Museu del Perfum

Aan één van de mooiste straten van Barcelona en op een paar meter lopen vanaf Casa Batlló, is het Museu del Perfum te vinden: het parfummuseum. Alle lekkere geurtjes zijn hier verzameld. Een leuk uitstapje voor de parfumliefhebber!

Parfummuseum Barcelona

Er was eens…

Alle sprookjes beginnen met ‘Er was eens’. Het kleine parfummuseum is ook bijna een sprookje te noemen! In 1961 werd het museum opgericht. Je vindt er parfum vanuit de prehistorie tot en met het heden met uitstapjes naar onder andere de Oude Grieken en de Arabische wereld.

Het Museu del Perfum gelooft zelf dat de oorsprong van de parfum helemaal teruggaat tot in de Prehistorie. De eerste mensen (gekleed in dierenhuiden en jagend met bijlen en pijlen) maakten een vuurtje om het iets warmer te krijgen. Bij toeval kwamen er wat takken en hars van de bomen op het vuur en dit gaf een hele aangename geur. Het was een geur die niemand ooit eerder had geroken…

Van Prehistorie tot heden

In het museum kun je parfum en informatie vinden vanuit de Prehistorie, Mesopotamië, Egypte, Israël, de Oude Grieken, Rome, de Arabische Wereld, de Renaissance en het heden. In de moderne tijd wordt Frankrijk als de leider van de parfums gezien. Dit klopt ook wel een beetje. De Fransen hadden namelijk de eerste echte parfumeurs. Parfum werd hier tot de negentiende eeuw vooral door de rijke mensen gebruikt. Bij de koningen met hun jurken en pruiken kon parfum niet ontbreken. Daarbij werd parfum ook gebruikt om de vieze geurtjes, bij gebrek aan hygiëne, te maskeren.

Tijdens de Franse Revolutie lag de parfumproductie op een laag pitje. Een veelgebruikt wapen toentertijd was de guillotine. Rond deze tijd werd er een nieuw, luguber parfum op de markt gebracht, die ook Guillotine heette. Waar de oorsprong hiervan precies ligt, weet niemand…

Vanaf de tijd van Napoleon is parfum niet meer weg te denken. De Franse leider was een groot fan van de aroma’s. In de negentiende eeuw groeide de parfumwereld uit tot een geweldig lopende markt, de parfumwereld die wij nu kennen.

Museu del Perfum

Het museum heeft een collectie van meer dan 5.000 stukken. Er zijn niet alleen parfumflesjes te vinden, maar ook oude reclame-uitingen, zalfjes, en catalogi. Het museum bevindt zich achterin een parfumwinkel. Dus, wanneer je in Barcelona bent, zal je niet zo snel een bord vinden van het museum, maar die van de parfumwinkel ‘Regia’. Het museum is klein en kan misschien beter worden omschreven als ‘gallerij’. Voor de parfumliefhebber is het Museu del Perfum leuk om te bezoeken!

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 10.30 – 20.00
Zaterdag: 11.00 – 14.00
Zondag en feestdagen: gesloten

Prijs
€ 5
€ 3 (kortingstarief voor studenten, senioren en met een Barcelona City Tour kaart)

Locatie
Passeig de Gràcia, 39
08007 Barcelona
Website

Tips

– Heb je tijdens je verblijf in Barcelona toch geen tijd gehad om het Museu del Parfum te bezoeken? Op de website kun je een groot deel van de parfumcollectie bekijken!

Comments are closed.