuroptochten, grote menselijke torens en reuzenoptochten. Niks is te gek tijdens deze vier dagen!

Dia de la Hispanidad (Nationale feestdag van Spanje) (12 oktober)

Op 12 oktober wordt in Spanje de Dia de la Hispanidad, oftewel, de Nationale feestdag van Spanje gevierd. Dit was de dag dat Christoffel Columbus Amerika ontdekte. Zelf dacht hij in Azië te zijn aangekomen, maar dit bleek Amerika te zijn. Hij vertelde zijn ontdekkingen aan de Spaanse koning en koningin. Vanaf dit moment werden de invloeden van het Spaanse rijk steeds groter en verspreidde de Spaanse taal en cultuur zich ook buiten Europa.
In de meeste steden is deze feestdag gewoon een vrije dag en wordt er verder niet veel ondernomen. Houd er wel rekening mee dat veel winkels en restaurants gesloten zijn op deze dag.

Castanyada (31 oktober)

Castanyada wordt gevierd op de vooravond van Allerheiligen. Een traditie bij Castanyada is het drinken van zoete wijn, panellets en gepofte kastanjes. In de nacht van Allerheiligen klonken de kerkklokken om men eraan te laten herinneren dat zij moesten bidden voor de overledenen. Om te voorkomen dat de klokkenluiders toch in slaap zouden vallen, dronken zij zoete wijn en aten zij kastanjes en panellets.

Allerheiligen (1 november)

De dag Allerheiligen is een dag die in het teken staat van het eren van de doden. Het is een traditie om op die dag een begraafplaats te bezoeken om de doden te herdenken.

najaar-barcelona

Tips

– In het najaar vind je op de Spaanse straten veel kraampjes waar ze gepofte kastanjes verkopen. Probeer het eens! De heerlijke geur doet je denken aan het najaar en ook de smaak is zeker het proberen waard.
– Neem voor de zekerheid wel een paraplu mee als je in het najaar op pad gaat in Barcelona. Ondanks de aangename temperaturen kan het wel af en toe regenen in de stad.
– Bezoek je rond Allerheiligen Barcelona? Probeer dan eens de zoete “panellets”. Dit zijn heerlijke zoete lekkernijen die in Catalonië bij Allerheiligen worden gegeten. Wil je ze eens zelf bakken? Bekijk het recept hier!
– Mocht het dan toch even regenen in het najaar in Barcelona, bezoek dan eens een museum! Wil je meer lezen over de musea die in Barcelona te vinden zijn, neem dan eens een kijkje op de pagina musea.
– Niet alleen is het Oktoberfest in Duitsland een fenomeen, ook in Barcelona vindt het Oktoberfest plaats. Dit grote bierfestijn wordt gehouden van 12 t/m 23 oktober en is gratis!

Comments are closed.