10 weetjes over Barcelona

Reisgidsen staan vol met allemaal standaard informatie over Barcelona, waardoor het meeste wel bekend is. Toch heeft Barcelona meer geheime weetjes dan je zou denken. Daarom hebben wij tien verrassende weetjes op een rij gezet die je nog niet kende!

1. De Eiffeltoren in Barcelona?

Op de Wereldexpositie in 1880 kreeg de stad Barcelona het verzoek van Gustave Eiffel, om een toren in Barcelona te bouwen. Na de plannen van meneer Eiffel bekeken te hebben, vonden de Catalanen het maar niks om zo’n toren te hebben in Barcelona. De Fransen zagen meer in het (inmiddels populaire) monument. De bedoeling was om de toren af te breken na twintig jaar, maar hij was zo populair dat ze ervoor gekozen hebben om hem te laten staan.

2. Drukste straat van Spanje in Barcelona

De populaire winkelstraat Avenida Portal de l’Angel is met ongeveer 3.500 bezoekers per uur, de drukste winkelstraat van heel Spanje. Hier vind je bekende en leuke winkels waar je allerlei toffe kleren en accessoires kunt vinden.

3. Sagrada familia niet van Gaudí?

Gaudí was niet de oorspronkelijke bedenker van de prachtige Sagrada Familia. Francisco de Paula del Villar kwam als eerste met het idee om het Catalaanse monument te bouwen. De bouw van de kerk begon in 1882 al, terwijl Gaudí pas in 1883 mee ging helpen. Een jaar later stopte Fransico met het bouwen, waardoor Gaudí de verantwoordelijkheid kreeg. Gaudí was dus niet de ontwerper van de kerk!

4. Las Ramblas is meer dan je dacht

De meeste mensen denken dat ‘Las Ramblas’ één lange straat is, toch is dit niet het geval. De lange straat bestaat namelijk uit vijf verschillende straten, de straatnamen bestaan wel allemaal onder andere uit het woord Rambla. De straten heten Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Josep, Rambla dels Capuxins en Rambla del Mar.

5. Beste strandstad

Barcelona mag zichzelf beste strandstad van de wereld noemen. De Catalaanse stad verslaat zelfs Miami, Sydney en nog veel meer mooie steden op het gebied van stranden. Het anderhalve kilometer lange strand is aangelegd toen de Olympische Spelen in ’92 in Barcelona gehouden werden, voor die tijd beschikte Barcelona nog helemaal niet over stranden.

6. Leuk weetje over Starwars

George Lucas, de producer van de populaire film Starwars, is geinspireerd geraakt door Antoni Gaudí met het huis Casa Mila. Op het dak van het huis staat namelijk een groep gezichten waar de darth vader en de stormtroopers op gebaseerd zijn.

7. Overblijfsel van de Burgeroorlog

Wat ook bijzonder is in Barcelona, is de ondergrondse tunnel bij het museum MUHBA. Hier kun je vanaf het museum doorheen lopen! Rond 1800 was er een Burgeroorlog in Spanje waarbij veel bunkers en tunnels onder de stad werden gebouwd, de Refugi 307 is overgebleven en kan dus nog steeds bezocht worden.

8. Lekker veel groen in de stad!

De parken in Barcelona bedekken tien procent van de hele stad. Een aantal parken zijn Parc Guëll, de botanische tuinen, Parc de la Ciutadella, Parc de l’Espanya Industrial en Park del Laberint d’Horta. Het lekkere van de parken is, dat ze je even uit de stad halen. Je kunt heel fijn uitrusten in de prachtige parken.

9. Oudste markt

De oudste markt van Barcelona is de Mercat de Sant Josep. Deze is in de dertiende eeuw al opgericht op de Ramblas! Op de markt kun je allemaal heerlijke verse producten krijgen. Daarnaast is de vormgeving van de buitenkant van het gebouw ook prachtig, voor de entree en het logo is een mooi glas-in-lood-raam gebruikt.

10. Bijzondere straatkunst

Als je goed oplet terwijl je door de straten van Barcelona slentert, rijdt of fietst, kun je verkeersborden tegenkomen met een grappige wending. De kunstenaar Clet Abraham wil op deze manier wat humor toevoegen aan het dagelijks leven van mensen om het zo dragelijker te maken, door bijvoorbeeld Pacman op een ‘verboden in te rijden’ bord te plaatsen. Leuk bedacht toch?

Comments are closed.