Cadaqués

Ten noorden van Barcelona ligt het dorpje Cadaqués. Het is een relatief onbekend (vissers)dorpje, maar wel een belangrijke. Het is namelijk de plek waar de beroemde kunstenaar Salvador Dali lange tijd van zijn leven heeft doorgebracht. Daarnaast is het een pittoresk en gezellig dorpje! In twee uur rijd je van Barcelona naar Cadaqués.

Cadaques

Salvador Dalí

Velen kennen Antoni Gaudí, maar daarna houdt het op. Geheel onterecht! Want de Barcelonezen (en Catalanen) hebben nog een ander genie voortgebracht, namelijk Salvador Dalí. (11 mei 1904 – 23 januari 1989). Geboren en getogen in Figueres, een ander mooi dorpje in Catalonië. Echter heeft hij lange tijd van zijn leven doorgebracht in Cadaqués. Aan het strand is een beeld aan hem gewijd. Hij is bekend om onder andere het schilderij ‘De volharding der herinnering’ (de gesmolten klokken) en ‘De Verzoeking van de heilige Antonius’ (paarden en olifanten op stokjes). Meer over Salvador Dalí weten? Bezoek dan zijn villa waar vele van zijn werken tot stand zijn gekomen. Tegenwoordig is dit namelijk een museum!

Casa-Museu Salvador Dalí

Platja Portlligat (zonder nummer)
17488 Cadaqués
Let op, het huis is erg lastig te vinden! Het huis is te herkennen aan de super grote eieren op het dak. (Eieren zijn een terugkomend element in de werken van Dalí.)

Openingstijden
1 januari – 6 januari | 10:30 – 18:00 (laatste toegang om 17:10)
7 januari – 11 februari | Gesloten
12 februari – 14 juni | 10:30 – 18:00 (laatste toegang om 17:10)
15 juni – 15 september | 09:30 – 21:00 (laatste toegang om 20:10)
16 september – 31 december | 10:30 – 18:00 (laatste toegang om 17:10)
Gesloten op 1 januari, 25 december en op maandagen (behalve van 15 juni – 15 september)

Entree
€ 11 (huis en olijftuin)
€ 8 (huis en olijftuin, kortingstarief voor studenten, 65+)
€ 5 (olijftuin)
€ 4 (olijftuin, kortingstarief voor studenten, 65+)
Gratis (kinderen tot 8 jaar)
Toegangskaarten voor het huis dien je van tevoren te bestellen. Dat kan hier.

Wat te zien?

Het is eigenlijk al een ervaring om door de straatjes van Cadaqués te wandelen. Het dorpje lijkt zo uit een film overgenomen. Witte huisjes, blauwe daken, smalle steegjes, prachtige bloemen. Heel bijzonder! Een aantal aanraders voor Cadaqués is:

Wattezien

Parroquia de Cadaqués (Iglesia de Santa María)

Tussen de smalle straatjes door, helling op, helling af vind je de Parroquia de Cadaqués. De kerk is in midden 16e eeuw gebouwd en is voor het grootste gedeelte in de laatgotische stijl. De originele kerk werd door de beroemde Turkse piraat Barbarossa verwoest. Hij overviel Cadaqués namelijk in het jaar 1543. Hierna werd besloten de huidige kerk te bouwen. De kerk werd gefinancierd met het geld dat de vissers binnenbrachten. Cadaqués was namelijk lang een vissersdorp.

Locatie
Calle Doctor Callis 15
17488 Cadaqués

Openingstijden
November – februari | ma t/m zo van 10:00 – 13:00
Maart – oktober | ma t/m zo van 10:00 – 13:00 en 16:00 – 20:00

Prachtig uitzicht

De parochie van Cadaqués is op het hoogste punt van het dorp gebouwd. Hierdoor heb je een prachtig uitzicht over Cadaques: het strandje, de restaurantjes, de witte huisjes en de betoverende zee. Hotspot voor een fotomomentje!

Cap de Creus

Op een half uurtje rijden (in noordelijke richting) van Cadaqués is het natuurgebied Cap de Creus gelegen. Het is een van de beroemdste kapen van Catalonië). Bekende kunstenaars (onder andere ook Dalí) kwamen hier voor inspiratie. Het heeft een prachtig landschap en je kan er de wonderen van de natuur bekijken. Een echte aanrader! Snel wagenziek? Houd er dan rekening mee dat de weg van Cadaqués naar Cap de Creus voornamelijk uit kronkelende bochten en hellingen en dalingen bestaat.

Hoe kom je er?

