Catalaanse gerechten

Als je niet op vakantie kunt naar Barcelona maar toch wilt genieten van Catalaans eten, dan kun je natuurlijk ook altijd de Catalaanse keuken naar Nederland halen! We hebben een paar typische overheerlijke Catalaanse gerechten, sauzen, toetjes en tips voor je op een rijtje gezet! Que aproveche!

Gerechten
Escudella i carn d’olla

Escudella i carn d’olla is een soep en stoofpot die vaak in de wintergegeten wordt. Het belangrijkste onderdeel van het maal is een grote gehaktbal met knoflook en peterselie, deze gehaktbal wordt ook wel ‘Pilota’ genoemd.
Het gerecht bestaat uit twee delen de’Escudella’ en de Carn d’Olla’.. Escudella is een soep die bestaat uit bouillon met rijst of pasta. Deze soep wordt altijd eerst geserveerd. In de soep wordt ook al vlees meegekookt wat bedoeld is voor de Carn d’Olla, een heerlijke stoofpot. De Carn d’Olla bestaat behalve het lekkere vlees ook nog uit talloze groenten en ander vlees. Als je de twee delen tegelijk serveert wordt het ‘Escudella Barrejada’ genoemd. Je kunt de stoofpot natuurlijk ook prima in andere seizoenen maken, in de lente kun je hem bijvoorbeeld vullen met lichtere groenten van dat seizoen. Het is traditie om de stoofpot op een donderdag of zondag te maken. Het verukkelijke recept vind je hier!

¿WIST JE DAT? Catalanen hun brood niet besmeren met boter, maar met tomaat? Hier wordt ook nog vaak olijfolie en zout aan toegevoegd!

Escalivada

Een ander typisch Catalaans recept is ‘Escalivada’. Het gerecht heeft haar naam te danken aan het werkwoord ‘escalivar’ wat ‘roosteren’ betekent. Het heerlijke recept wordt gekenmerkd door de gezouten kabeljauw of ansjovis. Verder wordt de vis gecombineerd met ui, aardappelen, paprika, tomaten, knoflook, zout en peper. Escalivada kan opgediend worden als beleg voor een coca(een soort Catalaans brood), als voorgerecht of als bijgerecht. Het zalige recept vind je hier!

Carçotada

Calçotada is een gerecht met een combinatie van een soort ui/prei die alleen in Catalonië verbouwd wordt en een heerlijk sausje wat je hieronder kunt vinden. De groente wordt gegrild op hete kolen en worden opgediend op een keramische plaat zodat het eten niet afkoelt. De combinatie van dit heerlijke eten maakt het gerecht. Het aangename recept vind je hier!

¡¡TIP!! Een wijn die in Catalonië(maar ook in de rest van Spanje) veel gedronken wordt is ‘Sangria’. Dit is een soort rode wijn waar heerlijke vruchten aan toegevoegd zijn, zodat de wijn een verrassend fruitige smaak krijgt. Zelf sangria maken? Kijk dan hier!

Product
Fuet

Fuet is een heerlijke, droge, gezouten worst van varkensvlees in een varkensdarm. Het typisch Catalaanse product wordt veel gegeten in Catalonië. Je eet hem heerlijk bij de borrel en ook als tapa is de worst heerlijk te verorberen.

Salsa’s
Aioli

Aioli is een saus die inmiddels in bijna alle Nederlandse supermarkten ligt , maar wat is er nou lekkerder dan een eigengemaakt heerlijke Catalaanse knoflooksaus. In Catalonië wordt de saus vooral gebruikt bij vis, koud vlees, (pasta)salades en natuurlijk bij tapas met brood. Het smakelijke recept vind je hier!

Romesco

Een andere veelgemaakte saus in Catalonië is Romesco. Deze saus bestaat uit hazelnoten, amandelen, peterselie, knoflook, tomaat en als basis zwarte peper(ñora peper). De saus wordt vooral bij Calçots gegeten, dit is een soort lente ui/prei die alleen maar in Catalonië verbouwd wordt. Natuurlijk kan het overheerlijke sausje ook goed bij tapas, vlees of vis gebruikt worden! Het lekkere recept vind je hier!

¡¡TIP!! Catalanen en Spanjaarden zijn helemaal gek van tapas. Dit zijn kleine hapjes die kunnen variëren van vlees, tot vis, tot brood met tapenade, tot salades en nog veel meer. Ze worden vaak ‘s avonds als borrelhapjes gebruikt, maar je kunt er ook goed een heerlijke variërende maaltijd mee samenstellen. De verukkelijke hapjes zijn in ieder geval sterk aan te raden!

Toetjes
Crema Catalana

Crema Catalana is een van de meest bekende toetjes uit Catalonië. Het dessert lijkt heel erg op de Franse Crème Brûlée, maar bestond eigenlijk eerder dan het Franse toetje. De traditie is om het verukkelijke lekkernij op St. Jozef (12 maart) te eten. Op deze pagina vind je verschillende variaties.

Braç de Gitano

Braç de Gitano is een heerlijke cake rol gevuld met suiker. Behalve de Catalaanse variant, kun je het lekkernij ook maken met jam, meringue, chocolade en een mengsel met eigeel. Smullen geblazen dus! Het hemelse recept vind je hier!

¡¡TIP!! Voor andere Catalaanse recepten om je vingers bij af te likken, kun je hier kijken.

Comments are closed.