5 geheimen van Barcelona

Een wereldstad als Barcelona kent vele beroemde bezienswaardigheden. We noemen zomaar even een Sagrada Familia, een Parc Güell of een Montjuïc… Je zou hierdoor bijna vergeten dat de stad nog veel meer in petto heeft. Plekken waar niet zo vaak iemand komt, bijzondere bezienswaardigheden waar in de gidsen geen woord over wordt gerept of dingen die je als toerist nooit te weten zou komen: we hebben ze voor je op een rijtje gezet. Dit zijn de vijf geheimen van Barcelona!

1. Straatje met wasdames

In het authentieke Barceloneze wijkje Horta bevindt zich een bijzonder straatje. Vroeger, toen wasmachines nog niet bestonden, was de was doen een taak die niet voor iedereen was weggelegd: zonder elecitriciteit en met een beperkte hoeveelheid water was dit een hele opgave. De bewoners van deze straat in Horta dachten er echter heel anders over. Zij hadden het geluk dat het water in het straat rijkelijk vloeide door de vele waterputten en maakten van dit gegeven optimaal gebruik door van wassen hun werk te maken. Aan het begin van de week maakten de zogenaamde wasdames een ronde door stad om vieze kleren op te halen, om deze vervolgens aan het einde van de week weer schoon af te leveren. Een luizenleventje was het overigens niet, werkdagen van 10 uur waren voor deze wasdames zeer gebruikelijk.

Barcelona’s wasstraat met eigen ogen aanschouwen? Dat kan nog steeds! De straat verkeert nog steeds in originele staat. Hoewel de geschiedenis zich niet al te lang geleden afspeelde: vanaf het begin van de 17e tot ver in de 20e eeuw was deze straat een belangrijke centrale plek voor de wassen. Vooral de bovenste laag van de bevolking maakte dankbaar gebruik van deze diensten.

Adres
Plaça de les Bugaderes d’Horta

2. Een Vrijheidsbeeld in de bibliotheek

In één van de mooiste bibliotheken van de stad vind je uiteraard boeken en encyclopediën. Een Vrijheidsbeeld valt naar ons idee nou net niet in de categorie ‘dingen die in een bibliotheek thuishoren’, maar niets is minder waar in Biblioteca Arús. Het beeld werd er in de 19e eeuw geplaatst. Naast New York en Barcelona bezitten ook Parijs en Buenos Aires over een Vrijheidsbeeld.

Barcelona’s twee meter hoge Vrijheidsbeeld bevindt zich dus tussen boeken en encyclopedieën. De miniatuurversie is bijna identitiek aan die in New York, hoewel de kleur anders is, evenals de tekst op het boek in haar hand. Daar staat “Animas Arús Libertas” in plaats van “JULY IV MDCCLXXVI”. Het vrijheidsbeeld met eigen ogen aanschouwen? Biblioteca Arús bevindt zich de chique wijk Eixample.

Adres
Passeig de Sant Joan, 26

3. FC Barcelona in de kerk

Dankzij een restauratieproject van een kerk in de Barceloneze wijk La Ribera kunnen FC Barcelona-fans hun club tegenwoordig letterlijk aanbidden. Letterlijk, want in deze kerk, de Santa María del Mar, is het logo van deze club vereeuwigd in glas in lood. Je moet wel goed kijken, maar tussen iconen als Maria en Jezus staat het logo van FC Barcelona te stralen. Kijk als je voor het altaar staat dus vooral even omhoog!

Natuurlijk is dat logo er niet zomaar gekomen. Het is er ook niet altijd al geweest. Omdat de kerk door een aantal tegenslagen flink was beschadigd onderging deze in de 20e eeuw een restauratieproject, waarvan FC Barcelona de belangrijkste sponsor was. Als dank kreeg de populaire voetbalclub een klein plekje in de indrukwekkende glas-in-loodramen. De slogan van FC Barcelona, ‘Més que un club’ komt hier mooi tot zijn recht.

Adres
Plaça de Santa Maria 1

4. Een ijzingwekkende legende

Elke stad dat een beetje toe doet heeft tegenwoordig zijn eigen stadslegende, zo ook Barcelona. Die van Barcelona speelt zich af in de rauwe wijk El Raval, dat een ruig en gevaarlijk verleden kent en vandaag de dag nog steeds niet altijd veilig is in de avonduren. Wat deze legende zo griezelig maakt is dat hij waargebeurd is…

De legende wordt meestal aangeduid als La Vampiresa van Barcelona. Deze ‘vampier’ heette Enriqueta Martí en ze leefde van 1868 tot 1923. In deze periode wekte ze angst op bij alle inwoners van de stad door een groot aantal kinderen te ontvoeren. Deze kinderen gingen een verschrikkelijk leven tegemoet. Ze werden kaalgeschoren, verkocht, geprostitueerd en kregen zeer slecht te eten. Vaak werden ze vermoord om hun bloed en botten, waar Enriqueta hier vervolgens rare drankjes en zalfjes mee maakte. Naast het ontvoeren en vermoorden van kinderen deed Enriqueta aan hekserij. In haar huis werden een groot aantal opmerkzame attributen gevonden: een oud perkament, een boek waarin ze op met een elegant handschrift recepten en drankjes opschreef, een pak brieven en aantekeningen in codetaal en een lijst met belangrijke Barceloneze families en personen. Beweerd wordt dat Enriqueta drankjes en zalfjes maakte om rijke mensen van ziektes te genezen.

Het huis waar de meest verschrikkelijke kindermoordenares van heel Spanje woonde is nog steeds te bezichtigen. Durf je het aan? Dan kun je het huis waar de verschrikkelijke geschiedenis zich afspeelde met eigen ogen aanschouwen. Meer informatie over de legende? Lees dan hier het uitgebreide verhaal!

Adres
Calle de Joaquín Costa, 29

5. Vreemd uithangbord

Ergens in een klein straatje in El Born kun je een bijzonder intens beeld tegenkomen. Een niet al te opvallend beeld van een vrouwelijk hoofd siert één van de straathoeken in de buurt van de Santa María del Mar, als je het niet zou weten loop je er zo voorbij. Wat je misschien op zult vallen is dat de vrouw ietwat vreemd uit haar ogen kijkt. Dit kan kloppen, want ze representeert het vrouwelijk orgasme. Dit beeld was eigenlijk een uithangbord (of een waarschuwingssignaal, het is net hoe je het opvat) voor een bordeel in de buurt. Niet eens zo’n heel gek idee in een periode waar analfabetisme onder een groot gedeelte van de bevolking heerstte. Bovendien was het een duidelijk signaal voor zeevaarders en buitenlanders die de stad bezochtten en zo aan hun trekken konden komen.

Adres
Calle Mirallers, in de buurt van Santa María del Mar

Comments are closed.