Tradities

Elke stad heeft haar eigen tradities, zo ook Barcelona. Deze tradities zijn vaak niet alleen beperkt tot Barcelona. Het gehele gebied Catalonië kent de tradities. Omdat deze regio naar onafhankelijkheid streeft, is de bevolking erg trots op deze tradities.

Castellers

Één van de populairste Catalaanse tradities, zijn de ‘castellers’. Dit zijn menselijke torens of kastelen. Vooral op feestdagen heb je de kans om zo’n menselijke toren tegen te komen. Een grote groep mannen en vrouwen klimmen op elkaar om zo de hoogste toren te creeëren. De laatste persoon die de toren beklimt, is meestal een kind. De toren bestaat uit verschillende verdiepingen. De onderste verdieping bestaat uit de meeste mensen. Soms kan een toren wel zeven verdiepingen hoog worden en boven de gebouwen uitsteken. Er zijn hele wedstrijden wie de mooiste en hoogste toren maakt. De meeste universiteiten in Barcelona en omstreken hebben zelfs een eigen castellers team. Sinds 2010 staat dit gebruik op de Immateriële Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Je kunt de castellers in Barcelona bekijken, onder andere tijdens het La Mercè festival. Lukt het je nou niet om een castellers te bekijken. In onderstaande video kun je een impressie krijgen van hoe zo’n toren eruit ziet en wordt opgebouwd.
Video

De Sardana dansen

In Barcelona en omstreken wordt vaak tijdens feestdagen een traditionele dans uitgevoerd. Dit heet de ‘Sardana’. Het is muziek en dans gecombineerd. De dans bestaat uit een kring met mensen die samen dansen en de muziek bestaat vooral uit blaasinstrumenten. Tijdens feestdagen en festivals zou je de dans tegen kunnen komen. Het is vooral de lokale bevolking, oud en jong, met de losse heupen.
Video

Hapjes & drankjes

Barcelona kent ook traditionele hapjes en drankjes. Één van de favorieten van de Catalanen is ‘Pan con Tomate’. Dit is Catalaans geroosterd brood met knoflook, olie en tomaat. Vaak wordt het bij een tapa geserveerd, maar soms zit het al standaard bij een belegd broodje. Een andere traditionele lekkernij is de ‘calçotada’. Dit is een soort ui, maar lijkt op een kleine prei. De calçot wordt op een speciale manier bereid en gegeten. Eerst wordt de calçot gegrild op vuur, daarna wordt de buitenlaag eraf getrokken en vervolgens wordt het in een rode pittige saus gedoopt. Daarna kan het smullen beginnen. De calçot wordt op de ‘haring-manier’ gegeten. Natuurlijk drinkt men hierbij cava of een rood wijntje. Tot slot is de ‘fuet’ een lekker Catalaans hapje. Dit is een lange, gedroogde worst. Je herkent de fuet aan de witte buitenkant. De bekendste fuet komt uit de stad Vic, maar de worst is overal te vinden. Ook in Barcelona.

Kersttradities

Rond de Kerstperiode is in Barcelona de Kerstman niet het idool van de kindertjes, maar de Caga Tío (dit betekent letterlijk ‘poepende boomstam’). Een paar dagen voor Kerst halen de ouders de Caga Tío in huis, een kleine boomstam op pootjes met een vrolijk gezichtje. Om Tió geen kou te laten lijden, krijgt hij een dekentje. Meestal wordt hij in de keuken neergezet. Rond Kerst zingen de kinderen een speciaal liedje voor de Caga Tío en met stokken wordt er tegen hem aangetikt. Vervolgens geven ze hem wat te eten. Daarna gaan de kinderen uit de kamer waar zij bidden om cadeautjes. Wanneer ze de kamer weer binnenkomen, liggen er onder het dekentje allerlei cadeautjes die de Caga Tío letterlijk heeft uitgepoept. Dat is nog eens een andere manier van Kerst vieren!

Een versie van het populaire Kerstliedje:
“Caga tió,                              Poep boomstam,
caga torró,                            Poep turron, (bekende nougatlekkernij uit Catalonië)
avellanes i mató,                  Hazelnoten en mató kaas,
si no cagues bé                    Als je niet goed poept,
et daré un cop de bastó.      Sla ik je met een stok,
caga tió!”                                Poep boomstam!

Een andere speciale Kersttraditie in Barcelona heeft ook een apart luchtje… Tussen de Kerstversiering kun je namelijk een klein, poepend jongetje vinden: de ‘caganer’. Wat de precieze betekenis hiervan is, weet niemand. Één verklaring is dat het poepende jongetje de aarde vruchtbaar maakt en dit staat voor voorspoed.

Comments are closed.