Castillo Montjuïc

Ben je van plan om de stad vanaf een hoger punt te bekijken, bezoek dan de Montjuïc berg! Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de hele stad en zijn haven. Op de Montjuïc berg staat Castillo Montjuïc, een oud fort dat vroeger gebruikt werd als uitkijkpunt tijdens de oorlog. Tegenwoordig worden er tentoonstellingen gehouden, kan je het kasteel bekijken en genieten van het mooie panorama zicht over Barcelona!

Castillo Montjuïc

Van fort naar gevangenis tot expositieruimte

Tijdens de Dertigjarige Oorlog die zich in de 17e eeuw afspeelde, heeft Spanje veel meegevochten. De Dertigjarige Oorlog ging over meningsverschillen over godsdiensten in Heilige Roomse Rijk(Duitsland). In 1640 werd er op de Montjuïc berg, gelegen in Barcelona een fort gebouwd om een aanval van de Fransen en Catalanen(die toen nog onafhankelijk van Spanje waren) tegen te houden. Op de uitkijktoren in het fort hadden de Spanjaarden een 360 graden uitzicht waardoor ze aanvallen van elke kant konden zien aankomen. Castillo Montjuïc is zwaar beschadigd de oorlog uitgekomen en werd in het midden van de 18e eeuw weer opgebouwd door Juan Marín Cermeño. In 1799 was het fort af en ziet er uit zoals het er nu uit ziet. In 1808 gebruiken de Fransen tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog het fort als gevangenis totdat de Spanjaarden in 1814 het fort weer heroveren. Het fort wordt tot en met 1978 gebruikt als gevangenis waar tijdens de Spaanse Burgerooglog(1936-1939) burgers werden geëxecuteerd. Na het sluiten van de gevangenis staat het kasteel een tijdje leeg totdat in 2008 het gebouw wordt overgedragen aan de gemeente van Barcelona die van het kasteel een bezienswaardigheid maakt.

Castillo Montjuïc

Exposities

Tegenwoordig worden er vaak exposities gehouden in Castillo Montjuïc. Vanaf 2014 worden deze tentoonstellingen gehouden, die meestal in de binnenplaats of binnen het kasteel afspelen. Een aantal van de tentoonstelling die in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden bevatten:
– ‘Les Flors de la Pau’ (Bloemen van de Vrede) van Philip Stanton. De gedachte achter de expositie was het tegengaan van de oorlog. De bloemen lagen in de patio, om een tank heen en rondom het kasteel.
– ‘Umbra Temporis’ (Schaduwen van de tijd) van Jesus Galdon. In de binnenplaats van Castillo Montjuïc stond een geweer waarvan de schaduw op de grond de tijd kon aangeven.
– ‘Mirar la Ciutat. Paisatges de Barcelona’ (Kijken naar de stad. Landschappen van Barcelona). In Castillo Montjuïc is een fototentoonstelling georganiseerd waar men de landschappen van Barcelona kon ontdekken.
Benieuwd naar aankomende exposities? Kijk op de website voor meer informatie!

Locatie
Carretera de Montjuïc 66
08038 Barcelona
Website

Openingstijden
1 november tot 31 maart elke dag van 10:00 – 18:00 uur. (Ingang sluit 30 minuten voor sluitingstijd!)
1 april tot 31 oktober 10:00 tot 20:00 uur. (Ingang sluit 30 minuten voor sluitingstijd!)

Prijs
€5,- (algemeen tarief)
Gratis op zondag na 15:00

Bereikbaarheid
Het kasteel is te bereiken door wandelend de berg op te komen, ook kan het bereikt worden door middel van het openbaar vervoer.
Bus: lijn 50, 55 of 150
Fenicular (soort metro): Vanaf metro station Paral-lel (lijn 2 en 3)

Een andere mogelijkheid om de berg op te komen is om de bekende gondels van Barcelona te nemen. Kijk op de pagina Teleféric voor meer informatie!

Comments are closed.