Auto: de meest aan te raden manier om bij Cadaqués te komen, is met de auto. Dit duurt ongeveer 2 uur. Kijk hier waar je het beste een auto kan huren.
Bus: Vanaf het Estación del Norte kan je met het busbedrijf Sarfa een directe bus naar Cadaqués nemen. Deze rit duurt 2 uur en 45 minuten. Een enkeltje kost € 24,50. Bestel hier je bus tickets. [Origin: Barcelona | Parada Origin: Barcelona Estacio del Nord | Parada Destino: Cadaques Estació | Fecha: datum]
Blablacar: Een carpoolingsysteem dat ontzettend groot is in Spanje en goed werkt. Voor € 10 kan je al in Cadaqués komen. Kijk hier voor de beschikbare ritten.

Hapje & drankje

5Compartir

Compartir Cadaqués – gastronomische ervaring

In het centrum van Cadaqués en in een mooie binnentuin kan je genieten van een gastronomische ervaring bij Compartir Cadaqués. Gerechten zijn werkelijk plaatjes en je zintuigen zullen verrast worden. Kwaliteit, sfeer en service. Drie onderdelen waar Compartir ruimvoldoende op scoort! Tip, reserveer hier van te voren.

Locatie
Riera Sant Vicenç (zonder nummer)
17488 Cadaqués

Openingstijden
Di t/m zo van 13:00 – 15:45 en 20:00 – 22:45

7Enoteca

Enoteca MF – place to be voor een wijntje

Een prachtig uitzicht over de baai van Cadaqués, vriendelijke bediening en goede wijnen. Ook kan je hier terecht voor tapas. Tip, ga naar Enoteca voor het ontbijt. Een lekkere verse jus d’orange en ‘pan con tomate’ (geroosterd brood met olijfolie, zout en tomaat).

Locatie
Plaja D’es Poal – Es Poal Beach
17488 Cadaqués

6ElBarroco

El Barroco

El Barroco wordt ook wel het restaurant van Dalí genoemd. In 1979 heeft de kunstenaar het logo van het restaurant ontworpen en hij kwam er ook graag. Wij zien wel waarom. Het restaurant is prachtig met een bijzondere patio én good food! Dali’s favorieten: Catalaanse lam, gestoomde mosselen en gegrilde kreeft.

Locatie
Pla d’en Retalla 2
17488 Cadaqués

Openingstijden
Ma t/m zo van 13:00 – 15:00 en 20:00 – 22:00

Nachtje slapen?
Hotel Playa Sol **** – vanaf € 111 per nacht

Perfect gelegen in de baai van Cadaqués. Op een steenworp zijn de gezellige restaurantjes gelegen. Even aan wat rust toe? Ga dan heerlijk ontspannen in de olijftuin van Hotel Playa Sol. De kamers kunnen je doen denken aan een huisje aan het strand qua stijl. Daarnaast hebben veel kamers uitzicht op de baai. Hét vakantiegevoel!

3PlayaSol

Locatie
Carrer de Pianc 3
17488 Cadaqués

Kijk hier voor de beschikbare data, bijbehorende prijzen en extra informatie.

Tramuntana Hotel ** – vanaf € 90 per nacht

In het charmante oude centrum van Cadaqués is het Tramuntana Hotel gelegen. Het is een van de weinige hotels dat in het historische centrum ligt, in plaats van aan de baai. Minimalistische, moderne, maar toch sfeervolle kamers. Het wordt gerund door een familie en heeft dus iets weg van een bed & breakfast. Een stukje lopen en je komt uit bij het huis van Dalí.

4Tramuntana

Locatie
Torre 9
17488 Cadaqués

Reserveer hier jouw kamer in het Tramuntana Hotel!

Sa Perafita – Celler Martín Faixó – vanaf € 165 per nacht

Op 10 minuten rijden van Cadaqués is het vakantiehuis Sa Perafita gelegen (in het natuurgebied Cap de Creus). Het is perfect als je van de natuur en rust houdt, maar wel dicht bij de gezelligheid wil zijn. Sa Perafita is een gebouw uit de 14e eeuw en is omgeven door wijngaarden. Ook deze accommodatie wordt gerund door een familie. Al met al is Sa Perafita een rustgevende accommodatie met een huiselijke sfeer.

2SaPerafita

Locatie
Carretera de Cadaqués (zonder nummer)
17488 Cadaqués

Meer informatie en bijbehorende prijzen bij jouw gekozen datum vind je hier.

Hotel Calma Blanca **** – vanaf € 370 per nacht

In het iets rustigere deel van Cadaqués, maar naast het huis van Salvador Dalí, is het super-de-luxe Hotel Cama Blanca gelegen. Het hotel heeft modern met huiselijk gecombineerd. Zo is de inrichting met veel wittinten gedaan, maar is er in de kamer wel met houtstructuren gewerkt. De meeste kamers hebben een balkon of terras. Heerlijk wakker worden in het zonnetje!

1Calma

Locatie
Avenida Salvador Dali 8
17488 Cadaqués

Reserveer jouw kamer in Hotel Calma Blanca hier.

1 COMMENTS