Gaudí

Een van de bekendste kunstenaars ooit is misschien wel de Catalaanse Antoni Gaudí (1852 – 1926). Veel van zijn kunstwerken zijn terug te vinden in Barcelona. Tijdens je bezoek aan de stad zullen zijn gebouwen en objecten je niet ontgaan. Eén van Gaudí’s bekendste kunstwerken is de Sagrada Familia. Antoni Gaudí was niet alleen een geweldige kunstenaar, hij was ook een interessant persoon. Hij deed er alles voor om zijn passie uit te oefenen: het ontwerpen en creeëren van kunst.

Algemeen

Antoni Gaudí was een echte Catalaan. Op 25 juni 1852 werd hij in Reus geboren, een gezellige stad in de regio Catalonië. Op jonge leeftijd begon Gaudí aan een studie architectuur in de grote stad Barcelona. Hij was er geen uitmuntende student. Wel maakte hij erg bijzondere en eigenzinnige kunstwerken. Bij het afstuderen werd Gaudí als volgt omschreven: “He aprobado a un loco o a un genio”, oftewel dat de school een gek of een genie heeft laten slagen. Na enkele jaren was bijna iedereen het over eens dat er een genie was geslaagd.

Stijl

De stijl waarin Gaudí voornamelijk werkte, heet jugendstil (of art nouveau). Het is een kunststijl die in Europa bloeide tussen 1890 en 1914. Inspiratie voor deze stijl werd uit de natuur gehaald. Daarnaast kent de stijl ook wat zwierige kenmerken. Andere kunstenaars die deze stijl beoefenden, zijn Jan Toorop en Louis Comfort Tiffany. Naast de jugendstil heeft Gaudí zich ook laten inspireren door andere stijlen, zoals de Moorse kunststijl uit het zuiden van Spanje.

Bouwwerken

Antoni Gaudí heeft in zijn leven voornamelijk gebouwen ontworpen. Deze bevinden zich bijna allemaal in Barcelona en omstreken. Hieronder vind je een lijst van de bekendste bouwwerken van Gaudí. Overigens staan al deze zeven bouwwerken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Casa Batlló
Casa Milà (ook wel bekend als La Pedrera)
– Casa Vicens
– Cripta Colònia Güell
– Palau Güell
Park Güell
Sagrada Familia

Het verdere leven van Gaudí…

Antoni Gaudí heeft geen kinderen en is nooit getrouwd. Hij leefde voor zijn werk. Hoewel hij best wat verdiende met zijn werken, kleedde hij zich altijd erg sober, zelfs een beetje sjofel. In Barcelona ging Gaudí om met invloedrijke personen. Sommigen waren zo geïnteresseerd in zijn kunst dat ze hem vroegen objecten voor hen te bouwen. Dit gebeurde onder andere bij meneer Güell waar het Park Güell uitvloeide. De laatste opdracht van Gaudí was de Sagrada Familia. Hier werkte hij dag en nacht aan. Sommigen beweerden dat hij er ook sliep. Op 7 juni 1926 wandelde Gaudí naar de Sagrada Familia om aan zijn werk te beginnen. Hij werd op weg er naartoe aangereden. Omdat Gaudí er toentertijd zo sjofel uitzag, had niemand door dat dit de kunstenaar was. De taxi’s wilden hem niet naar een ziekenhuis brengen. Uiteindelijk kwamen de werknemers bij de Sagrada Familia erachter dat er iets mis was toen Gaudí maar niet kwam opdagen. Ze vonden Gaudí in een simpel armenhospitaal. Daar aangekomen, weigerde hij naar een kliniek te worden gebracht. Hij vond dat hij thuishoorde tussen de armen. Uiteindelijk overleed Antoni Gaudí drie dagen later op 10 juni 1926 op 73-jarige leeftijd.

De Gaudí Experience…!

Wil jij Gaudí’s bijzondere werken en zijn levensverhaal op een bijzondere manier meemaken en ervaren? Dan is Gaudí Experience helemaal iets voor jou. Dit is de eerste tentoonstelling over Gaudí op een interactieve manier, er wordt ook gewerkt met 4D technologieën die jou helpen bij het ontdekken van zijn grootste werken. De Gaudí Experience is dus verre van saai! Voor meer informatie en het verzeker van een ticket kun je terecht op tiqets.com.

Tips

– Een leuk boek om tijdens jouw vakantie in Barcelona te lezen, is ‘De Gaudí Sleutel’. Dit spannende boek neemt je mee door Barcelona, langs de werken van Gaudí op zoek naar de waarheid; de waarheid achter de dood van Antoni Gaudí. Op deze website kun je het boek (tweedehands) aanschaffen.

Comments are closed.