Montserrat

Midden in de bergen ten noordwesten van Barcelona ligt het Benedictijns monnikenoord Montserrat. Om haar ligging in een mooie omgeving, het grote aanbod op gebied van kunst en cultuur en de spirituele betekenis is Montserrat een populaire bestemming voor toeristen en pelgrims.

klooster monserrat

Het verhaal

Visioenen van Maria

Hoe het klooster precies is ontstaan is tot op de dag van vandaag een mysterie. De legende begint op een zaterdagmiddag in het jaar 888, toen een aantal pastoors een sterk licht zagen neerdalen uit de hemel en tegelijkertijd een mooi lied hoorden. Ook de zaterdagen erop speelde zich hetzelfde tafereel af. Toen de bisschop hiervan hoorde en besloot de bijzondere plek zelf te bezoeken, zag hij een schilderij van de heilige Maagd Maria. Dit schilderij kon niet worden verplaatst, waarop men de conclusie trok dat het haar wens was om op deze berg te blijven. Er werd op deze plek een kapel gebouwd. Nieuwsgierig geworden naar deze bijzondere plek? Je kunt de plek waar deze visioenen verschenen zelf bezoeken, want de plek is gemarkeerd.

Het toevluchtsoord van pelgrims

Het klooster was oorspronkelijk een priorij – een tweede huis van een bestaand klooster – maar werd in 1409 onafhankelijk gemaakt door paus Benedictus XII. Vervolgens volgde tussen 1493 en 1835 een periode van reformaties, en werd het klooster groter en mooier. In de 17e en 18e bloeide het klooster op als cultureel centrum.

Het klooster overleefde de Franse Oorlog –alhoewel niet geheel zonder slag of stoot- en de Spaanse Burgeroorlog. Duizend jaar na de stichting van het klooster komen is het nog steeds een toevluchtsoord voor pelgrims en andere religieuzen.

 

montserrat national parc

Kunst en cultuur

In Montserrat is van alles te bewonderen en te beleven, ook op gebied van kunst en cultuur. Een overzicht:

– Museum van Montserrat
– Interactieve tentoonstelling
– Openluchtmuseum
– Bibliotheek van Montserrat
– Escolania, jongenskoor

Egyptische sarcofagen en impressionisme

Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het museum van Montserrat. Letterlijk alle stijlen uit de kunstgeschiedenis zijn vertegenwoordigd, van een Egyptische sarcofaag uit de 13e eeuw voor Christus, tot moderne kunst uit 2010. Maar ook kunst uit Mesopotamië, Griekenland, Cyprus, Byzantijnse en Slavische kunst en Frans impressionisme is er te zien. Fan van het werk van Picasso, Dalí, Monet of Sisley? De collectie bevat veel werken van onder andere deze bekende kunstenaars.

Interactief klooster

Je kunt het klooster leren kennen in een audiovisuele kamer, waarbij er aandacht wordt geschonken aan de geschiedenis van het klooster, de berg en het heiligdom. Een leuke manier om het klooster beter te leren kennen, waarbij op het laatst ook het jongenskoor Escolania aan bod komt.

Gezonde berglucht

Eén van de grote pluspunten van Montserrat is de ligging, midden in de bergen. Het aanleggen van een openluchtmuseum is daarom ook een logische zet. Op verschillende routes rondom het klooster kun je onder andere de architectuur, het oude pelgrimspad en de mooie uitzichten bekijken. Ook kom je op één van de routes langs de Santa Cova kapel, waar volgens de legende het beeld van Maria verscheen.

Monnikenwerk

Zoals in elk klooster werden er ook in het Montserrat boeken geschreven. Sinds de 12e eeuw heeft het klooster haar eigen schrijfruimte, waar monniken manuscripten schreven. Vooral in de 17e en 18e eeuw groeide de collectie tot een aantal van duizenden boeken. Eeuwig zonde dat de bibliotheek in 1811 tijdens de oorlog van Napoleon werd vernietigd en hierdoor de meeste boeken verloren gingen.

Eind 19e eeuw werd de bibliotheek opnieuw opgebouwd en de collectie aangevuld tot ongeveer 150.000 boeken. In de laatste eeuwen is dit aantal zelfs verdubbeld. Er zijn boeken in allerlei thema´s, van theologie en filosofie tot muziek en kunstgeschiedenis.

Escolania

Eén van de oudste jongenskoren van Europa is gevestigd in Montserrat. Het bestaat al sinds de 14e eeuw, maar nog steeds treden de jongens bijna dagelijks op in de basiliek.

 

montserrat bereikbaarheid

Ligging en bereikbaarheid

Ondanks haar afgelegen locatie is het Montserrat klooster goed te bereiken. Het klooster ligt in een natuurpark en is te bereiken met de auto, alhoewel je het laatste stukje met de trein of met de kabelbaan zult moeten doen. Ook zijn er verschillende wandelroutes uitgezet richting het klooster, waaronder een oud pelgrimspad dat je kunt volgen.

Accommodatie

Om je bezoek optimaal te benutten kun je een hotel boeken bij het klooster. Zo kun je meerdere dagen genieten en rondkijken in en rondom het klooster. Hotel Abat Cisneros Montserrat ligt op een uitstekende locatie in de buurt van het klooster, in de Llobregat-vallei. Je bevindt je op 50 kilometer afstand van Barcelona en bent er dan echt even tussenuit!

Openingstijden

Montserrat bestaat uit verschillende bezienswaardigheden, die allen hun eigen openingstijden hebben. Vanaf 9 uur kun je vrijwel overal terecht, maar kijk vooral hier voor de precieze tijden.

Prijzen

Je kunt je bezoek zo duur maken als je zelf wilt, elke bezienswaardigheid heeft zijn eigen toegangsprijzen. Hier vind je een aantal toegangsprijzen op een rijtje:

– Museum van Montserrat: volwassenen 7 euro, gepensioneerden en groepen 6 euro, kinderen 4 euro
– Audiovisuele exhibitie: volwassenen 5 euro, gepensioneerden en groepen 4 euro, kinderen 3 euro
– Audiogidsen en boekjes voor het openluchtmuseum: 6,50 euro
– Bibliotheek: geen prijzen beschikbaar
– Escolania: geen prijzen beschikbaar

Bereikbaarheid vanaf Barcelona

Trein

Klooster Montserrat is vanaf Barcelona goed te bereiken met de trein. De FGC treinen vertrekken vanaf station Barcelona-Plaça Espanya elk uur vanaf 08:36. Ook kun je de trein naar Manresa nemen, lijn R5, en dan overstappen op de kabeltrein of het treintje naar Montserrat.

Montserrat & Gaudi´s Crypt excursie

Ook is het een optie om een excursie te boeken waarbij alles al geregeld is en je tijdens de excursie naast het indrukwekkende Montserrat ook Gaudi´s crypt kan bekijken (notering op UNESCO lijst). Voor meer informatie kan je hier kijken.

Tips

– Wist je dat de Spaanse ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus het Caribische eiland Montserrat naar deze berg heeft vernoemd?
– Op de boerenmarkt bij de Escolania Promenade kun je verse en lokale producten kopen.

Comments are closed.